Υλικά για το μείγμα
1 φλιτζ. ζεστό νερό
1 κουτ. γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
Ηλιέλαιο για το τηγάνι
άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση (για στρογγυλούς λουκουμάδες με άχνη ζάχαρη)
Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ζεστό νερό. Αφήνουμε το μείγμα για δύο λεπτά μέχρι να γίνει κρεμώδες και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Σε ένα μεγαλύτερο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μείγμα μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει η ζύμη μας ωραία και κολλώδης. Καλύπτουμε με σελοφάν και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Θα χρειαστούμε 1-1/2 ώρες.
Βάζουμε το λάδι για τηγάνισμα σε ένα βαθύ κατσαρολάκι. Το λάδι θα πρέπει να φτάνει τα 8 εκατοστά σε βάθος, για να μπορούμε να βυθίσουμε και να τηγανίσουμε τους λουκουμάδες. Θερμαίνουμε το λάδι στους 180°C. (Για καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ειδικό θερμόμετρο μαγειρικής)
Με δύο κουτάλια σούπας, φτιάχνουμε σφαιρικούς λουκουμάδες με το ζυμάρι μας, και τους πετάμε απαλά στο καυτό λάδι. Σε περίπτωση που οι λουκουμάδες μας πάνε να κολλήσουν μεταξύ τους, θα τους διαχωρίσουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Καλό είναι κάθε φορά να έχουμε μέχρι 4 λουκουμάδες zeppole στην κατσαρόλα. Τους τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν φουσκωτοί, τραγανοί και να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Τα γυρίζουμε μέσα στο κατσαρολάκι για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Με μια τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τους λουκουμάδες από το λάδι και τους μεταφέρουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί, ώστε να αποβάλουν τα περιττά λάδια.
Μόλις τελειώσουμε το τηγάνισμα, πασπαλίζουμε τους λουκουμάδες με μια γενναία δόση άχνης ζάχαρης.
Σερβίρουμε ενώ είναι ακόμα ζεστοί.
Για τους λουκουμάδες με την κρέμα
Θα πρέπει να βάλουμε το μείγμα για τους λουκουμάδες σε ένα κορνέ και να κάνουμε ροζέτες μέσα στο καυτό λάδι.
Θα τους τηγανίσουμε ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
Για την κρέμα κάσταρντ
2¼ φλιτζ. γάλα
1 φλιτζ. ζάχαρη
6 κρόκους από μεγάλα αυγά
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
1 στικ βανίλιας
Εκτέλεση κρέμας
Κόβουμε κατά μήκος το στικ βανίλιας και το ζεσταίνουμε μέσα στο γάλα μέσα σε ένα κατσαρολάκι.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το κορνφλαουρ και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε το γάλα από τη φωτιά, και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας αδιάκοπα για να μην μας κόψει το μείγμα και μέχρι να αρχίσει να πήζει και να γίνεται κρέμα.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει μέσα σε στο μπολ, το οποίο θα πρέπει να καλύψουμε με σελοφάν. Το σελοφάν θα πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει «πέτσα».
Για τη γαρνιτούρα
Κάνουμε πάνω από κάθε λουκουμά μια ροζέτα με κρέμα και γαρνίρουμε με γλυκό του κουταλιού κεράσι από πάνω για έξτρα γεύση, αλλά και χρώμα.
olivemagazine