Στην επιβολή πιο αυστηρού lockdown με ανοιχτά τα σχολεία φαίνεται ότι κατευθύνεται η κυβέρνηση μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων του κορονοϊού και τον εντοπισμό των μεταλλάξεων, που έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό.
Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.261 νέα κρούσματα της λοίμωξης του κορονοϊού (COVID-19), ενώ τη Δευτέρα είχαν σημειωθεί 543. 244 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. Τέλος, είχαμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19.
Έτσι, μετά τη χθεσινή νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, που έφτασαν ξανά σε τετραψήφιο νούμερο, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ενός πιο αυστηρού lockdown. Ωστόσο, όλα τείνουν στο ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά σε όλη τη χώρα, ενώ θα σταματήσει το click away και το click inside για ένα διάστημα.
Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή, ανάλογα και με τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί εκφράζουν τους φόβους τους για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ενώ ανησυχούν ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα 2.000 κρούσματα ημερησίως.
Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την τακτική «ακορντεόν», ωστόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιά παραδέχθηκε ότι ένα γενικό lockdown είναι πάντα στο τραπέζι αν χειροτερέψει η κατάσταση. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, κατά την οποία ενδέχεται να ληφθούν και νέες αποφάσεις μετά τον εντοπισμό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη συμπρωτεύουσα.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα Λύκεια
Ενδέχεται να επιβληθούν νέα μέτρα και στην Αττική, παρά το ήδη υπάρχον lockdown.
Επιπλέον, εξετάζεται να ανοίξουν και τα λύκεια σε όλες τις περιοχές, εφαρμόζοντας καθολικό lockdown στο λιανεμπόριο. Μάλιστα, γίνεται λόγος για μαθητές δύο «ταχυτήτων» στα Λύκεια, καθώς στις «κόκκινες» περιοχές δεν λειτουργούν και οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, αλλά σε όλες τις άλλες περιοχές τα Λύκεια λειτουργούν δια ζώσης.
Υψηλότερη μετάδοση στα σχολεία από τα καταστήματα
Πάντως, οι ειδικοί εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το άνοιγμα των σχολείων.
«Τα σχολεία και των δύο βαθμίδων έχουν συνολικά μεγαλύτερη επίπτωση από την αγορά, όπως λειτουργεί σήμερα» (σ.σ με τους περιορισμούς click away – click in shop), εκτιμά σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Τα παραπάνω απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ αν, στο ενδεχόμενο μιας εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, τεθεί το δίλημμα «σχολεία ή λιανεμπόριο».
Προσέθεσε δε, πως το πρόβλημα δυσχεραίνεται στις μεγαλύτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς οι μαθητές του Λυκείου έχουν τη δική τους, αυτόνομη κοινωνική ζωή, ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος διασποράς στη φοιτητική κοινότητα.
Τέλος, παρέθεσε πως δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την ενδοοικογενειακή διασπορά, που συνδέεται με τη λειτουργία των σχολείων.
Διχασμός για τα σχολεία
Για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων και αν αυτό θα επηρεάσει την κατάσταση ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, υποστήριξε ότι πηγαίνουμε με στοιχεία ανά εβδομάδα και έτσι κρίναμε την Παρασκευή ότι είναι ένα ρίσκο που μπορούμε να πάρουμε ενώ σημείωσε ότι αυτή την βδομάδα θα δούμε την επίδραση του λιανεμπορίου.
«Ο ιός μας υπαγορεύει τις αποφάσεις που παίρνουμε και είναι απρόβλεπτος» είπε στον ΣΚΑΪ.
«Βεβιασμένο» χαρακτήρισε το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων ο Διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.
«Δεν μπορεί η Αττική να μπαίνει στο “κόκκινο” την Πέμπτη και την Παρασκευή να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Ήταν πολύ βιαστικό όλο αυτό, βλέπετε ότι πρέπει η Επιτροπή των ειδικών να επανεξετάσει την κατάσταση» είπε στο Mega.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια παθολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου υποστηρίζει πως «τα γυμνάσια δεν μας φοβίζουν».
Μιλώντας στην εκπομπή Live news του Mega, επισήμανε ότι αναφορικά με τη διασπορά του κορονοϊού και την κατάσταση στα σχολεία ότι «τα παιδιά του δημοτικού δεν μολύνονται εύκολα, τα παιδιά του Λυκείου συμπεριφέρονται περισσότερο σαν ενήλικες και τα παιδιά του γυμνασίου είναι κάπου στο ενδιάμεσο, συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τα παιδιά του δημοτικού».
Σε ερώτηση αν θα πρέπει να κλείσουν όλα, απάντησε ότι «όχι», αλλά πρέπει να γίνει «επανεξέταση των μέτρων, ειδικά για τα σχολεία. Πρέπει να το ξαναδούν».
Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι δεν έπρεπε να ανοίξουν στις «κόκκινες περιοχές» τα Γυμνάσια. «Εκεί, δεν πρέπει πραγματικά να παίζουμε με τη φωτιά» πρόσθεσε.
alfavita.gr