Ένα… ιδιόρυθμο κατοικίδιο!
Ο σκοπός της απόκτησης ενός κατοικιδίου σε σπίτι που υπάρχει παιδί,δεν είναι απλά η ψυχαγωγία, αλλά κυρίως η σωματική και η ψυχική υγεία του, η συναισθηματική πληρότητα και η καλλιέργεια της συντροφικότητας, της συνεργασίας και της υπευθυνότητας.
Δώστε προσοχή στα κριτήρια επιλογής κατοικιδίου.Πολύ περισσότερο προσέξτε σε περίπτωση που επιλέξετε τη γάτα διότι τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα…
Μπορεί η συνύπαρξη γάτας και παιδιού να είναι…ειρηνική στο σπίτι;
Η σχέση γάτας-παιδιού δεν είναι τόσο αυτονόητη και συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπλοκές. Η γάτα δεν συμπεριφέρεται όπως ο σκύλος.Τα παιδιά συχνά αποτυγχάνουν να διαβάσουν τα μηνύματα από τη γάτα που διεκδικεί τον χώρο της με αποτέλεσμα οι γάτες να απαντούν με γρατζουνιές προκαλώντας φόβο στα παιδιά.
Το mamafagito.gr σας παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους η σχέση αυτή μπορεί να λειτουργήσει και τελικά να είναι ευεργετική,τόσο για το παιδί όσο και για το…ανεξάρτητο αιλουροειδές!
1. Παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας:
Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να αναγνωρίζει πότε η γάτα σας είναι χαλαρή και πότε δεν είναι. Μια γάτα που απολαμβάνει εκείνη τη στιγμή τα χάδια θα τρίβεται στα χέρια του παιδιού σας ή στα ρούχα του ή θα γέρνει προς το σώμα του. Μπορεί επίσης να κρατάει την ουρά της ψηλά ή να γουργουρίζει. Τα σημάδια για να σταματήσουν τα παιδιά τα χάδια είναι το χτύπημα της ουράς, το χαμήλωμά της ή το κρύψιμό της κάτω από το σώμα της. Μια γάτα που βρίσκεται σε δυσφορία μπορεί επίσης να μετακινήσει τα αυτιά της πίσω, να γκρινιάξει ή να προτάξει τα νύχια της.
2. Δείξτε στο παιδί σας πώς να κρατάει μια γάτα:
Εκπαιδεύστε τα παιδιά να κάθονται στο πάτωμα ή στον καναπέ και να προσκαλέσουν τη γάτα στην αγκαλιά τους. Είναι σημαντικό να μην ασκήσουν δύναμη, αλλά να προσελκύσουν τη γάτα εκεί χρησιμοποιώντας ένα παιχνίδι ή λιχουδιές και να την επιβραβεύουν συνεχώς ενώ είναι στην αγκαλιά τους με χάιδεμα, παιχνίδια ή απλά μέσα από την ζεστή επαφή με το σώμα. Είναι σημαντικό το παιδί να παρατηρεί τα σημάδια της γάτας που θέλει να κατέβει κάτω όπως πχ το σκανάρισμα του πατώματος για να βρει μια θέση να πηδήξει, τα αυτιά που κινούνται προς τα πίσω ή την ουρά που κινείται νευρικά.
3. Δώστε στη γάτα σας τον χρόνο της και το χώρο της:
Η γάτα σας θα πρέπει να έχει αρκετούς χώρους στο σπίτι όπου θα μπορεί να περνάει χρόνο με τον εαυτό της ιδιωτικά, όπως ψηλά ράφια και κρυψώνες.Το mamafagito.gr προτείνει εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να έχετε ένα δωμάτιο για τη γάτα σας στο οποίο το παιδί να μην έχει πρόσβαση.Μπορείτε να την βάζετε εκεί όταν χρειάζεται ένα διάλειμμα ή όταν δεν είστε σε θέση να επιβλέπετε τη μεταξύ τους σχέση.
Αν τηρηθούν όλα τα παραπάνω,τότε θα είστε σε θέση να απολαύσετε τα οφέλη της συνύπαρξης με το γλυκύτατο αιλουροειδές!