Πρωτοχρονιάτικο γεμιστό κοτόπουλο

0
442

Κοτόπουλο γεμιστό πρωτοχρονιάτικο σας προτείνει το mamafagito.gr για την τελευταία μέρα του χρόνου συνοδευόμενο από πατάτες. Είναι μία από τις συνταγές με κοτόπουλο που σίγουρα θα θελήσετε να ξαναφτιάξετε και άλλη μέρα εκτός από από την ιδιαίτερη εκείνη στιγμή.

Υλικά
1 κοτόπουλο ολόκληρο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο σε ροδέλες (μόνο το άσπρο)
5 – 6 πατάτες κομμένες
5 κάστανα βρασμένα, ψιλοκομμένα
1 κούπα κρασί
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
4 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
50 γραμ. τριμμένο φουντούκι
250 γραμ. κιμά
τα εντόσθιά του κοτόπουλου
½ κρασοπότηρο κρασί
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα:
1 πορτοκάλι το χυμό του
1 λεμόνι το χυμό του
80 γραμ. ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αρχικά σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε νερό, περιμένουμε να βράσει, βάζουμε τα εντόσθια μέσα για 1λεπτό να τα ζεματίσουμε τα βγάζουμε, τα πλένουμε προσεκτικά και τα ψιλοκόβουμε. Στη συνέχεια πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο , το καθαρίζουμε μέσα έξω, το στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και το βάζουμε σε ένα μπωλ. Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το χυμό από το πορτοκάλι, το λεμόνι, τα ανακατεύουμε καλά, περιχύνουμε με το μίγμα το κοτόπουλο και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Παίρνουμε ένα τηγάνι ρίχνουμε λάδι, περιμένουμε να ζεσταθεί ρίχνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το πράσο, τα εντόσθια, τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε τα φουντούκια, τα κάστανα, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους και μόλις η γέμιση είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά. Μόλις το κοτόπουλο μαριναριστεί, το βάζουμε στη γάστρα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι μέσα και έξω, το γεμίζουμε με τη μισή ποσότητα της γέμισης, ράβουμε το άνοιγμα καλά, προσθέτουμε τις πατάτες στη γάστρα, αλάτι, πιπέρι, την υπόλοιπη γέμιση στη γάστρα, περιχύνουμε το μπωλ με τη μαρινάδα που είχαμε το κοτόπουλο, και το 1/2 κρασί. Τέλος σκεπάζουμε τη γάστρα, βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, ψήνουμε για 1 1/2 ώρες στις αντιστάσεις, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει το κοτόπουλο και να ψηθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ