Πώς να επανέλθουμε ψυχολογικά στην κανονικότητα μετά από έναν χρόνο πανδημίας

0
364

Έπειτα από έναν χρόνο πανδημίας και σκληρής καραντίνας με μικρά μόνο διαλείμματα, τα πράγματα αρχίζουν πλέον να επιστρέφουν, σταδιακά, σε μία κανονικότητα.

Η εξέλιξη αυτή σίγουρα είναι κάτι που όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία. Εντούτοις, πολλοί από εμάς ενδεχομένως να αντιμετωπίζουμε μια απρόσμενη και φαινομενικά ανεξήγητη δυσκολία στο να ξαναμπούμε στους παλιούς μας ρυθμούς και να κάνουμε τα πράγματα που άλλοτε μας ευχαριστούσαν (έξοδοι κλπ.)

Το “κράτημα” αυτό που ίσως νιώθουμε, στην πραγματικότητα είναι αρκετά αναμενόμενο. Εκτός από τον φόβο που ακόμα υπάρχει, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο άνθρωπος είναι ένα ον το οποίο αρέσκεται στη ρουτίνα και αντιστέκεται, αρχικά, στην αλλαγή, ακόμα κι όταν αυτή είναι για το καλύτερο. Έτσι λοιπόν, έχοντας απομονωθεί και περιοριστεί έντονα για έναν ολόκληρο χρόνο, το να αρχίσουμε ξαφνικά να βλέπουμε κόσμο και να κάνουμε τις παλιές μας δραστηριότητας ίσως να μας φαίνεται δύσκολο και αγχωτικό, και να νιώθουμε ότι ζοριζόμαστε όταν βρισκόμαστε για ώρα εκτός σπιτιού, ή με παραπάνω από ένα-δυο άτομα. Αυτό μπορεί να ισχύει, πολλές φορές, και για τα παιδιά, τα οποία καμιά φορά δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να αφήσουν στην άκρη παγιωμένες ρουτίνες και σταθερές. Μπορεί να παρατηρήσουμε στα παιδιά μας παραπάνω γκρίνια, κλάματα ή δυσαρέσκεια, όταν αρχίσουμε να επανεντάσσουμε τις παλιές μας δραστηριότητες στην οικογενειακή ζωή.

Η λύση, φυσικά, δεν είναι το να συνεχίσουμε να ζούμε σαν να έχουμε ακόμα καραντίνα! Αντίθετα, καλό είναι να σπρώξουμε -λιγάκι- τον εαυτό μας ώστε σιγά-σιγά να επανέλθουμε στην κανονική μας ζωή, τηρώντας βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας. Σε αυτό βοηθάει και η περίφημη τακτική “fake it ‘til you make it”, δηλαδή να φερόμαστε σαν να έχουμε ήδη κατακτήσει αυτό που προσπαθούμε (σε αυτή την περίπτωση την ψυχραιμία), μέχρι να ισχύσει και στην πραγματικότητα.

Όσον αφορά τα παιδιά, σε μεγάλο βαθμό ερμηνεύουν τον κόσμο με βάση τη δική μας στάση και αντιμετώπιση καταστάσεων. Θα τα βοηθήσουμε να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα με το να εκπέμπουμε ηρεμία και θετική διάθεση ως προς τις νέες αυτές συνθήκες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ