Ανοίγει συχνά η μύτη του παιδιού σας και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες; Μην αγχώνεστε καθώς στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να σταματήσετε το αίμα που τρέχει από τη μύτη του.
Οι ρινορραγίες είναι συχνές σε παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών και οι περισσότερες προκαλούνται από το σκάλισμα της μύτης ή τον ξηρό αέρα. Μπορεί να είναι τρομακτικές (δεν είναι και λίγο να βλέπεις αίμα να τρέχει από τη μύτη του παιδιού σου) αλλά συνήθως δεν είναι σοβαρές. Οι περισσότερες σταματούν μόνες τους και μπορούν να φροντιστούν στο σπίτι.
Ρινορραγία στα παιδιά – Τι να κάνετε
Μείνετε ψύχραιμη και φροντίστε το παιδί σας
Βάλτε το παιδί σας να κάτσει σε μια καρέκλα ή στα πόδια σας, στη συνέχεια, γείρετε το κεφάλι του λίγο προς τα εμπρός.
Μην αφήνετε το παιδί σας να γύρει το κεφάλι προς τα πίσω. Αυτό μπορεί να κάνει το αίμα να κυλήσει προς τα κάτω από το πίσω μέρος του λαιμού, το οποίο έχει άσχημη γεύση και μπορεί να προκαλέσει πνίξιμο, βήχα ή έμετο.
Απαλά πιέστε το μαλακό κομμάτι της μύτης, ψηλά, εκεί που ενώνει με το σκληρό κομμάτι.
Πιέστε τη μύτη για περίπου 10 λεπτά, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία. Αν κρατήσετε λιγότερα λεπτά τη μύτη, ίσως αρχίσει ξανά η αιμορραγία. (δείτε πώς στην εικόνα)
Αποφύγετε το δυνατό φύσημα της μύτης.
Προληπτικά μπορείτε να βάλετε στο ρουθούνι ένα μικρό κομματάκι βαμβάκι εμποτισμένο με μερικές σταγόνες λεμόνι, το οποίο έχει αποδεδειγμένη αιμοστατική δράση.
Αφήστε το παιδί σας να ξεκουραστεί μετά από μια ρινορραγία.
Ρινορραγία στα παιδιά: Καλέστε τον γιατρό αν το παιδί:
έχει συχνές ρινορραγίες
έβαλε κάτι στην μύτη
μελανιάζει η μύτη εύκολα
έχει βαριά αιμορραγία από μικρές πληγές ή αιμορραγία από άλλο μέρος, όπως τα ούλα
σχετικά πρόσφατα άρχισε να λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή
Επισκεφθείτε τα επείγοντα ή τον γιατρό αν η αιμορραγία:
είναι αρκετή, ή το παιδί σας έχει ζάλη ή αδυναμία
προήλθε μετά από πτώση του παιδιού ή χτύπημα του κεφαλιού
δεν σταματά μετά από δύο απόπειρες πίεσης των δέκα λεπτών
Ποιες είναι οι μορφές της ρινορραγίας
Πρόσθιες: Ο ασθενής είναι καθιστός και η έξοδος του αίματος γίνεται από τη μύτη.
Οπίσθιες: Παρατηρείται συνήθως σε ηλικιωμένους. Το αίμα στην περίπτωση αυτή ρέει και στον φάρυγγα και βγαίνει με βήχα από το στόμα.
Τι προκαλεί τις ρινορραγίες στα παιδιά;
1. Ξηρός αέρας
Ο ξηρός αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού, για παράδειγμα λόγω της εσωτερικής θέρμανσης, ερεθίζουν το εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας, με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία να διαρρηγνύονται και να αιμορραγούν.
Η χρήση υγραντήρα μπορεί στην περίπτωση αυτή να αποδειχθεί βοηθητική, το ίδιο και τα ειδικά ρινικά σπρέι προς ενυδάτωση της ρινικής κοιλότητας.
2. Αλλεργίες
Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα, καθώς οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα (όπως αντιισταμινικά ή αποσυμφορητικά) για τον έλεγχο της φαγούρας, της καταρροής ή της βουλωμένης μύτης. Το φάρμακο μπορεί να στεγνώσει τις ρινικές μεμβράνες, οδηγώντας σε ρινορραγίες.
3. Τραυματισμοί
Ένας τραυματισμός ή ένα χτύπημα στη μύτη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, αλλά οι περισσότερες δεν είναι σοβαρό πρόβλημα. Εάν το παιδί σας όμως, τραυματιστεί στο πρόσωπο και προκληθεί ρινορραγία που δεν μπορείτε να σταματήσετε μετά από 10 λεπτά, ζητήστε αμέσως ιατρική περίθαλψη.
Ενώ οι ρινορραγίες είναι σπάνια σοβαρές, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα εάν συμβαίνουν συχνά. Εάν για παράδειγμα το παιδί σας έχει πάνω από μια φορές την εβδομάδα, ρινορραγία, καλέστε το γιατρό σας. Συνήθως, οι συχνές ρινορραγίες αντιμετωπίζονται εύκολα. Μερικές φορές τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία μέσα στη μύτη ερεθίζονται και δεν επουλώνονται, κάτι που συμβαίνει συχνότερα σε παιδιά με τακτικές αλλεργίες ή παιδιά που κρυολογούν συχνά. Ένας γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις.
Για αιμορραγία που δεν οφείλεται σε λοίμωξη κόλπων, αλλεργίες ή ερεθισμένα αιμοφόρα αγγεία, ένας γιατρός μπορεί να ζητήσει ειδικές εξετάσεις για να βρει την αιτία.
Μπορούν να προληφθούν οι ρινορραγίες;
Δεδομένου ότι οι περισσότερες ρινορραγίες στα παιδιά προκαλούνται από το σκάλισμα της μύτης ή από τον ζεστό ξηρό αέρα, η χρήση μερικών απλών συμβουλών μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας να τα τις αποφύγουν:
Κόβετε συχνά τα νύχια του παιδιού σας κοντά για να αποφύγετε τους τραυματισμούς στη μύτη.
Διατηρήστε το εσωτερικό της μύτης του παιδιού σας υγρό με κάποιο ρινικό σπρέι ή τζελ, ή βαζελίνη ή ειδική ενυδατική κρέμα που θα τοποθετήσετε απαλά γύρω από το άνοιγμα των ρουθουνιών.
Χρησιμοποιείτε υγραντήρα στο σπίτι.
Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας φορούν προστατευτικό αθλητικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια αθλητικών ή άλλων δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμό στη μύτη.
Ακόμη και με τις κατάλληλες προφυλάξεις, τα παιδιά μπορούν ακόμη και περιστασιακά να έχουν κάποιες ρινορραγίες. Αν λοιπόν “ανοίξει” η μύτη του παιδιού σας, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε. Συνήθως είναι ακίνδυνο περιστατικό και είναι σχεδόν πάντα εύκολο να σταματήσει ένας γονιός τη ρινορραγία.