Δεν είναι όλα τα παιδιά κοινωνικά και εξωστρεφή. Ορισμένα δεν μπορούν να κάνουν εύκολα νέους φίλους, θέλουν το χρόνο τους ή απλά προτιμούν να παίζουν μόνα τους.
Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που ίσως ωθούν το παιδί να επιλέξει τη μοναξιά από την παρέα των συνομηλίκων του στο σχολείο.Για παράδειγμα, μπορεί να μην ξέρει πώς να προσεγγίσει τους άλλους, ίσως έχει απορριφθεί στο παρελθόν και τώρα φοβάται να προσπαθήσει, ίσως δεν νιώθει αποδεκτό ή φοβάται ότι τα άλλα παιδιά δεν θέλουν να είναι μαζί του.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, πρέπει να τον εντοπίσετε και να το βοηθήσετε να πιστέψει στον εαυτό του παρατρύνοντάς το να παίξει με άλλα παιδιά.
Τι μπορείτε να κάνετε:
Εντοπίστε το πρόβλημα
Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει φιλίες με συνομηλίκους του θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε την πηγή του προβλήματος. Λάβετε πληροφορίες σχετικά με τη σχολική ημέρα του παιδιού σας μιλώντας με τον δάσκαλό του. Αυτός θα γνωρίζει πώς συμπεριφέρεται το παιδί εντός και εκτός τάξης. Επικοινωνήστε με το σχολείο μέσω email ή τηλεφώνου για να μάθετε αν το παιδί σας είναι απομονωμένο ή αντιμετωπίζει άλλα θέματα που δεν γνωρίζετε στο σπίτι.
Μιλήστε του
Έχοντας προηγηθεί η ενημέρωση από το σχολείο, το επόμενο βήμα είναι να μιλήσετε με το παιδί σας. Ρωτήστε ποιοι είναι οι φίλοι του στο σχολείο ή τι ψάχνει σε ένα φίλο.
Τι παίζουν τα άλλα παιδιά στο διάλειμμα και αν συμμετέχει, πώς τα άλλα παιδιά της τάξης του επιλέγουν τους φίλους τους ή αν συμπαθεί κάποιο συμμαθητή του και για ποιο λόγο. Από τις απαντήσεις του είναι πιθανό να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί το παιδί σας “επιλέγει” να είναι μόνο του στο σχολείο.
Δημιουργήστε ευκαιρίες να κοινωνικοποιηθεί
Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι καλός τρόπος να έρθει το παιδί σας σε επαφή με άλλα παιδιά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει κάποιο άθλημα, να μάθει ένα όργανο. Το σημαντικότερο είναι να μπορεί το παιδί να σας μιλήσει χωρίς να φοβάται ή να ντρέπεται. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να σας εμπιστεύεται και να γνωρίζει ότι είστε στο πλευρό του και ότι το αγαπάτε πολύ.