Μία πίτα με ότι περιλαμβάνει η γέμιση της πρωτοχρονιάτικης γαλοπούλας. Μία εορταστική και πληθωρική σε γεύσεις, πίτα με κιμά, ξηρούς καρπούς και κάστανα από το mamafagito.gr
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
200 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση:
700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πράσα σε λεπτές ροδέλες
100 γρ. φουντούκι τριμμένο
100 γρ. ψίχα από φιστίκι Αιγίνης
200 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
60 ml. κρασί
50 γρ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1 κ.γ. κανέλα
300 γρ. βρασμένα κάστανα
2 κ.σ. μέλι
1 ξινόμηλο κομμένο σε μικρούς κύβους
Εκτέλεση
Δύο ώρες πριν ξεκινήσετε αποψύχετε το φύλλο σε θερμοκρασία δωματίου, ή το έχετε αφήσει από την προηγουμένη μέρα στο ψυγείο.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε σε μεσαία θερμοκρασία το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πράσο. Σοτάρετε ανακατεύοντας για περίπου 4 λεπτά. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία και προσθέτετε τον κιμά. Με τη σπάτουλα ανακατεύετε μέχρι όλος ο κιμάς να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το κρασί, τις σταφίδες και τα φιστίκια και περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί το κρασί για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνετε. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, ανακατεύετε και κλείνετε τη φωτιά. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ για να κρυώσουν πριν μπουν ως γέμιση στην πίτα.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC. Λιώνετε το βούτυρο και παίρνετε ένα μεγάλο ταψί. Βουτυρώνετε τον πάτο και τις πλάγιες επιφάνειες. Απλώνετε το πρώτο φύλλο, το βουτυρώνετε από πάνω και στη συνέχεια κάνετε το ίδιο με άλλα δύο. Το τέταρτο φύλλο απλώς το ακουμπάτε από πάνω, χωρίς να το βουτυρώσετε για να υποδεχτεί τη γέμιση. Απλώνετε από πάνω τη γέμιση, την ισιώνετε και την πιέζετε ταυτόχρονα για να γίνει μια ενιαία μάζα. Τοποθετείτε τα πρώτα δύο φύλλα από πάνω, βουτυρώνοντάς τα. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα φύλλα τα τοποθετείτε κάνοντας πτυχώσεις ακανόνιστες, ώστε να αφήσετε αέρα μεταξύ τους. Τα βουτυρώνετε καλά, μόλις τα ακουμπήσετε. Έτσι θα διασφαλίσετε ότι η κρούστα που θα γίνει από πάνω θα είναι πολύ τραγανή και όμορφη στην εμφάνιση. Χαράσετε τη πίτα σε κομμάτια με το μαχαίρι για να φεύγει ο ατμός στο ψήσιμο και να μπορείτε να την κόψετε. Βάζετε τη πίτα στο φούρνο σε χαμηλό ράφι και την αφήνετε για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και πάνω και κάτω. Αφήνετε την πίτα έξω απ’ τον φούρνο για τουλάχιστον 20’ πριν την σερβίρετε για να δέσουν τα υλικά και να ενταθεί η γεύση καθώς η θερμοκρασία υποχωρεί.
Καλή επιτυχία!