Υπερκινητικότητα σε βρέφη 8 μηνών και πάνω: τι πρέπει να γνωρίζω;

0
460

Η υπερκινητικότητα στη βρεφική ηλικία είναι ένα σύμπτωμα που συχνά απασχολεί τους γονείς.

Μια συχνή ερώτηση που δέχομαι από νέους γονείς είναι αν ένα μωρό είναι υπερκινητικό, αναφέρει ο κ. Στέλιος Μαντούδης αναπτυξιακός εργοθεραπευτής.

Τα μωρά είναι υπερκινητικά λόγω της ανώριμης φύσης τους;
Η απάντηση είναι όχι, τα μωρά δεν είναι υπερκινητικά. Μετά τους 8 μήνες αρχίζουν να μπουσουλάνε και ανακαλύπτουν τη γοητεία της μετακίνησης, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι υπερκινητικά, απλά έχουν μια προδιάθεση για κίνηση.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένα μωράκι είναι υπερκινητικό;
Υπερκινητικό μωρό με την έννοια της διάγνωσης για ΔΕΠΥ δε γίνεται σε αυτή την ηλικία. Μπορούμε όμως να εντοπίσουμε ορισμένα ανησυχητικά σημάδια στην ανάπτυξη του βρέφους τα οποία θα είναι πολύ σημαντικά, αναφέρει ο Στέλιος Μαντούδης.

iperkinitikotita

Η υπερκινητικότητα στα βρέφη μπορεί να υποκρύπτει άλλες διαταραχές, όπως Αναπτυξιακή καθυστέρηση, νευρολογικές, αισθητηριακές, οργανικές ή ψυχοκοινωνικές διαταραχές.

Επιστημονικές μελέτες συσχετίζουν την υπερκινητικότητα στη βρεφική και πρώτη νηπιακή ηλικία με πολλές αναπτυξιακές διαταραχές. Πολύ συχνά συνυπάρχουν και άλλες δυσκολίες, όπως για παράδειγμα στη μετάβαση από το γάλα στη στερεά τροφή αποφεύγουν τη μάσηση σκληρών τροφών, έχουν ασταθές ωράριο ύπνου και έντονο κλάμα χωρίς προφανή λόγο.

Συμβουλές για τους γονείς με υπερκινητικά βρέφη
-Αφιερώστε περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο μωράκι. Η έλλειψη σχέσεων πολύ συχνά οδηγεί σε βρέφη με υπερκινητικότητα.
-Προσπαθήστε να το βάζετε να κάθεται πότε στο καρεκλάκι του φαγητού, πότε στο χαλί στο πάτωμα και κάνετε μια δραστηριότητα μαζί του.
-Μιλήστε του ήρεμα και αργά με απλά λόγια εξηγείστε αυτό που θέλετε να κάνει «βάλε την μπάλα στο καλάθι».
-Προσπαθήστε να έχετε και να διατηρείτε τη βλεμματική επαφή κάθε φορά που του μιλάτε.
-Τα μωρά με υπερκινητικότητα έχουν περισσότερα ξεσπάσματα θυμού και επιζητούν να φεύγουν από κοντά μας.
-Πολλές μητέρες αναφέρουν πως τα μωρά τους έχουν πολλά νεύρα, είναι ευερέθιστα και κάνουν πολλά ξεσπάσματα θυμού.
-Τα μωρά με ΔΕΠΥ έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα απ΄ό, τι τα άλλα μωρά.
-Συχνά δείχνουν να είναι ανήσυχα και οι γονείς αναφέρουν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν τι μπορεί να είναι αυτό που τα κάνει ανήσυχα και πώς να το χειριστούν.
-Άλλοι γονείς με μωρά με ΔΕΠΥ αναφέρουν ότι ακόμα και από την πρώτη βρεφική ηλικία ήθελαν συνεχώς να τα κρατούν στην αγκαλιά αποζητώντας το κούνημα και το χάιδεμα σε σημείο που τους κούραζε.

Η διαφορά μεταξύ δύστροπου μωρού και παιδιού με διαταραχή
Τα συμπτώματα της υπερκινητικότητας, ξεσπασμάτων, θυμού είναι συχνές συμπεριφορές που παρουσιάζουν κάποια δύστροπα μωρά. Αυτή όμως η συμπεριφορά κάποια στιγμή μειώνεται και εξαφανίζεται. Αντίθετα, τα παιδιά που κινδυνεύουν να εμφανίσουν κάποια διαταραχή στο μέλλον συνήθως αντί να ηρεμούν, μεγαλώνοντας γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Τι μπορεί να κρύβει μια υπερκινητικότητα σε ένα βρέφος
Πολλές από τις αναπτυξιακές διαταραχές έχουν σα σύμπτωμα την υπερκινητικότητα, την ευερεθιστότητα και την ανησυχία.
Αισθητηριακές διαταραχές, Αναπτυξιακή καθυστέρηση , Νοητική καθυστέρηση, Αυτιστικό φάσμα.

Πότε να πάμε σε ένα ειδικό
Οι γονείς που παρατηρούν τα παραπάνω συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από 3-4 μήνες και έχουν δοκιμάσει διάφορες μεθόδους που δεν απέδωσαν , σωστό είναι να απευθυνθούν σε ένα αναπτυξιακό κέντρο για αξιολόγηση από ένα ειδικό. Να γίνει μια αναπτυξιακή εξέταση με το αναπτυξιακό check up plus. Ένα καλό κοινωνικό ιστορικό μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τις δυσκολίες και να προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισης.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou
www.mandou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ