Πολλά από τα ρούχα που έχουμε απαιτούν πλύσιμο στο χέρι και δεν το γνωρίζουμε!
Το πλύσιμο στο χέρι είναι μονόδρομος, ιδιαίτερα στα ευαίσθητα ρούχα, ώστε να διατηρήσουν την ντελικάτη όψη τους και τη μοναδική υφή τους.
Το πλυντήριο ρούχων αποτελεί πάντα την ταχύτερη και ευκολότερη λύση, με αποτέλεσμα να αγνοούμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα ευαίσθητα ρούχα.
Παρακάτω σου έχουμε συγκεντρώσει μαμαδίστικα μυστικά για το πλύσιμο στο χέρι, ώστε να μη σπαταλήσεις πολύ χρόνο και να έχεις πεντακάθαρα ρούχα!
Μην αγνοείς την ετικέτα: Το γνωρίζουμε πως πολλές φορές σε μπερδεύει ακόμα περισσότερο, όπως τα σύμβολα στο πλυντήριο ρούχων. Τα βασικά που χρειάζεται να κρατήσεις είναι αν έχει τη σήμανση για πλύσιμο στο χέρι, τη θερμοκρασία στην οποία πλένεται και αν απαιτείται ή αποκλείεται κάποιο ειδικό απορρυπαντικό (πχ με βάση το χλώριο). Με βάση αυτά τα στοιχεία, χώρισε τα ρούχα που χρειάζεται να πλυθούν στο χέρι σε κατηγορίες, ανάλογα με το χρώμα, το ύφασμα και τη θερμοκρασία πλύσης. Μία σύντομη εκδοχή για πιο γρήγορα αποτελέσματα είναι να χωρίσεις τα ανοιχτόχρωμα από τα σκουρόχρωμα.
Γέμισε πρώτα το νιπτήρα ή τη λεκάνη: Αυτό που κάνουμε συνήθως είναι να πετάμε τα ρούχα μέσα σε μία λεκάνη και να ανοίγουμε τη βρύση ενώ παράλληλα τα προσθέτουμε το απορρυπαντικό. Λάθος! Η συγκεκριμένη κίνηση οδηγεί σε αρκετά προβλήματα καθώς με αυτό τον τρόπο είναι δύσκολο να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του νερού και την ποσότητα του απορρυπαντικού. Επίσης, το νερό που πέφτει με δύναμη πάνω στο ρούχο, έχει ως αποτέλεσμα τη φθορά του. Το καλύτερο είναι να γεμίσεις τη λεκάνη με κρύο ή χλιαρό νερό και να βάλεις μετρημένη ποσότητα απορρυπαντικού. Μπορείς να βάλεις επιπλέον απορρυπαντικό στα σημεία με λεκέδες και να κάνεις κυκλικές μαλακές κινήσεις, ώστε να “ποτίσει” τους λεκέδες.
Δοσολογία του απορρυπαντικού: Προτίμησε να βάζεις μετρημένη ποσότητα απορρυπαντικού, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Γενικός κανόνας είναι να προτιμάς ειδικά υγρά απορρυπαντικά για πλύσιμο στο χέρι και να βάζεις ένα κουταλάκι ανά 3 λίτρα νερού. Η επιπλέον ποσότητα απορρυπαντικού, όχι μόνο δε θα καθαρίσει πιο εύκολα το ρούχο αλλά θα κάνει το ξέβγαλμα εφιάλτη. Επιπλέον το ρούχο σου δε θα μπορέσει να ξεβγαλθεί καλά και θα έχει “βαριά” υφή.
Άφησε τα ρούχα να μουλιάσουν: Αφού γεμίσεις τη λεκάνη, πρόσθεσε τα ρούχα και με κυκλικές κινήσεις ανακάτεψε τα ώστε το νερό να πάει παντού. Τέλος, πίεσε τα ρούχα προς τα κάτω ώστε να μουλιάσουν για 15 λεπτά, πριν συνεχίσεις στο πλύσιμο. Αυτό θα επιτρέψει στο απορρυπαντικό να δράσει και να μαλακώσει τους λεκέδες, ώστε να μη χρειαστεί τρίψιμο και κόπος στα επόμενα βήματα.
Προτίμησε τον εύκολο τρόπο πλυσίματος: Ευτυχώς δε ζούμε στη εποχή της σκάφης! Επιπλέον, κυκλοφορούν τόσα σύγχρονα προϊόντα για το πλύσιμο στο χέρι, που δε χρειάζεται να κουραστείς!Το έντονο τρίψιμο προκαλεί φθορές στα ρούχα, τα γαριάζει και τα ξεχειλώνει. Με μαλακές κινήσεις πίεσε το ρούχο και επέμεινε λίγο παραπάνω στα λερωμένα σημεία.
Προτίμησε τον εύκολο τρόπο ξεβγάλματος των ρούχων: Σε περίπτωση που δε διαθέτεις νιπτήρα με λουτήρα, τοποθετείς τα ρούχα σε ένα σουρωτήρι, χωρίς να τα στύψεις. Έπειτα γεμίζεις τη λεκάνη με κρύο καθαρό νερό και τα ξαναβάζεις μέσα πιέζοντας τα προς τα κάτω μερικές φορές, ώστε να απομακρυνθεί το απορρυπαντικό. Εφόσον διαθέτεις ψεκαστήρα ή χρησιμοποιείς το τηλέφωνο της μπανιέρας σου, τότε τοποθετείς το σουρωτήρι από κάτω και τα ανακατεύεις μαλακά. Αποφεύγεις το έντονο στύψιμο, καθώς έχει τα ίδια αποτελέσματα στην υφή του ρούχου, με το δυνατό τρίψιμο. Μπορείς να πιέσεις τα ρούχα μαλακά ή να τα τυλίξεις σε μία πετσέτα την οποία θα στρίψεις σε ρολό, για να απορροφήσει το πολύ νερό.
Στέγνωσε έξυπνα τα ρούχα: Το δύσκολο κομμάτι έφυγε! Το μόνο που μένει είναι απλώσεις τα ρούχα σωστά, ώστε το βάρος του νερού που έχει απομείνει, να μη μαζευτεί προς τα κάτω και τα ξεχειλώσει. Άπλωσε τα στην απλώστρα, χρησιμοποιώντας παραπάνω από ένα σχοινιά, ώστε να μη διπλώνουν πολύ.