Δεν υπάρχει τίποτα που να συμβολίζει τη θαλπωρή των γιορτών περισσότερο από μια χρυσαφένια, καλοψημένη γαλοπούλα στο κέντρο του τραπεζιού. Η συγκεκριμένη συνταγή από το mamafagito.gr εστιάζει στη διατήρηση της υγρασίας του κρέατος μέσω ενός αρωματικού βουτύρου, ενώ η πλούσια γέμιση με τις γλυκές νότες του κάστανου και την ένταση του κρεμμυδιού δημιουργεί την απόλυτη γευστική εμπειρία. Είναι ένα πιάτο φτιαγμένο για να μοιράζεται με αγαπημένα πρόσωπα, γεμάτο αναμνήσεις και γιορτινή μαγεία.
Υλικά
-
Για τη γαλοπούλα:
-
1 γαλοπούλα (περίπου 4-5 κιλά)
-
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
-
Φρέσκο θυμάρι και δεντρολίβανο
-
Αλάτι, πιπέρι
-
-
Για τη γέμιση:
-
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (ή ανάμικτο με χοιρινό)
-
200 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
-
50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1/2 φλιτζάνι κονιάκ ή κρασί Samos
-
100 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
-
Ζωμό κότας (περίπου 1 φλιτζάνι)
-
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία Γαλοπούλας: Πλύνε και στέγνωσε καλά τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας. Ανακάτεψε το βούτυρο με το ξύσμα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Με το χέρι σου, ανασήκωσε προσεκτικά την πέτσα από το στήθος και άπλωσε το μισό βούτυρο απευθείας πάνω στο κρέας. Το υπόλοιπο άλειψέ το εξωτερικά.
-
Η Γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σόταρε το κρεμμύδι και τον κιμά μέχρι να ροδίσουν. Σβήσε με το κονιάκ. Πρόσθεσε τα κάστανα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τον ζωμό. Άφησε τη γέμιση να σιγοβράσει μέχρι να απορροφήσει τα υγρά της (δεν χρειάζεται να ψηθεί πλήρως, θα τελειώσει μέσα στη γαλοπούλα).
-
Γέμισμα: Γέμισε την κοιλιά της γαλοπούλας χωρίς να την πιέσεις υπερβολικά. Δέσε τα μπούτια με σπάγκο μαγειρικής για να κρατήσει το σχήμα της.
-
Ψήσιμο: Τοποθέτησε τη γαλοπούλα σε μια γάστρα ή σε ταψί καλυμμένο καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
Tip: Υπολόγισε περίπου 40-45 λεπτά ψησίματος για κάθε κιλό γαλοπούλας.
-
Το Τελείωμα: Μισή ώρα πριν το τέλος, αφαίρεσε το σκέπασμα για να πάρει η πέτσα αυτό το υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα.

