Αυτή η συνταγή είναι η επιτομή της ευκολίας και της γιορτινής γεύσης! Με μόλις 10 λεπτά προετοιμασίας, μπορείτε να φτιάξετε ένα ορεκτικό που μοιάζει να βγήκε από επαγγελματική κουζίνα. Η τραγανή σφολιάτα λειτουργεί ως φωλιά για ένα κρεμώδες, πλούσιο μίγμα τυριών (τυρί κρέμα, φέτα και κάποιο πικάντικο τυρί), ενώ η γλυκόξινη σάλτσα κράνμπερι προσφέρει την τέλεια χριστουγεννιάτικη αντίθεση. Το αποτέλεσμα είναι αλμυρό, κρεμώδες, τραγανό και γεμάτο γιορτινό χρώμα!
🥣 Υλικά
Α. Για τη Βάση
-
1 πακέτο σφολιάτα, έτοιμη (σε φύλλο)
-
1 αυγό, χτυπημένο (για το άλειμμα)
Β. Για την Κρέμα Τυριών
-
200 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
-
50 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, τριμμένη (για πιο πικάντικη γεύση)
-
1/2 κουταλάκι γλυκού ρίγανη (ή θυμάρι)
-
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο (όχι αλάτι, λόγω της φέτας)
Γ. Για τη Σάλτσα Κράνμπερι (ή Μαρμελάδα Κράνμπερι)
-
3-4 κουταλιές σούπας έτοιμη μαρμελάδα κράνμπερι (ή το cranberry compote από το προηγούμενο cheesecake, αν το φτιάξατε)
-
1 κουταλάκι γλυκού χυμό πορτοκαλιού (για να γίνει πιο ρευστή)
👩🍳 Διαδικασία
1. Προετοιμασία
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα).
-
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά το τυρί κρέμα, τη φέτα, το κεφαλοτύρι, τη ρίγανη και το πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη.
-
Σε ένα μικρό μπολάκι, ανακατεύουμε τη μαρμελάδα κράνμπερι με τον χυμό πορτοκαλιού, για να γίνει πιο εύκολο το άπλωμα.
2. Σχηματισμός & Ψήσιμο
-
Ανοίγουμε τη σφολιάτα και την κόβουμε σε 12-16 τετράγωνα (περίπου 6×6 εκ. το καθένα).
-
Τοποθετούμε τα τετράγωνα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
-
Στο κέντρο του κάθε τετραγώνου βάζουμε περίπου 1 κουταλάκι σούπας από την κρέμα τυριών, αφήνοντας περιθώριο στα άκρα.
-
Αλείφουμε τις άκρες της σφολιάτας με το χτυπημένο αυγό.
-
Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, ή μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
3. Τελείωμα και Σερβίρισμα
-
Μόλις τα πιτάκια βγουν από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά.
-
Με ένα κουταλάκι, τοποθετούμε στο κέντρο της κρέμας τυριών (πάνω από τη γέμιση) μισό κουταλάκι γλυκού από τη σάλτσα κράνμπερι.
-
Για διακόσμηση, μπορούμε να προσθέσουμε ένα μικρό φύλλο φρέσκου δεντρολίβανου ή μαϊντανού δίπλα στη σάλτσα κράνμπερι.
Σερβίρονται καλύτερα χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Καλή όρεξη!

