Έχει συμβεί σε όλους κάποιες φορές. Να τρώμε χωρίς να πεινάμε, απλώς και μόνο επειδή δε νιώθουμε καλά! Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων τους οποίους η συναισθηματική κατάσταση επηρεάζει την όρεξη για φαγητό.
Νιώθουν θλίψη, απώλεια, στενοχώρια, απογοήτευση και αμέσως η μόνη -ασυνείδητη πολλές φορές- λύση είναι το φαγητό.
Τι είναι
Το συναισθηματικό φαγητό, όπως χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς, μπορεί να ξεκινήσει ως μια απλή επιθυμία για φαγητό όμως υπάρχει περίπτωση να εξελιχθεί σε μια διατροφική διαταραχή που χρειάζεται βοήθεια από ειδικό.
Είναι αρκετοί εκείνοι που στρέφονται στο φαγητό για να θεραπεύσουν τα συναισθηματικά τους προβλήματα. Οι δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις που μπορεί να βιώνουμε μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε λάθος μονοπάτια που πολλές φορές -νιώθοντας ανώδυνη ως κίνηση- οδηγούν σε υπερκατανάλωση τροφής. Και το συχνότερο φαινόμενο είναι η κατανάλωση πολλών θερμίδων καθώς το φαγητό που επιλέγουμε σε συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές είναι πάντα παχυντικό.
«Συναισθηματικό φαγητό ορίζεται η οποιαδήποτε πρόσληψη τροφής με σκοπό την ρύθμιση συναισθημάτων κι όχι οργανικής ανάγκης», μας λέει η Ραφαέλα Μακρή, διαιτολόγος-διατροφολόγος.
Πώς το καταλαβαίνεις
«Η συναισθηματική πείνα εκδηλώνεται απότομα. Την αισθάνεσαι από τον λαιμό και πάνω», λέει η Ραφαέλα Μακρή. «Έχεις προτίμηση σε συγκεκριμένο φαγητό ενώ προϋποθέτει απουσία συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της σίτισης. Συνεπώς δε σταματάς ακόμα και αν το στομάχι σου έχει γεμίσει με φαγητό. Συν τοις άλλοις, στο τέλος, αισθάνεσαι ενοχές για την αλόγιστη κατανάλωση των τροφών που έχεις φάει».
Ποιες τροφές κάνουν κακό
Η πρόσληψη μερικών τροφών, όπως για παράδειγμα η σοκολάτα, είναι πιθανόν να προκαλεί την απελευθέρωση ουσιών στον οργανισμό οι οποίοι προκαλούν προσωρινά ευχαρίστηση, που είναι αντισταθμιστική στην κακή ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Το πρόβλημα που δημιουργείται, όμως, είναι διπλό καθώς από τη μια ανακουφίζουν από την συναισθηματική φόρτιση, από την άλλη όμως δημιουργεί μεγαλύτερες ενοχές στο άτομο.
Πώς να το αντιμετωπίσεις
Αρχικά, πρέπει να εντοπίσεις την αιτία που σε κάνει να στρέφεσαι στο φαγητό. Ο εντοπισμός του «προβλήματος» είναι αυτόματα και η λύση του, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, ο εντοπισμός των συναισθηματικών ερεθισμάτων από μόνος του δεν είναι αρκετός να μεταβάλει αυτή τη διατροφική συμπεριφορά.
1. Κατάγραφε τι τρως. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις τι σε κάνει να παχαίνεις χωρίς να το ελέγχεις.
2. Κατάγραφε τι νιώθεις. Αυτό είναι βασικό για να αναγνωρίσεις τις καταστάσεις οι οποίες σε ωθούν στο να φας.
3. Δοκίμασε να κάνεις κάτι άλλο από το να φας. Διάβασε ένα βιβλίο, πήγαινε μια βόλτα, μίλα με την κολλητή σου στο τηλέφωνο. Θα αποσπάσει την προσοχή σου.
4.Μην αγοράζεις τροφές με λιπαρά. Αν τις έχεις στο ψυγείο ή το ντουλάπι σου είναι βέβαιο πως θα τις καταναλώσεις.
5. Αν δεν μπορείς ν΄αντισταθείς φάε κάτι υγιεινό. Θα έχει λιγότερο κόστος στον οργανισμό και στην ψυχολογία σου.
6. Ξεκουράσου. Η ηρεμία βοηθάει στο μυαλό και στην ψυχολογία μας.
queen.gr