Εύκολη καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι, με ελάχιστα υλικά

0
276
Κομμάτια: 9
  • 225 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κυβάκια + λίγο για το ταψί
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. καρύδια, τριμμένα σε σκόνη + 100 γρ. επιπλέον, άσπαστα, για επικάλυψη
  • 4 αυγά
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί

Τι πρέπει να κάνουμε

Βήμα 1

Για να φτιάξουμε καρυδόπιτα, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο, την άχνη και το τριμμένο καρύδι μέχρι να φουσκώσουν και να γίνει μια αφράτη και υπόλευκη κρέμα.

Βήμα 2

Ρίχνουμε έπειτα τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.

Βήμα 3

Μόλις ενσωματωθούν και γίνει ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα, σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.

Βήμα 4

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί διαστάσεων 20 x 20 εκ. ή ένα στρογγυλό διαμέτρου 20 εκ. (ή χρησιμοποιούμε ένα τσέρκι αντίστοιχου μεγέθους κλεισμένο στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο).

Βήμα 5

Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος και σκορπάμε στην επιφάνειά του τα άσπαστα καρύδια.

Βήμα 6

Τοποθετούμε στο ψυγείο και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 4-5 ώρες τουλάχιστον – η αναμονή αυτή είναι απαραίτητη, ώστε να χάσει το μείγμα τον αέρα του και να μην φουσκώσει άτσαλα στο ψήσιμο ή ξεχειλίσει από τη φόρμα.

Βήμα 7

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 50-60 λεπτά.

Βήμα 8

Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί η καρυδόπιτα τρυπώντας την στο κέντρο με ένα λεπτό μαχαίρι – αν βγει στεγνό και καθαρό, τότε η καρυδόπιτα είναι έτοιμη.

Βήμα 9

Βγάζουμε την καρυδόπιτα, αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: gastronomos.gr