Εύκολη και Αφράτη Μπανανόπιτα (Banana Bread)

0
203

Αυτή η συνταγή είναι η λύση για να αξιοποιήσετε εκείνες τις ώριμες μπανάνες που έχουν μείνει στον πάγκο σας. Φτιάχνεται με χυλό (batter) και όχι με φύλλο, ψήνεται σε φόρμα κέικ και έχει την υγρασία και τη γλυκύτητα μιας πίτας. Είναι εξαιρετικά εύκολη, δεν απαιτεί μίξερ (αρκεί ένα πιρούνι) και το αποτέλεσμα είναι μια ζεστή, αρωματική και αφράτη λιχουδιά που μυρίζει σπίτι.

👩‍🍳 Διαδικασία

 

Υλικά:

 

  • 3 ώριμες μπανάνες (πολύ ώριμες, πολτοποιημένες)

  • 100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)

  • 1 αυγό (μεγάλο)

  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια (εκχύλισμα)

  • 190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 100 γρ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή)

  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

  • Μια πρέζα αλάτι

  • Προαιρετικά: ½ κούπα ψιλοκομμένα καρύδια ή σταγόνες σοκολάτας

Εκτέλεση:

 

  1. Προετοιμασία Υγρών: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C (στον αέρα). Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα του κέικ (μακρόστενη).

  2. Πολτοποίηση Μπανάνας: Σε ένα μεγάλο μπολ, πολτοποιήστε τις ώριμες μπανάνες με ένα πιρούνι. Πρέπει να μείνουν κάποια μικρά κομμάτια.

  3. Ανάμειξη Υγρών: Προσθέστε στο μπολ με τις μπανάνες το λιωμένο βούτυρο, το αυγό και τη βανίλια. Ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι ή σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  4. Ανάμειξη Στερεών: Σε ένα άλλο μπολ, αναμείξτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.

  5. Ενοποίηση Χυλού: Ρίξτε τα στερεά υλικά στα υγρά. Ανακατέψτε απαλά και μόνο μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσοχή: Μην ανακατέψετε υπερβολικά, γιατί θα σφίξει η πίτα. Αν χρησιμοποιείτε καρύδια/σοκολάτα, προσθέστε τα τώρα.

  6. Ψήσιμο: Μεταφέρετε τον χυλό στη φόρμα του κέικ. Ψήστε για περίπου 50-60 λεπτά. Για να δείτε αν είναι έτοιμη, βυθίστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Πρέπει να βγει καθαρή ή με ελάχιστα υγρά ψίχουλα.

  7. Σερβίρισμα: Αφήστε τη να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά και μετά ξεφορμάρετε σε σχάρα. Τρώγεται ιδανικά ζεστή, σκέτη, ή με λίγη μαρμελάδα, μέλι ή πραλίνα.