Μια ουρολοίμωξη συνήθως ξεκινά με μια ξαφνική και συχνή ανάγκη να επισκεφτείτε την τουαλέτα. Όταν φτάσετε εκεί, μπορεί να δείτε ότι κατά την ούρηση αποβάλλετε πολύ μικρή ποσότητα ούρων και αυτό συνήθως συνοδεύεται από μια αίσθηση καψίματος στην κύστη και/ή την ουρήθρα. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να καταλήξετε με πυρετό, ρίγη, πόνο στην πλάτη, ακόμη και αίμα στα ούρα σας. Ουρολοιμώξεις που διαρκούν περισσότερο από δύο ημέρες απαιτούν ιατρική παρέμβαση. Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση των νεφρών και να οδηγήσουν σε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες απλές μέθοδοι που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι σας για να ανακουφιστείτε και να αντιμετωπίστε μια ουρολοίμωξη. Δείτε ποιες είναι αυτές.
Νερό
Εάν έχετε την τάση να παθαίνετε συχνά λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό -περίπου 8 οκτώ ποτήρια την ημέρα. Θα πρέπει να ουρείτε τουλάχιστον κάθε τέσσερις έως πέντε ώρες. Αν έχετε ήδη μια ουρολοίμωξη, προσπαθήστε να πίνετε ακόμα περισσότερο νερό για να την αντιμετωπίσετε. Τα πολλά υγρά στο σύστημά σας θα βοηθήσουν να καθαρίσετε τα βακτηρίδια ταχύτερα μέσω της συχνής ούρησης.
Μαγειρική σόδα
Για να προλάβετε μια ουρολοίμωξη ή να την περιορίσετε και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να την καταπολεμήσει γρηγορότερα, δοκιμάστε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό. Η σόδα εξουδετερώνει την οξύτητα στα ούρα σας, επιταχύνοντας παράλληλα την ανάρρωσή σας.
Βιταμίνη C
Μερικοί γιατροί συνταγογραφούν τουλάχιστον 5.000 mg βιταμίνης C την ημέρα για ασθενείς οι οποίοι αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C διατηρεί την ουροδόχο κύστη υγιή επειδή αυξάνει την οξύτητα των ούρων, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων.
Σε κάθε περίπτωση, αν καταλάβετε ότι μπορεί να έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος η οποία δείχνει να διαρκεί πάνω από 2 ημέρες, ενημερώστε τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις συμβουλές του.