Mπιμπερό και πιπίλες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αποστείρωσή τους

0
425

1. Για ποιο λόγο γίνεται η αποστείρωση των μπιμπερό στα μωρά ;

Η αποστείρωση των μπιμπερό και των θηλών που χρησιμοποιείτε για το τάισμα του μωρού σας είναι μια διαδικασία αναγκαία για όσους δίνουν συμπλήρωμα γάλακτος στο μωρό τους ή μητρικό γάλα αντλημένο με θήλαστρο. Η αποστείρωση επιβάλλεται για να προστατέψει το ανοσοποιητικό, αλλά και το πεπτικό σύστημα του βρέφους, από βακτήρια και μικρόβια τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, λόγω ανωριμότητας. Για παράδειγμα, το έντερο του νεογέννητου, το βασικό όργανο προστασίας ενάντια στα μικρόβια δεν έχει ακόμα την απαραίτητη μικροβιακή χλωρίδα που βοηθάει στην εύκολη πέψη των τροφών και στην προστασία του οργανισμού από τις λοιμώξεις. Έτσι, τους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωρό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε παθογόνα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν εντερικές ενοχλήσεις, ακόμα και γαστρεντερίτιδες.

2. Μέχρι πότε αποστειρώνουμε τα μπιμπερό και τις πιπίλες ;

Οι απόψεις διίστανται. Άλλοι παιδίατροι συστήνουν να σταματήσει η αποστείρωση στον 4ο μήνα, άλλοι στον 5ο και άλλοι στον 6ο. Γενικά, πάντως, από τη στιγμή που το μωρό σας αρχίζει να βάζει πράγματα στο στόμα του, δηλαδή μόλις εισέλθει στη στοματική φάση, αλλά και μόλις ξεκινήσει να τρώει στερεά τροφή, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να αποστειρώνετε τα μπιμπερό και τις πιπίλες. Σε κάθε περίπτωση, αυτός που θα σας συμβουλεύσει δεν είναι άλλος από τον παιδίατρό σας. Σημειώνουμε, επίσης, ότι για τα πρόωρα μωρά η αποστείρωση των μπιμπερό και των λοιπών σκευών πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον δυο μήνες ακόμα.

3. Διαδικασία αποστείρωσης :

Μπορείτε να αποστειρώσετε τα σκεύη (μπιμπερό, πιπίλες, καπάκια, δαχτυλίδια, εξοπλισμός θηλάστρου) με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή με απλό βρασμό των σκευών, αλλά μάλλον πιο πρακτική αποδεικνύεται η αποστείρωση με τη χρήση ηλεκτρικών αποστειρωτών ατμού. Σε κάθε περίπτωση, πριν από κάθε αποστείρωση πρέπει να πλένετε τα σκεύη προσεκτικά με ζεστό νερό και σαπουνάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις θηλές του μπιμπερό, όπου συχνά μένουν υπολείμματα γάλακτος. Σημειώνουμε εδώ ότι υπάρχουν ειδικά βουρτσάκια, κατάλληλα για το πλύσιμο των μπουκαλιών και των θηλών.
Αφού τα ξεπλύνετε καλά και τα αφήσετε να στεγνώσουν, είναι έτοιμα να αποστειρωθούν. Αν επιλέξετε την κλασική αποστείρωση με βρασμό, χρειάζεστε απλά μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό τόσο που θα καλύπτει όλα τα αντικείμενα που βράζονται.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τα σκεύη να βράσουν για 25 λεπτά περίπου. Αν επιλέξετε τη μάλλον πιο πρακτική αποστείρωση με μηχάνημα ατμού, τοποθετείτε τα μπιμπερό, τις θηλές και ό,τι άλλο θέλετε να αποστειρώσετε στις ειδικές υποδοχές του αποστειρωτή και προσθέτετε την αναγραφόμενη στις οδηγίες χρήσης ποσότητα νερού, που θα μετατραπεί σε ατμό και θα τα αποστειρώσει.
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, σε περίπου λεπτά, αφαιρείτε το μπιμπερό και τις πιπίλες με ειδική λαβίδα και ετοιμάζετε το γάλα του μωρού σας. Εάν χρησιμοποιήσατε αποστειρωτή, μπορείτε να αφήσετε τα υπόλοιπα μπιμπερό σκεπασμένα στη συσκευή, όπου παραμένουν αποστειρωμένα για τουλάχιστον 24 ώρες. Επίσης, τα αποστειρωμένα μπιμπερό διατηρούνται για 30 περίπου ώρες στο ψυγείο.
Τέλος , μην ξεχνάτε ότι πριν από το πλύσιμο των σκευών, την αποστείρωση των μπιμπερό, αλλά και την προετοιμασία του γάλακτος του μωρού σας, φροντίστε να έχετε πλύνει πολύ καλά τα χέρια σας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ