Η ώρα του τοκετού

0
454

Η πρώτη εγκυμοσύνη αποτελεί μια διαδρομή ποικίλων συναισθημάτων για τη γυναίκα, με τη χαρά και την αγωνία να έχουν πρωταρχικό ρόλο. Όσο πλησιάζει η στιγμή της γέννας, ο προβληματισμός και οι ερωτήσεις απασχολούν όλο και περισσότερο τη μέλλουσα μητέρα.
Η σωστή ενημέρωση και κατάλληλη προετοιμασία για τη μεγάλη στιγμή, συντελούν στην καλύτερη διαχείριση του άγχους και του φόβου, με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η γυναίκα εκείνες τις ώρες.

Παρακάτω, απαντάμε στις βασικές ερωτήσεις σχετικά με αυτά που πρέπει να γνωρίζετε πριν μπείτε στην αίθουσα του τοκετού.

Το μωρό μου θα γεννηθεί την προβλεπόμενη ημερομηνία;
Είναι πολύ λίγα τα μωρά που γεννιούνται την προβλεπόμενη ημερομηνία (περίπου 5%). Τα περισσότερα μωρά είναι έτοιμα να γεννηθούν από τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης και έπειτα. Ωστόσο, κάποια μωρά γεννιούνται μερικές ημέρες μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία.
Είναι απολύτως φυσιολογικό η ώρα της γέννας να έρθει είτε 2 βδομάδες πριν είτε μετά την ημέρα που έχει υπολογιστεί η γέννα.

Ποια πράγματα θα πρέπει να πάρω μαζί μου στο μαιευτήριο;
Μερικές εβδομάδες πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία, θα πρέπει να έχετε προετοιμάσει το σακίδιό σας με αυτά που θα χρειαστείτε στο μαιευτήριο:

2-3 άνετα ρούχα (κατά προτίμηση φορέματα – νυχτικά), τα οποία δε θα εμποδίζουν τις κινήσεις σας.
Άνετα σουτιέν, συμπεριλαμβανομένων των σουτιέν θηλασμού (αν σκοπεύετε να θηλάσετε). Μην ξεχνάτε ότι το στήθος σας θα είναι μεγαλύτερο από το κανονικό.
Ένα κουτί με υπεραπορροφητικές σερβιέτες.
Νεσεσέρ με οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, βούρτσα μαλλιών, σαπούνι και ό, τι άλλο κρίνετε εσείς απαραίτητο.
Πετσέτες.
Πιτζάμες (στην περίπτωση θηλασμού να μπορεί εύκολα να ανοίγει από τη μεριά του στήθους).
Παντόφλες.
Ρούχα που θα φοράτε όταν θα αποχωρήσετε από το μαιευτήριο.
Πάνες για το μωρό.
Κουβερτούλα για να τυλίξετε το μωρό σας.
Περιοδικά, βιβλίο ή οτιδήποτε θέλετε να έχετε για το χρόνο χαλάρωσής σας.

Πώς θα είμαι σίγουρη ότι έφτασε η ώρα της γέννας;
Η στιγμή όπου καταλαβαίνετε ότι έφτασε η ώρα της γέννας είναι όταν νιώσετε τις συσπάσεις σε μεγαλύτερη συχνότητα. Επίσης, μπορείτε να είστε σίγουρη όταν σπάσουν τα νερά ή υπάρχει έκκριση αίματος.

Θα χρειαστεί να έχω κάποια χαρτιά μαζί μου στο μαιευτήριο;
Τα χαρτιά που θα πρέπει να έχετε μαζί σας είναι η ταυτότητα και η ασφάλισή σας. Επίσης, θα ζητηθεί το ίδιο και από τον πατέρα, καθώς και ληξιαρχική πράξη γάμου.

Ποια είναι η διαδικασία από τη στιγμή που θα φτάσω στο μαιευτήριο;
Θα γίνει λήψη του ιστορικού σας σχετικά με την πορεία της εγκυμοσύνης, τυχόν φαρμακευτική αγωγή κ.α.
Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί εξέταση, όπου θα ελεγχθεί:

Η αρτηριακή πίεση
Η θερμοκρασία
Το βάρος σας
Η συχνότητα των συσπάσεων
Αν έχουν σπάσει τα νερά
Η θέση του μωρού
Η διαστολή
Έπειτα, θα πραγματοποιηθεί μέτρηση, μέσω του καρδιοτοκογράφου, για τους καρδιακούς παλμούς του μωρού.

Θα μπορώ να κάνω ντους πριν τον τοκετό;
Το ντους πριν τον τοκετό συνιστάται, μιας και επιτρέπει τη χαλάρωση του σώματος και, κατ’ επέκταση, τη διαστολή του τραχήλου. Επίσης, είναι καλό για την καλύτερη υγιεινή.
Πότε θα μπορώ να κάνω επισκληρίδιο;

Η επισκληρίδιος πραγματοποιείται όταν η διαστολή έχει φτάσει περίπου στα 3 με 4 εκατοστά.

Θα πρέπει να γίνει κλύσμα;
Για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία του τοκετού, πραγματοποιείται κλύσμα. Αυτό συμβαίνει διότι η θέση του κόλπου γειτονεύει με το ορθό. Έτσι, όταν αυτό είναι άδειο, δημιουργείται περισσότερος χώρος για να βγει το μωρό με μεγαλύτερη ευκολία.

Σε ποια στάση θα πρέπει να κάθομαι όσο διαρκούν οι συσπάσεις;
Τη στάση που θα έχετε κατά τη διάρκεια των συσπάσεων θα τη βρείτε εσείς, ανάλογα με το τι σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα. Σε περίπτωση όπου τα νερά έχουν σπάσει και η θέση του μωρού είναι ψηλά, τότε καλύτερα να παραμείνετε ξαπλωμένη. Ο λόγος είναι η αποφυγή πρόπτωσης του ομφάλιου λώρου.

Πότε θα μεταφερθώ στην αίθουσα του τοκετού;
Στην αίθουσα του τοκετού θα μεταφερθείτε μόλις ολοκληρωθεί η διαστολή και το μωρό έχει προχωρήσει προς τα κάτω. Εάν δεν πρόκειται για την πρώτη γέννα σας, τότε η μεταφορά στην αίθουσα γίνεται νωρίτερα, καθώς ο τοκετός γίνεται πιο γρήγορα.

Ποιος θα να είναι μέσα στην αίθουσα του τοκετού;
Στην αίθουσα, κατά τη διάρκεια του τοκετού, θα είναι ο γυναικολόγος – μαιευτήρας και η μαία. Μπορεί επίσης να παρευρίσκεται ένα επιπλέον άτομο, το οποίο θα έχει επιλέξει η μητέρα.

Σε ποια περίπτωση μπορεί να κριθεί αναγκαία η έκτακτη καισαρική;
Η έκτακτη καισαρική αποφασίζεται από το γιατρό και κρίνεται στην περίπτωση όπου υπάρχει δυσκολία ή κίνδυνος με το φυσιολογικό τοκετό. Περιπτώσεις όπου απαιτείται καισαρική περιλαμβάνουν την απουσία διαστολής ή όταν ο ομφάλιος λώρος τυλίγει το μωρό.

Πότε αποφασίζεται να γίνουν τεχνητοί πόνοι;
Η περίπτωση που αποφασίζεται να γίνουν τεχνητοί πόνοι είναι όταν έχουν σπάσει τα νερά αλλά δεν πραγματοποιούνται συσπάσεις. Επίσης, μπορεί να γίνουν εάν η προβλεπόμενη ημέρα τοκετού έχει παρέλθει κατά πολύ.
Οι τεχνητοί πόνοι επιτυγχάνονται είτε μέσω ειδικού υπόθετου, το οποίο εισέρχεται στον κόλπο είτε μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης ορμονών.

Τι γίνεται μετά τον τοκετό;
Μόλις ολοκληρωθεί ο τοκετός, για τις επόμενες 2 ώρες θα πρέπει να παραμείνετε στην αίθουσα όπου θα παρακολουθείται η υγεία σας (πίεση, θερμοκρασία, σφυγμός κ.α.).

Στη συνέχεια θα επιστρέψετε στο δωμάτιό σας, είτε σε καροτσάκι είτε περπατώντας (εάν νιώθετε σε καλή κατάσταση). Το μωρό μπορεί να είναι μαζί σας στο δωμάτιο και να ξεκινήσετε το θηλασμό, κατόπιν υποδείξεων της μαίας.

Πότε θα μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι;
Αν νιώθετε σε καλή κατάσταση, μπορείτε να σηκωθείτε λίγο μετά την επιστροφή σας στο δωμάτιο. Στην περίπτωση επισκληριδίου, θα πρέπει να αποκτήσετε πρώτα αίσθηση των ποδιών σας. Εάν έχει προηγηθεί γενική αναισθησία, συνιστάται να σηκωθείτε μετά από 12 ώρες περίπου.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, καλό θα είναι να γίνει όσο υπάρχει και κάποιος άλλος στο δωμάτιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ