Κάθε βράδυ τα παιδάκια ανησυχούν πιστεύοντας ότι υπάρχει ένα τέρας που κρύβεται κάτω από το κρεβάτι. Είναι ένας κοινός φόβος που υπήρχε πάντα.
Πράγματι ο φόβος αυτός προϋπήρχε των βιντεοπαιχνιδιών και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και υπάρχει μέχρι σήμερα. Εάν το παιδί σας πιστεύει ότι μόλις σβήσουν τα φώτα ένα τριχωτό τέρας θα βγει κάτω από το κρεβάτι και θα το «βουτήξει», να ξέρετε ότι δεν είναι το μόνο.
Ο φόβος των τεράτων.
Ο φόβος για το σκοτάδι, ειδικά όταν το μικρό παιδί είναι στο δωμάτιο μόνο του, είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους που βιώνει. Μία πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει ότι ο φόβος δεν είναι απαραίτητα το σκοτάδι, αλλά είναι περισσότερο ένας φόβος της νύχτας. Η νύχτα είναι που οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε αρπακτικά. Και τα παιδιά μπορεί να έχουν μάθει να κλαίνε για να τραβήξουν την προσοχή των μεγάλων και να παραμείνουν πιο ασφαλή από τον νυχτερινό κίνδυνο. Έτσι μάλλον ο φόβος του παιδιού για τη νύχτα και το σκοτάδι να είναι άμεσα συνδεδεμένος. Το άγχος που βιώνουν τα παιδιά την ώρα του ύπνου είναι πιθανό να τροφοδοτήσει τη φαντασία τους. Γι’ αυτό και είναι βέβαια ότι τη στιγμή που θα τα αφήσετε μόνα τους, ένα τέρας κρύβεται κάτω από το κρεβάτι. Όσο κουραστικό και αν είναι να πρέπει να βάλετε το παιδάκι πίσω στο κρεβάτι του, επειδή φοβάται, είναι καλό να κατανοήσετε τους φόβους του, ανάλογα με την ηλικία του, ώστε να αποφασίσετε πως μπορείτε να το βοηθήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Νήπια: Τα μικρούλια μεταξύ 2 και 3 μπορεί να φοβούνται οτιδήποτε δεν καταλαβαίνουν. Κάθε φορά που βλέπουν κάτι που δεν φαίνεται σωστό, όπως ένας επίδεσμος στο χέρι ή ένα ραγισμένο πιάτο, μπορεί να αρχίσουν να κλαίνε.
Παιδιά προσχολικής ηλικίας: Μεταξύ των 3 με 5 ετών, τείνουν να φοβούνται φανταστικούς κινδύνους, όπως το τέρας κάτω από το κρεβάτι ή μέσα στην ντουλάπα. Έχουν πρόβλημα να διαχωρίσουν την πραγματικότητα από τη φαντασία έτσι τροφοδοτούν τους φόβους τους.
Μετά τα έξι χρόνια: Συχνά οι φόβοι, κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών, βασίζονται περισσότερο στην πραγματικότητα. Ένα παιδί μπορεί να φοβάται τις καταιγίδες, τους σκύλους που γαβγίζουν, την φωτιά. Μπορεί επίσης να ανησυχούν για την υγεία των γονέων τους και τη δική τους ασφάλεια. Όπως επίσης να βιώσουν κάποιο άγχος στη διάρκεια του ύπνου. Βέβαια καθώς η κατανόηση τους για τον κόσμο μεγαλώνει, οι παράλογοι φόβοι θα αρχίσουν σιγά – σιγά να εξαφανίζονται.
Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας:
Επιβεβαιώστε τα συναισθήματα του παιδιού σας.
Αντί να πείτε «μη φοβάσαι» πείτε «ξέρω ότι αισθάνεσαι φοβισμένο τώρα». Η δήλωση αυτή στέλνει ένα μήνυμα στο παιδάκι που λέει ότι είναι εντάξει να φοβάται. Μην το κατηγορήσετε ότι είναι υπερβολικό ή θέλει να τραβήξει την προσοχή σας. Αναγνωρίστε ότι φοβάται και προσπαθήστε να το βοηθήσετε με υγιείς τρόπους.
Χρησιμοποιήστε θεατρικό παιχνίδι.
Ενθαρρύνετε το παιδί να χρησιμοποιήσει ένα κουκλόσπιτο, τα λούτρινα ζωάκια του ή άλλα παιχνίδια για να σας δείξει πως μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τον φόβο των τεράτων. Το θεατρικό παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει τις δικές του δημιουργικές λύσεις.
Ενθαρρύνετε τη ζωγραφική. Σχεδιάζοντας εικόνες από τέρατα ή ζωγραφίζοντας μία εικόνα το πώς αισθάνονται όταν είναι η ώρα του ύπνου, τους δίνει μία άλλη ευκαιρία για έκφραση. Η ζωγραφική τους επιτρέπει να εργαστούν μέσω των φόβων τους και έτσι να αισθανθούν πιο ασφαλή.
Κοιτάξτε κάτω από το κρεβάτι. Πριν πείτε καληνύχτα, κοιτάξτε μαζί κάτω από το κρεβάτι για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κανένα τέρας.
Εξασκηθείτε στο σκοτάδι. Κάντε κάτι διασκεδαστικό μαζί τους όταν σβήσουν τα φώτα. Θα δουν έτσι ότι το σκοτάδι δεν είναι τόσο τρομακτικό. Διαβάστε μαζί τους ένα βιβλίο με μόνο το φως ενός φακού. Δείτε το φεγγάρι και τα αστέρια.
Αφήστε τα να έχουν κάποιον έλεγχο. Αν θέλουν να κοιμηθούν αγκαλιά με το αγαπημένο τους ζωάκι ή να φορέσουν τις πιτζάμες με τους υπερήρωές τους, φυσικά πείτε ναι. Ένα μικρό φωτάκι νύχτας βοηθάει επίσης πάρα πολύ. Προσέξτε μόνο να μην είναι πολύ δυνατό και να μην το χτυπάει στο πρόσωπο.
Παρακολουθήστε τη χρήση του διαδικτύου. Περιορίστε την πρόσβαση του παιδιού σε μέσα που περιλαμβάνουν βία ή οτιδήποτε μπορεί να είναι τρομακτικό. Ιδιαίτερα πριν τον ύπνο.
Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα. Το μπάνιο, η ανάγνωση του αγαπημένου του βιβλίου είναι μερικά από τα πράγματα που μπορεί να θέλετε να ενσωματώσετε στη ρουτίνα του ύπνου του μικρού σας. Έτσι θα το βοηθήσετε να κοιμηθεί γρήγορα χωρίς φόβους. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από την εκμάθηση υγιών στρατηγικών αντιμετώπισης, όπως τεχνικές αναπνοής. Θα ηρεμήσουν έτσι το μυαλό και το σώμα τους όταν η φαντασία τους τρέχει άγρια.
Τι να αποφύγετε.
Μην κοροϊδεύετε το παιδάκι σας. Θυμηθείτε ότι και οι μεγάλοι έχουν φόβους. Όπως για παράδειγμα να ταξιδεύσουν με αεροπλάνο ή να μιλήσουν δημόσια. Σεβαστείτε τα συναισθήματα του.
Μην σπαταλάτε την ενέργειά σας προσπαθώντας να το πείσετε, ειδικά στην προσχολική ηλικία, ότι είναι παράλογο να πιστεύει ότι υπάρχει ένα τέρας κρυμμένο. Η δική σας λογική δεν θα το βοηθήσει.
Μην το φοβίσετε. Αποφύγετε να κάνετε κάτι δραστικό για να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τους φόβους του. Είναι απαράδεκτο να το κλειδώσετε στο δωμάτιό του ή να το βάλετε να παρακολουθεί τρομακτικές ταινίες.
Πότε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι φόβοι αυτοί εξαφανίζονται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Όμως εάν οι φόβοι του παιδιού φαίνεται να επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του, ίσως πρέπει να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Όταν τα παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν επειδή φοβούνται αυτό θα επηρεάσει τη συμπεριφορά τους την επόμενη μέρα. Εάν οι φόβοι τους για τα τέρατα είναι τόσο μεγάλοι που μιλάνε γι’ αυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όλο το παιχνίδι τους περιστρέφεται γύρω από αυτά, μιλήστε με τον παιδίατρο σας. Θα σας προσφέρει μερικές στρατηγικές που μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο, να μειώσουν τον φόβο ή να αντιμετωπίσουν προβλήματα συμπεριφοράς πριν τον ύπνο.
Όμως όλοι αυτοί οι φόβοι περνούν σιγά – σιγά. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, καλοσύνη και δημιουργικότητα.
www.superdad.gr