Νηστίσιμα κουλουράκια με μέλι και άρωμα φρέσκου πορτοκαλιού από το mamafagito.gr που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα κλασικά κουλουράκια με ζάχαρη. Απολαύστε τα όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νηστείας, αλλά και όλο το χρόνο.
Ιδανικό σνακ για τα παιδιά όταν ζητάνε κάτι γλυκό!
Υλικά
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
3 κ.σ. μέλι
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
120 ml ελαιόλαδο (με ελαφρύ άρωμα)
1 βανιλίνη
100 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1/4 κ.γλ. μαγειρική σόδα
Προαιρετικά μαρμελάδα της αρεσκείας σας
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Σε ποτήρι ρίχνουμε στο χυμό πορτοκαλιού τη μαγειρική σόδα, ανακατεύουμε και μόλις αφρίσει τον προσθέτουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μπολ και ανακατεύουμε απαλά στην αρχή με κουτάλι ή μαρίζ κι έπειτα με το χέρι μας μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι και να σχηματίσουμε ζύμη μαλακή που όμως δεν κολλάει στα δάχτυλά μας. Πλάθουμε ισομεγέθεις μπαλίτσες (περίπου των 25 γρ.) και τις τοποθετούμε σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα. Πιέζουμε τις μπαλίτσες με το δάχτυλό μας στο κέντρο τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 18 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλουμε βάζουμε μαρμελάδα στο κέντρο κάθε κουλουριού. Φυλάμε τα κουλουράκια καλυμμένα σε θερμοκρασία δωματίου για 1 εβδομάδα.
Καλή επιτυχία!