Ο σχεδιασμός του παιδικού δωματίου είναι μία διαδικασία που γίνεται πάντα με ενθουσιασμό αλλά και πολύ φαντασία.
Οι γονείς θέλουμε πάντα να δημιουργήσουμε και να δώσουμε το καλύτερο στα παιδιά μας, μερικές φορές με μία δόση υπερβολής, που πάντα όμως δικαιολογείται. Ωστόσο θα πρέπει να προσέξουμε κάποια πράγματα μαζί με κάποιες πρακτικές λεπτομέρειες, γιατί σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, το παιδικό δωμάτιο είναι κάτι που εξελίσσεται και αλλάζει μέσα στο χρόνο όσο κανένας άλλος χώρος του σπιτιού.
Το παιδικό δωμάτιο, θα αλλάξει το λιγότερο δύο φορές μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού σας, λαμβάνοντας αυτό υπόψη κάποια έπιπλα θα πρέπει να φροντίσουμε από την αρχή να μην χρειαστούν αλλαγή με την πάροδο του χρόνου.
Έτσι μετά την περίοδο της κούνιας, οι επιλογές που θα κάνουμε είναι σημαντικές και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε, γιατί πρώτον, αυτό που αρέσει σε εμάς δεν σημαίνει ότι θα αρέσει και στο παιδί μας και δεύτερον, πρωταρχικός σκοπός μας θα πρέπει πάντα να είναι να το βοηθήσουμε να εκφραστεί και να αναδείξει το χαρακτήρα του μέσα στο χώρο.
Τα ουδέτερα έπιπλα αυτά δηλαδή που μπορούν να ακολουθήσουν το παιδί μας και σε μεγαλύτερες ηλικίες ακόμα και μετά την ενηλικίωση είναι τα ιδανικότερα. Την εποχή λοιπόν της προεφηβείας δηλαδή μεταξύ 8 και 12 ετών, προτιμήστε ένα κρεβάτι, ένα κομοδίνο, ένα γραφείο και μία βιβλιοθήκη με ωραίο και ποιοτικό design, όχι όμως παιδικό.
Βασικός γνώμονας των επιλογών σας θα πρέπει να είναι η ασφάλεια τόσο των υλικών όσο και της κατασκευής των επίπλων.
Η παιδικότητα, η ανεμελιά και ο χαρακτήρας των παιδιών δεν εκφράζεται μέσα από έπιπλα, εκφράζεται μέσα από τα παιχνίδια, τα ενδιαφέροντά τους, τις ζωγραφιές τους, τις επιλογές στα χρώματα και τόσα άλλα που θα γεμίσουν τον χώρο τους και θα αναδειχθούν στην εσωτερική διακόσμηση ενός υπέροχου δωματίου.
Επιπλέον, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στη διαρρύθμιση του χώρου, θα πρέπει δηλαδή να χωρίσετε το δωμάτιο σε ζώνες, όπως ξεκούρασης, παιχνιδιού, συγκέντρωσης κτλ. Τοποθετήστε το γραφείο όπου υπάρχει άμεσο φυσικό φως. Τοποθετήστε το κρεβάτι στον τοίχο ώστε να δημιουργήσετε περισσότερο ελεύθερο χώρο για παιχνίδι και μην ξεχνάτε ότι θα χρειαστείτε και ένα χώρο για την αποθήκευση των παιχνιδιών. Τα καλάθια ή τα κουτιά αποθήκευσης είναι μία ιδανική λύση.
Ένα παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι χαρούμενο, να διεγείρει τη φαντασία αλλά και να προωθεί τη συγκέντρωση, επιλέξτε τα χρώματα του δωματίου μαζί με το παιδί σας, διακοσμήστε το με πράγματα και αντικείμενα που απεικονίζουν τον αγαπημένο του ήρωα ή το αγαπημένο του θέμα, αφήστε το να κάνει τις δικές του επιλογές στο πως θέλει τα πράγματα για τις ώρες του διαβάσματος ή του παιχνιδιού, αφήστε το να εκφραστεί, να το νιώσει πραγματικά δικό του.
Έχοντας λοιπόν μία ουδέτερη αλλά ποιοτική βάση, ένα παιδικό δωμάτιο μπορεί να μεταμορφωθεί όσες φορές το επιθυμήσει το παιδί σας μέσα από διακοσμητικά στοιχεία, παιχνίδια και ενδιαφέροντα. Έτσι προωθούμε την δημιουργικότητα και την εξέλιξη, μαζί με τον ορθολογισμό και την πρακτικότητα.