Η μαγειρική είναι μια διαδικασία που ενθουσιάζει τα περισσότερα παιδιά. Από τη μικρή ηλικία ξετρελαίνονται να παίζουν με κατσαρόλες, κουτάλες, μίξερ και να μπερδεύονται μπροστά στα πόδια των γονιών τους στη κουζίνα. Το μαγείρεμα αποτελεί μια δημιουργική ασχολία που μόνο οφέλη μπορεί να τους προσφέρει. Ο χώρος της κουζίνας αναπτύσσει την δημιουργία και την φαντασία και ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να μάθει για την υγιεινή διατροφή.
Στα περισσότερα νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας, αρέσει πολύ να είναι “βοηθοί” στην κουζίνα.
Και αυτή η συμμετοχή τους στην παρασκευή του γεύματος, μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στην απόκτηση υγιεινών διατροφικών τους συνηθειών.
Να πώς θα αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας με το μικρό σας σεφ.
Διαλέξτε μια εύκολη συνταγή.
Να έχετε υπόψη σας την ηλικία του παιδιού και το στάδιο ανάπτυξής του, όταν διαλέγετε ένα πιάτο.
Για παράδειγμα, ένα επιδόρπιο φρούτου και γιαουρτιού είναι ιδανικό, αφού απαιτεί λίγα συστατικά.
Στα μικρά παιδιά αρέσει πολύ να βάζουν τα δάχτυλά στο στόμα τους, οπότε αποφύγετε οτιδήποτε θα μπορούσε να τα εκθέσει σε πιθανό κίνδυνο από μη μαγειρεμένα συστατικά (όπως η ζύμη για μπισκότα με ωμά αβγά για παράδειγμα).
Ψωνίστε μαζί.
Ενισχύστε την ανάπτυξη του παιδιού σας κάνοντας τη βόλτα για τα ψώνια μια μαθησιακή εμπειρία.
Καθώς διαλέγετε τρόφιμα από τα ράφια, πείτε του πώς αυτά θα προσφέρουν περισσότερη γεύση στο πιάτο σας (αυτά τα μύρτιλα θα κάνουν πιο γλυκά τα κεκάκια μας.)
Ρωτήστε το παιδί σας αν θέλει κόκκινη, κίτρινη ή πράσινη πιπεριά στη σαλάτα ή κάντε του ένα πρώτο μάθημα ορθογραφίας, δείχνοντας τα γράμματα στη συσκευασία.
Αναθέστε του απλές εργασίες.
Δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για μικρά παιδιά στην κουζίνα, είναι το ξέπλυμα των φρούτων, η συμπλήρωση επιπλέον ζάχαρης ή άλλων συστατικών, το ανακάτεμα, η πολτοποίηση ή το ζύμωμα.
Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για ένα μεγαλύτερο παιδί είναι να ρίχνει μύρτιλα πάνω σε μαγειρεμένες τηγανίτες για να δημιουργήσει χαμογελαστά προσωπάκια ή το αρχικό γράμμα του ονόματός του.
Να επιβλέπετε τα πάντα.
Τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας και η συνεχής επίβλεψη στην κουζίνα είναι το κλειδί.
Εξηγήστε στο παιδί σας τι δεν πρέπει να αγγίζει, όπως τα σύνεργα του μίξερ, τα αιχμηρά σκεύη και τις ζεστές επιφάνειες.
Σιγουρευτείτε ότι έχετε πάντα τα χερούλια της κατσαρόλας στραμμένα προς την εσωτερική πλευρά της ηλεκτρικής κουζίνας για να προλάβετε ατυχήματα.
Παινέψτε την ικανότητα μαγειρικής του παιδιού σας, καθώς δοκιμάζετε τα πιάτα μαζί και όσο δύσκολο και να είναι, προσπαθήστε να αγνοήσετε την κατάσταση στην κουζίνα σας.
Το σημαντικό είναι ότι ενισχύετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, ενθαρρύνοντάς το να κατακτήσει καινούργιες δεξιότητες και να δοκιμάσει καινούργιες γεύσεις.
Καλή διασκέδαση!