Εύκολη Τυρόπιτα με Σφολιάτα: Η Κλασική Λύση

0
202

Αυτή η συνταγή είναι η επιτομή της ευκολίας και της νοστιμιάς. Η χρήση έτοιμης σφολιάτας εξαλείφει την ανάγκη για ζύμωμα, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για αρχάριους ή για εκείνους που θέλουν ένα γρήγορο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Το μυστικό της επιτυχίας της είναι η πλούσια, κρεμώδης γέμιση από τυριά και το τραγανό, χρυσαφένιο φύλλο. Είναι η τέλεια λύση για πρωινό, σνακ, ή ως συνοδευτικό σε ένα τραπέζι.

👩‍🍳 Διαδικασία

 

Υλικά:

 

  • 2 φύλλα σφολιάτας (έτοιμα, του εμπορίου)

  • 500 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)

  • 200 γρ. μυζήθρα ή άλλο λευκό, μαλακό τυρί (προαιρετικά, για πιο κρεμώδη υφή)

  • 2 αυγά (ελαφρώς χτυπημένα)

  • Λίγο πιπέρι (το αλάτι είναι προαιρετικό, ανάλογα πόσο αλμυρή είναι η φέτα)

  • Λίγο γάλα ή νερό (για το άλειμμα της επιφάνειας)

  • Σουσάμι ή μαυροκούκι (για πασπάλισμα, προαιρετικά)

Εκτέλεση:

 

  1. Προετοιμασία Γέμισης: Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε τη θρυμματισμένη φέτα, τη μυζήθρα (αν χρησιμοποιήσετε), τα 2 ελαφρώς χτυπημένα αυγά και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

  2. Προετοιμασία Φύλλων: Λαδώστε ελαφρά ένα ταψί ή χρησιμοποιήστε χαρτί ψησίματος. Στρώστε το ένα φύλλο σφολιάτας στον πάτο του ταψιού.

  3. Τοποθέτηση Γέμισης: Απλώστε ομοιόμορφα τη γέμιση τυριών πάνω από το πρώτο φύλλο σφολιάτας, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο γύρω-γύρω.

  4. Κλείσιμο Πίτας: Σκεπάστε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Γυρίστε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα πάνω και πιέστε τις με ένα πιρούνι για να ενωθούν καλά με το επάνω φύλλο και να “σφραγιστεί” η πίτα.

  5. Άλειμμα & Κόψιμο: Με ένα πινέλο, αλείψτε την επιφάνεια της πίτας με λίγο γάλα ή νερό (αυτό θα της δώσει ωραίο χρώμα). Χαράξτε προσεκτικά την πίτα σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω, μόνο το επάνω φύλλο) πριν το ψήσιμο, ώστε να μη “σκάσει” και να ψηθεί καλύτερα. Πασπαλίστε με σουσάμι αν θέλετε.

  6. Ψήσιμο: Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στον αέρα) για περίπου 30-40 λεπτά, ή μέχρι η πίτα να φουσκώσει και να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

  7. Σερβίρισμα: Αφήστε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε και τη σερβίρετε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!