Τρία ένοχα συμπτώματα που μαρτυρούν την πρόωρη εκσπερμάτιση

0
377

Η πρόωρη εκσπερμάτιση απασχολεί 1 στους 5 άντρες και αποτελεί την πιο συνηθισμένη σεξουαλική δυσλειτουργία σε άντρες κάτω των 60 ετών. Η εμφάνιση της έχει την ίδια συχνότητα σε όλες τις ηλικίες.
Στους άντρες με πρόωρη εκσπερμάτιση, η σεξουαλική πράξη ολοκληρώνεται συνήθως σε 1-2 λεπτά από τη στιγμή της διείσδυσης.

Η φάση της διέγερσης και η επίτευξη στύσης είναι πολύ σύντομες όπως επίσης η εκσπερμάτιση και ο οργασμός, χωρίς να επιτρέπει στον άντρα να απολαύσει την ερωτική πράξη. Η πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν ο άνδρας εκσπερματώνει νωρίτερα, κατά τη σεξουαλική επαφή, από όταν αυτός ή η σύντροφος του θα επιθυμούσαν. Εάν συμβαίνει σποραδικά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Καταστάσεις που προβληματίζουν είναι όταν κάποιος:

-Πάντα ή σχεδόν πάντα εκσπερματώνει εντός 1 λεπτού από την διείσδυση.
-Δεν μπορεί να αναβάλλει την εκσπερμάτιση κατά την σεξουαλική πράξη όλες ή σχεδόν όλες τις φορές.
-Νοιώθει ανησυχία, δυσφορία και απογοήτευση, και ως αποτέλεσμα τείνει να αποφεύγει την σεξουαλική πράξη.
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η εκσπερμάτιση αποτελεί μια πολύπλοκη οντότητα που περιλαμβάνεται στη συνολική διαδικασία της σεξουαλικής λειτουργίας. Ψυχολογικοί και σωματικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην πρόωρη εκσπερμάτιση. Παρόλο που πολλοί άνδρες νοιώθουν άβολα να το συζητάνε, η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια συχνή και αντιμετωπίσιμη κατάσταση. Φάρμακα, σεξουαλικές τεχνικές και συμβουλές (ή συνδυασμός αυτών), μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του σεξ των ανδρών και των συντρόφων τους.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής – ISSM, η πρόωρη εκσπερμάτιση ορίζεται ως εξής:

-Λανθάνων χρόνος ενδοκολπικής εκσπερμάτισης (IELT) περίπου 1 λεπτό. Η εκσπερμάτιση προκύπτει πάντα ή σχεδόν πάντα πριν το πέρας ή περίπου εντός ενός λεπτού μετά την κολπική διείσδυση (είσοδο του πέους στον κόλπο)
-Απώλεια ελέγχου της εκσπερμάτισης – Αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης πριν ή μετά την κολπική διείσδυση
-Αρνητικές προσωπικές επιπτώσεις εξαιτίας της πάθησης
-Αρνητικές επιπτώσεις και συναισθήματα σε προσωπικό επίπεδο, όπως αγωνία, απογοήτευση και/ή αποφυγή σεξουαλικής και συναισθηματικής επαφής.

Οι αιτίες του προβλήματος

Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια πολύπλοκη κατάσταση και περιλαμβάνει μια σύνθετη αλληλεπίδραση ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων.

Ψυχολογικές αιτίες

Πιστεύεται ότι οι πρόωρες σεξουαλικές εμπειρίες μπορούν να καθορίσουν μια σεξουαλική συμπεριφορά η οποία δύσκολα αλλάζει στη συνέχεια της ζωής, όπως:

– Καταστάσεις όπου βιάζεται κάποιος να φτάσει στην κορύφωση λόγω του ότι φοβάται μήπως τον ανακαλύψουν.

– Συναισθήματα ενοχής όπου αυξάνουν την τάση να βιάζεται κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Οι βασικές ψυχολογικές αιτίες είναι οι εξής:

-Στρες

-Άγχος για την απόδοση κατά τη σεξουαλική επαφή

-Χαμηλή αυτοπεποίθηση / αυτοεκτίμηση

-Δυσκολίες στις σχέσεις / αρνητικές εμπειρίες (Αν κάποιος έχει ικανοποιητική σεξουαλική επαφή με άλλους συντρόφους και η πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει σπάνια ή και καθόλου, είναι πιθανόν το πρόβλημα να προέρχεται από τα διαπροσωπικά θέματα του ζευγαριού).

Σωματικές αιτίες

-Παθήσεις του προστάτη (ειδικότερα χρόνια προστατίτιδα) και της ουρήθρας.

-Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ)

-Χρήση ψυχοτρόπων ουσιών

-Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα (κυρίως υπερθυρεοειδισμός)

-Κληρονομικές παθήσεις

-Τραυματισμός νεύρων από χειρουργείο ή από τραύμα (σπάνιο).

Ποιες θεραπευτικές προσεγγίσεις γίνονται

Συμπεριφορική και γνωσιακή θεραπεία

Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται διάφορες ψυχολογικές και σωματικές τεχνικές που στοχεύουν στο να εκπαιδεύσουν τους άνδρες να αναγνωρίζουν τα σημάδια πριν την εκσπερμάτιση, και να βελτιώνουν τον έλεγχο της εκσπερμάτισης.

Οι δύο συνηθέστερες τεχνικές συμπεριφοράς είναι η τεχνική «διακοπής-έναρξης» (την οποία εισήγαγε ο Dr. J. Semans το 1956) και η τεχνική «πίεσης» (της βαλάνου) (που περιέγραψαν οι Masters και Johnson, το 1970). Αντί της τεχνικής «διακοπής-έναρξης», η οποία μπορεί να αποβεί ελάχιστα ικανοποιητική για τη σύντροφο, είναι προτιμότερο οι άνδρες να μάθουν να μετριάζουν και να μειώνουν το επίπεδο στύσης και διέγερσης εκτελώντας αργές, αισθησιακές κινήσεις ενώ ανασαίνουν βαθιά και αργά. Ο στόχος είναι να διατηρηθεί το επίπεδο διέγερσης κάτω από το όριο εκσπερμάτισης, διατηρώντας παράλληλα μια ικανοποιητική στύση. Οι τεχνικές ελέγχου της αναπνοής φαίνεται πως επιδρούν χαλαρωτικά και έχουν αποτελέσματα. Ωστόσο η κλινική εμπειρία και οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η βελτίωση που επιτυγχάνεται με αυτές τις μεθόδους δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο αυνανισμός πριν τη σεξουαλική συνεύρεση είναι μια τεχνική που υιοθετούν πολλοί νέοι άνδρες.

Αυτές οι τεχνικές αυτοβοήθειας όμως, ενώ είναι βραχυπρόθεσμα αποτελεσματικές, στην ουσία μπορούν να επιδεινώσουν αντί να απαλείψουν την πρόωρη εκσπερμάτιση, επειδή αγνοούν ή μειώνουν εκούσια τις σεξουαλικές αισθήσεις που πρέπει να τεθούν σε έλεγχο για να βελτιωθεί η συμπτωματολογία της πάθησης.

Φαρμακολογική θεραπεία

Από την ώρα που γίνεται η διάγνωση της πρόωρης εκσπερμάτισης υπάρχουν διάφορα σκευάσματα που λαμβάνονται από το στόμα και δίνονται με ιατρική συνταγή και τα οποία χρησιμοποιούνται με επιτυχία.

Υπάρχουν κρέμες και σπρεϋ τοπικής εφαρμογής που περιέχουν αναισθητικά συστατικά όπως λιδοκαΐνη και πριλοκαΐνη για την απευαισθητοποίηση του πέους ώστε να καθυστερούν την εκσπερμάτιση και σε μελέτες μικρής κλίμακας έχουν παρουσιάσει μέτρια αποτελέσματα. Ωστόσο είναι δύσκολο να πετύχει κανείς τη δοσολογία των εν λόγω τοπικών, αναισθητικών σκευασμάτων με αποτέλεσμα να προκαλούν μούδιασμα του πέους, και αν υπάρξει υπέρβαση δοσολογίας οδηγούν σε απώλεια στύσης και/ή αδυναμία εκσπερμάτισης. Επίσης είναι πολύ πιθανό το αναισθητικό συστατικό να μεταφερθεί στον/στη σύντροφο προκαλώντας μειωμένη απόλαυση και αδυναμία κορύφωσης/οργασμού.

Συνήθως το αποτέλεσμα όμως των προηγούμενων θεραπειών δεν είναι ικανοποιητικό. Τότε συνιστάται η χρήση ειδικών φαρμάκων, των λεγόμενων εκλεκτικών αναστολέων των υποδοχέων της σεροτονίνης (Selective serotonin receptor inhibitors, SSRIs) γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι η σεροτονίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κατά την εκσπερμάτιση. Τα φάρμακα αυτά δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σκοπό έχουν να αναστείλουν τη λειτουργία εκείνων των εγκεφαλικών κέντρων που είναι υπεύθυνα για την έναρξη της διαδικασίας της εκσπερμάτισης. Η δράση τους αρχίζει λίγες μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας και είναι πιο εμφανής μία με δύο εβδομάδες μετά. Το πρόβλημα αυτής της τακτικής είναι ότι από τη μια μεριά τα φάρμακα (τύπου αντικαταθλιπτικών), τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά, δεν είναι άμοιρα επιπλοκών και από την άλλη ότι μόλις διακοπεί η αγωγή ο ασθενής επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση.

Το θετικό νέο είναι ότι τον τελευταίο καιρό κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα ένας εκλεκτικός αναστολέας των υποδοχέων της σεροτονίνης, τον οποίο ο ασθενής τον λαμβάνει κατ’ επίκληση (λίγο πριν από την σεξουαλική επαφή).

Λοιπές μέθοδοι

Κάποιες άλλες τεχνικές αυτοβοήθειας, όπως χρήση διπλού προφυλακτικού ή προφυλακτικού που περιέχει αναισθητική ουσία (προφυλακτικά επιβράδυνσης), τα οποία δημιουργούν ελαφριά αίσθηση μουδιάσματος, μπορεί να είναι εν μέρει αποτελεσματικά και για σύντομο χρονικό διάστημα, στην ουσία όμως ενδέχεται να επιδεινώσουν αντί να εξαλείψουν το πρόβλημα επειδή μειώνουν ή καταργούν τις σεξουαλικές αισθήσεις που πρέπει να τεθούν σε έλεγχο για να βελτιωθεί η πάθηση.

ourodiagnosi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ