Μύθος Νο1. Η σύλληψη μπορεί να συμβεί μόνο την ημέρα της ωορρηξίας
Το υγιές σπέρμα μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 72 ώρες στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Ανάλογα με τις συνθήκες μάλιστα, μπορεί να επιβιώσει μέχρι και πέντε ημέρες και να γονιμοποιήσει το ωάριο που ταξιδεύει μέσω των σαλπίγγων για περίπου 24 ώρες μετά την ωορρηξία.
Επομένως, η επιτυχής γονιμοποίηση είναι πιθανή εάν υπάρξει σεξουαλική επαφή από τρεις έως πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία.
Μύθος Νο2. Όλοι οι φυσιολογικοί κύκλοι περιόδου είναι διάρκειας 28 ημερών
Πώς μετράμε τις ημέρες του κύκλου; Αρχίζουμε να μετράμε τον εμμηνορροϊκό κύκλο από την πρώτη ημέρα της περιόδου μέχρι την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου. Στις περισσότερες γυναίκες, αυτός ο κύκλος διαρκεί περίπου 28 ημέρες. Κύκλοι που είναι μικρότεροι ή μεγαλύτεροι κατά 7 ημέρες, θεωρούνται φυσιολογικοί.
Σε γενικές γραμμές οι κύκλοι της περιόδου ανάλογα με τη γυναίκα κυμαίνονται μεταξύ 21 και 35 ημερών. Ορισμένες γυναίκες θα έχουν μικρό κύκλο κι άλλες μεγάλο. Μπορεί επίσης να υπάρχει διακύμανση από μήνα σε μήνα.
Οι εξωτερικές επιρροές όπως το συναισθηματικό ή το σωματικό άγχος μπορούν να διαταράξουν τα επίπεδα των ορμονών και να επηρεάσουν τους κύκλους της περιόδου.
Μύθος Νο3. Η καθημερινή σεξουαλική επαφή θα βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης
Οι τακτικές σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις σαφώς βοηθούν στο να αυξηθούν οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το καθημερινό σεξ είναι απαραίτητο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μειώσει σε κάποιο βαθμό την αντρική γονιμότητα.
Το ιδανικό, θα λέγαμε ότι είναι για τα ζευγάρια να έχουν σεξουαλικές επαφές κάθε δύο έως τρεις ημέρες προκειμένου να βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης.
Μύθος Νο4. Ανεστραμμένες θέσεις του σώματος μετά το σεξ αυξάνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι η αναστροφή του σώματος μετά από εκσπερμάτιση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των πιθανοτήτων σύλληψης. Μπορεί να φαίνεται λογικό σαν θεωρία, αλλά δεν υπάρχει έρευνα που να αντικρούσει ή να επιβεβαιώνει αυτή την ιδέα.
Μύθος Νο5. Τα προβλήματα γονιμότητας αρχίζουν μετά την ηλικία των 35 ετών
Είναι γεγονός ότι μετά τα 35 η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται και ιδιαίτερα μετά τα 40 η σύλληψη μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, μια φαινομενικά υγιής γυναίκα ακόμη και στα είκοσι της μπορεί να έχει προβλήματα γονιμότητας. Η κακή αναπαραγωγική υγεία δεν συνοδεύεται απαραιτήτως από συμπτώματα και μπορεί να μην εντοπιστεί μέχρι να προσπαθήσει μια γυναίκα να μείνει έγκυος.
Μύθος Νο6. Μια υγιεινή διατροφή παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της καλής αναπαραγωγικής υγείας
Θεωρείται ότι μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία για να διατηρεί ένα υγιές σώμα. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων ακόμη κι αν ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, είναι ανεπαρκείς σε μια μεγάλη γκάμα θρεπτικών ουσιών, όπως βιταμίνη D, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη B9 (φολικό οξύ) και σίδηρο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτά τα πολύ θρεπτικά συστατικά δεν παρέχουν μόνο γενικά οφέλη για την υγεία, αλλά έχουν αποδειχθεί ότι ωφελούν ιδιαίτερα, τόσο τη γονιμότητα των ανδρών όσο και των γυναικών (ιδιαίτερα τα B9 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα).
Η εξασφάλιση επαρκούς παροχής αυτών των θρεπτικών ουσιών μπορεί να γίνει είτε μέσω της διατροφής ή ακόμη αποτελεσματικότερα μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Αντίθετα, η ανεπάρκεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα και να αυξήσει τις πιθανότητες επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Δρ Παναγιώτης Ψαθάς
Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος