Το mamafagito.gr σας δείχνει στρατηγικές για την τακτοποίηση του δωματίου από το ίδιο το παιδί,οι οποίες μακροπρόθεσμα οδηγούν σε ένα υπεύθυνο,συγκροτημένο και ψυχικά υγιές άτομο.
Κομβικό σημείο για την επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας είναι ο χρόνος έναρξης της προσπάθειας. Αν εξαρχής έχετε αναλάβει μόνη σας την ευθύνη τακτοποίησης του δωματίου του παιδιού σας και δεν ζητήσατε ποτέ από το παιδί να σας βοηθήσει, δύσκολα θα το πείσετε να το φροντίσει μόνο του στη συνέχεια.
Φροντίστε λοιπόν από νωρίς πριν το παιδί να πάει στο νηπιαγωγείο να το εξοικειώσετε με το μάζεμα των παιχνιδιών και των βιβλίων του, ζητώντας τη βοήθειά του στο καθημερινό συμμάζεμά τους πριν πέσει για ύπνο το βράδυ.
Το mamafagito.gr σας προτείνει:
1.Δώστε το καλό παράδειγμα.
Αν τα παιδιά είναι ειδικοί σε κάτι είναι να παρατηρούν και να αισθάνονται τα συναισθήματα του γονιού τους. Οπότε αν παρατηρούν τον γονιό να μαζεύει τα παιχνίδια, ζητώντας την βοήθεια τους κάθε μέρα, αυτό θα γίνει βίωμα. Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης και αυτή η ρουτίνα πρέπει να επαναλαμβάνεται. Χωρίς εκνευρισμό, με κατανόηση του επιπέδου αντίληψης το οποίο έχουν στην δεδομένη ηλικία και εξηγώντας τους λόγους ασφάλειας και υγιεινής που μας οδηγούν σε αυτή την πράξη.
2.Βάλτε πρόγραμμα.
Τα παιδιά είναι εξαιρετικά στο να κρατούν ένα πρόγραμμα. Είναι πλάσματα της συνήθειας, που δεν πρέπει να τα βγάζεις συχνά από την ρουτίνα τους. Έτσι πριν πέσουν το βράδυ για ύπνο, θα παίρνετε ένα χαρτάκι που θα γράφει τις δουλειές και θα τικάρετε οτιδήποτε έχει γίνει με διαφορετικό χρώμα μαρκαδόρου. Πλύσιμο δοντιών, συμμάζεμα παιχνιδιών κλπ.Έτσι το παιδί μαθαίνει την συνέπεια, διατηρεί μια ρουτίνα και όλοι είναι ευτυχισμένοι χωρίς «θα φωνάξω τον μπαμπά γιατί εμένα δεν με ακούς» και άλλα τέτοια παραδείγματα που δημιουργούν λάθος πρότυπα στα παιδιά. Γενικά, καλό είναι να αποφεύγετε ρόλους καλού και κακού και οι γονείς να μοιράζονται την εμπειρία αυτή με τα παιδιά τους, προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
3.Κάθε πράγμα στη θέση του.
Μάθετε στο παιδί σας, πως κάθε πράγμα έχει μια θέση για να το βρίσκει πάλι εκεί. Δεν περνάμε κάθετες απόψεις τύπου “τα μπλοκ ζωγραφικής θα μπαίνουν εδώ”. Δείξτε επιείκεια, ακούστε το παιδί αν προτιμά κάποια άλλη θέση και σεβαστείτε αυτό που θέλει.Έτσι θα σας σεβαστεί και αυτό.Το ζητούμενο είναι κάθε αντικείμενο να έχει μια τελική θέση.
Το mamafagito.gr προτείνει να ΜΗΝ λέτε «θα το μαζέψουμε μετά» και να μην το κάνετε, ειδικά σε τρίτο σπίτι (πχ γιαγιάς ή φίλου). Η αναβλητικότητα είναι πολύ κακό μάθημα για τα παιδιά, όπως και το να κάνουν ένα σπίτι άνω κάτω και στο τέλος να τα μαζέψει κάποιος τρίτος. Έτσι μαθαίνουν πως τα λάθη τους θα τα διορθώσει η μαμά και ο μπαμπάς.Αντίθετα, μαθαίνουν να σέβονται έναν ξένο χώρο και να κινούνται με τους κανόνες του, που αυτό είναι ένα πολύτιμο μάθημα επιβίωσης και προσαρμοστικότητας!