Ανατροπή για το Market pass 2: Τι αλλάζει και για ποιους

0
321

Tρίμηνη παράταση έως τον Οκτώβριο δόθηκε στο επίδομα του Market Pass με 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά να αναμένεται να επωφεληθούν από το μέτρο.

Οι αυξήσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης στα ράφια των σούπερ μάρκετ κάνει την παράταση του μέτρου επιτακτική με τους πολίτες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους έξοδα.

Αυτή τη φορά, υπάρχει η διαφορά ότι η εξέταση των δικαιούχων του Market Pass θα γίνει με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022 κι όχι τις περσινές για τα εισοδήματα του 2021.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Συνεπώς, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).

Όσοι έλαβαν το επίδομα στο παρελθόν δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου αίτηση. Όσοι όμως δεν είχαν υποβάλει και θέλουν τώρα, να αναμένουν ότι η εφαρμογή θα ανοίξει μερικές ημέρες στα τέλη Αυγούστου.

Η παράταση του Market Pass θα καλύψει του μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Market pass 2: Τι αλλάζει και για ποιους
Παράταση: Έως 31/10

Διάρκεια επιδότησης: 3μηνη

Υποβολή νέων αιτήσεων: Τέλη Αυγούστου

Αφορά:

* Όσους δεν είχαν υποβάλει αίτηση

* Αιτήσεις που είχαν απορριφθεί

Υφιστάμενοι δικαιούχοι: Παράταση χωρίς αίτηση

* Προϋπόθεση: Πληρούν κριτήρια 2022 (δηλώσεις 2023)

Ετήσιο Εισόδημα:
16.000 €: Άγαμοι

24.000 €: Έγγαμοι χωρίς παιδιά ή 1 παιδί

29.000 €: Έγγαμοι με 2 παιδιά

34.000 €: Έγγαμοι με 3 παιδιά

39.000 €: Έγγαμοι με 4 παιδιά

Αξία ακινήτων:
250.000 €: Άγαμοι

400.000 €: Έγγαμοι

Μηνιαία επιδότηση: 22 € έως 100 €

Πληρωμή: Σε 1 ή 2 δόσεις Σεπτέμβριο – Οκτώβριο

Κατάθεση σε ψηφιακή κάρτα: 100% επιδότησης

Κατάθεση σε λογαριασμό: 80% επιδότησης

Αιτήσεις από νέους δικαιούχους για το Market Pass
Ο ίδιος εξήγησε ότι αίτηση θα κάνουν μόνο οι νέοι δικαιούχοι, ενώ τα στοιχεία των παλιών θα επικαιροποιηθούν αυτόματα.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν τα μέτρα για όσο είναι αναγκαίο, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Όπως είναι το πλαίσιο της ΕΕ, τα μέτρα αυτά έχουν ορίζοντα λήξης έως το τέλος του έτους. Για κάποιους επόμενους μήνες έχουμε τη δυνατότητα παράτασης στο Market Pass. Δεν μπορεί όμως να επεκταθεί και το 2024», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Το 2ο είναι να λάβουμε υπόψιν μας τις νέες αιτήσεις, υπάρχουν άνθρωποι που είχαν εισοδήματα και τώρα δεν έχουν, άλλοι που δεν είχαν εισοδήματα και τώρα έχουν. Η συζήτηση που θα κάνω με την ΑΑΔΕ και με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να θεωρήσουμε ότι αυτές οι αιτήσεις έχουν γίνει και να ανοίξει το σύστημα για όσους επιπλέον θέλουν να κάνουν αίτηση. Όσοι έκαναν αίτηση, θα επικαιροποιηθούν αυτόματα τα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να σπεύσουν στους λογιστές τους, να μην το αφήσουμε τελευταία στιγμή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το διάστημα παράτασης του Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο ή μέχρι τον Δεκέμβριο είπε «θα το οριστικοποιήσουμε το επόμενο διάστημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ