Ηλικία της γυναίκας και γονιμότητα

0
244

Περίπου τα 3/4 των ζευγαριών, όπου η υποψήφια μητέρα είναι μεταξύ 20 και 30 θα καταφέρουν να συλλάβουν μέσα στον πρώτο χρόνο. Στην πραγματικότητα το ένα τρίτο από αυτά θα επιτύχουν τη σύλληψη μέσα στους πρώτους τρεις μήνες και τα υπόλοιπα 2/3 θα τα καταφέρουν στους υπόλοιπους 9 μήνες.

Ποιές είναι όμως ουσιαστικά οι πιθανότητες ενός ζευγαριού ,το οποίο δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, και στο οποίο η γυναίκα είναι νεώτερη από 30 να συλλάβει ανά κύκλο προσπάθειας; Οι πιθανότητες είναι λίγο μικρότερες από 25%. Το ποσοστό αναφέρεται για να καθησυχάσει τις γυναίκες εκείνες που από τους πρώτους ήδη κύκλους ανεπιτυχών επαφών στο σπίτι αρχίζουν και κατακλύζονται από άγχος και άρνηση. Τα ποσοστά αυτά είναι αποτέλεσμα στατιστικής ανάλυσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( WHO) και είναι μόνο ενδεικτικά. Αποκλίσεις ασφαλώς υπάρχουν καθώς όπως γνωρίζετε υπάρχουν ζευγάρια στα οποία η εγκυμοσύνη «ήλθε» παίρνοντας προφυλάξεις αλλά και κάποιο άλλα ζευγάρια που τελικά συνέλαβαν αυτόματα μετά από πολλές ανεπιτυχείς απόπειρες εξωσωματικής και μετά από οκτώ ή ακόμα και δέκα χρόνια ελεύθερων επαφών !!! Και οι δύο αυτές περιπτώσεις αποτελούν ακραίες εξαιρέσεις του ίδιου φαινομένου που αποκαλείται «ανθρώπινη γονιμότητα». Η αλήθεια όμως περιγράφεται από τον μέσο όρο ο οποίος ουσιαστικά συνθέτει και τον ορισμό αναφέρθηκε παραπάνω.

Παράγοντας χρόνος

Ένα συμπέρασμα όμως είναι αδιαμφισβήτητο! Η ηλικία της υποψήφιας μητέρας είναι ο παράγοντας εκείνος ο οποίος θα πρέπει να κινητοποιήσει ζευγάρια και ειδικούς να χειριστούν γρήγορα και αποτελεσματικά την υποκείμενη κατάσταση. Και αυτό γιατί η σχετική πιθανότητα φυσικής σύλληψης ανά κύκλο προσπάθειας από 25 % που είναι στις γυναίκες μέχρι 30 ετών, πέφτει στο 18% στην ηλικία των 35 ετών και κοντά στο 12% στην ηλικία των 38 χρόνων ενώ μετά από την ηλικία αυτή κατακρημνίζεται σε μονοψήφια νούμερα. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η γονιμότητα φθίνει σημαντικά με τον χρόνο και την ηλικία της υποψήφιας μητέρας. Άλλωστε πότε ο χρόνος υπήρξε σύμμαχος της γυναίκας ?

Ωόπαυση

Αν και δεν είναι κανείς σε θέση να προβλέψει την ηλικία της εμμηνόπαυσης, η μέση ηλικία που αυτή συμβαίνει είναι τα 52 έτη. Πριν όμως από αυτό το κομβικό σημείο έχει προηγηθεί μία περίοδος 10 ετών περίπου όπου παρατηρείται σημαντική έκπτωση της γονιμότητας και η οποία στην αγγλοσαξωνική βιβλιογραφία αποκαλείται ΩΟΠΑΥΣΗ. Στην αρχή αυτής της περιόδου η γυναίκα παρουσιάζει φυσιολογικούς κύκλους, αισθάνεται καλά, είναι σε θέση να συλλέξει αρκετά ωάρια με τις τεχνικές της εξωσωματικής γονιμοποίησης, να παραγάγει ενδεχομένως μορφολογικά καλά έμβρυα, να εμφυτευθούν μερικά από αυτά αλλά τελικά να οδηγηθεί με μεγάλη πιθανότητα σε αποβολή και σπανιότερα στη γέννηση ενός υγιούς παιδιού. Αυτή είναι μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της γυναίκας η οποία βλέπει όλες τις προσδοκίες και τις προσπάθειες της να σβήνουν σε μία στιγμή χωρίς εκείνη να είναι σε θέση να νιώσει σωματικά την αδυναμία της .

Αποβολή και ηλικία

Από τα παραπάνω είναι πλέον σαφές ότι όσο προχωράει η ηλικία της υποψήφιας μητέρας τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες παλινδρόμησης και αποβολής λόγω ανωμαλίας κατά κανόνα του χρωμοσωμικού περιεχομένου των ωαρίων .Οι πιθανότητες αυτές υπολογίζονται περίπου στο 50% στο ηλικιακό γκρουπ 40-44 και εκτοξεύονται στο 90% στις γυναίκες πάνω από 45. Παρόλα αυτά όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας να θυμηθούμε κάποια γυναίκα η οποία κατάφερε να τεκνοποιήσει σε μεγάλη ηλικία.

www.sfakianoudis.gr

Σφακιανούδης Κωνσταντίνος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ