Κόλπα για να βάλετε τέλος στους καυγάδες με τα παιδιά σας

0
414

Ποιος είπε ότι είναι εύκολο να τιθασεύσετε τα παιδιά σας όταν εκείνα φαίνεται να βγαίνουν εκτός ορίων ή ακόμα και να λειτουργούν με έναν χειριστικό τρόπο για να γίνει «το δικό τους»;

Νομίζω ότι καταλαβαίνετε πολύ καλά για ποιες περιπτώσεις μιλάμε… Για εκείνες που αναρωτιέστε τι μπορεί να έχετε κάνει λάθος ως γονιός και δεν μπορείτε να επιβληθείτε στο παιδί σας ή ακόμη τι μπορεί να συμβαίνει στο παιδί σας και αντιδρά τόσο έντονα…

Ας δούμε τι θα μπορούσατε να δοκιμάσετε που ενδεχομένως να βοηθούσε κάπως να ηρεμήσουν τα πνεύματα!

1)Πρώτα από όλα ξεκινήστε από τον εαυτό σας. Είναι πολλές οι φορές που ο γονιός δημιουργεί ή «φέρνει» την ένταση στο σπίτι άθελά του και την μεταδίδει στο παιδί του. Φανταστείτε πως η ένταση που νιώθετε απλώνεται στην ατμόσφαιρα όπως ένα άρωμα, απλά η …μυρωδιά του δεν είναι ευχάριστη, άρα και το μικρό σας αντιδρά αρνητικά σε αυτήν!
2)Προσπαθήστε επίσης να είστε ξεκούραστοι, ώστε τα γέλια και τα παιχνίδια των παιδιών σας να μην σας εκνευρίζουν και σας βάζουν στη διαδικασία να τα παρατηρείτε κάθε λίγο, ζητώντας να κάνουν ησυχία…

3)Προσπαθήστε να δείτε αν είναι και το παιδί σας ξεκούραστο, αν πεινάει, αν είναι αδιάθετο, κλπ. Γνωρίζετε πολύ καλά πως είναι αιτίες γκρίνιας τα παραπάνω…

4)Μπείτε στη θέση των παιδιών για λίγο. Προσπαθήστε να δείτε μέσα από τα δικά τους μάτια αυτό που σας λένε, ζητάνε ή κάνουν. Θα βοηθήσει πολύ στο να βρείτε εναλλακτικές που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές περισσότερο.

5)Προσπαθήστε να καταλάβετε τι θέλει να σας πει. Κυρίως αν πρόκειται για ένα παιδί που είναι πιο μικρό ηλικιακά και δυσκολεύεται να εκφραστεί… Δείξτε του πως είστε δίπλα του!

6)Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς, τις απειλές, τις βαρύγδουπες εκφράσεις και την δική σας παιδική ανώριμη συμπεριφορά! Πολλές φορές οι ειδικοί αναρωτιούνται, ποιος είναι τελικά το παιδί – με την έννοια του ανώριμου – το παιδί ή ο γονιός του που αντιδρά σαν να βγαίνει το δικό του κακομαθημένο παιδί από μέσα του;

7)Φύγετε από το δωμάτιο για λίγο, δίνοντας χρόνο και στους δυο σας να ηρεμήσετε και να ξαναπροσεγγίσετε και πάλι εκ νέου το θέμα – ανάλογα βέβαια και με την ηλικία του παιδιού.
8)Απασχολείστε τα με κάτι διαφορετικό που ξέρετε πως τους αρέσει…

Μην ξεχνάτε πως και εκείνα έχουν ζοριστεί αρκετά όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Μοιραστείτε τα συναισθήματά τους, μάθετέ τα να εκφράζουν ήρεμα και να ζητάνε αυτό που θέλουν, δείξτε τους πως σχεδόν πάντα υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι σε οτιδήποτε, ακόμα και αν δεν μας αρέσουν τόσο…

Και το κυριότερο, μην γίνεστε και εσείς …θυμωμένα παιδιά εκείνη την ώρα. Εσείς είστε ο γονιός, το πρότυπο τους! Αν το πρότυπό  τους χάνει την ψυχραιμία του, τότε γιατί εκείνα  να λειτουργήσουν ψύχραιμα;

Παρόλα αυτά μη νιώθετε τύψεις αν κάποιες φορές δε μπορείτε να διαχειριστείτε όλο αυτό που συμβαίνει. Είστε άνθρωποι και έχετε δικαίωμα να εκνευριστείτε ή να θυμώσετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ