Δροσερή Πανακότα με Γιαούρτι και Μέλι

0
34

Η Πανακότα (Panna Cotta) είναι ένα ιταλικό επιδόρπιο που σημαίνει “μαγειρεμένη κρέμα” και φημίζεται για την βελούδινη υφή του. Η παραλλαγή με γιαούρτι είναι πιο ελαφριά και δροσερή, με μια ευχάριστη όξινη νότα που εξισορροπείται τέλεια με τη γλύκα του μελιού. Είναι ένα ιδανικό, κομψό γλυκό για το κλείσιμο ενός γεύματος, ενώ η παρασκευή του είναι παιχνιδάκι, απαιτώντας μόνο χρόνο στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί.

 

Υλικά (για 4 μερίδες)

 

  • 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (πλήρες ή 2%)
  • 250 ml κρέμα γάλακτος (με 35% λιπαρά)
  • 80 γρ. ζάχαρη (ή 60 γρ. μέλι)
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 8 γρ. ζελατίνη σε φύλλα (περίπου 4 φύλλα)
  • Για το γαρνίρισμα: Μέλι, ξηροί καρποί (π.χ. καρύδια) ή φρέσκα φρούτα (π.χ. φράουλες).

 

⏱️ Διαδικασία

 

  1. Προετοιμασία Ζελατίνης: Βάλτε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5-7 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν καλά.
  2. Θέρμανση της Βάσης: Σε ένα κατσαρολάκι, ρίξτε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη (ή το μέλι) και τη βανίλια. Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αχνίσει το μείγμα (δεν πρέπει να βράσει).
  3. Ενσωμάτωση Ζελατίνης: Στραγγίξτε καλά τη μαλακωμένη ζελατίνη με τα χέρια σας και προσθέστε την στο ζεστό μείγμα κρέμας. Ανακατέψτε γρήγορα μέχρι να διαλυθεί τελείως.
  4. Ολοκλήρωση της Βάσης: Αφήστε το μείγμα κρέμας να κρυώσει ελαφρώς, περίπου για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε το στραγγιστό γιαούρτι και ανακατέψτε απαλά με ένα σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως και να έχετε μια βελούδινη κρέμα.
  5. Ψύξη και Σερβίρισμα: Μοιράστε την κρέμα σε 4 ατομικά μπολάκια ή ποτήρια. Αφήστε τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για λίγο και μετά βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-6 ώρες ή μέχρι να σταθεροποιηθούν εντελώς.
  6. Γαρνίρισμα: Πριν το σερβίρισμα, περιχύστε με λίγο έξτρα μέλι, πασπαλίστε με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς ή διακοσμήστε με φέτες φρέσκου φρούτου.

Είναι ένα ελαφρύ και πολύ αρωματικό γλυκό!