Η σημασία της στοματικής υγιεινής του παιδιού

0
128

Πολλοί γονείς πιθανό να πιστεύουν ότι η περιποίηση των νεογιλών δοντιών δεν είναι τόσο σημαντική, αφού αργά ή γρήγορα αυτά τα δόντια θα πέσουν και θα έρθουν τα μόνιμα.Αυτό είναι λάθος. Η περιποίηση των νεογιλών δοντιών είναι πολύ σημαντική για τους πιο κάτω λόγους:
• Είναι με αυτά τα δόντια, που το παιδί σας θα μασά την τροφή του στα πρώτα χρόνια της ζωής του.
• Είναι αυτά που θα ανοίξουν το σωστό δρόμο στα μόνιμα δόντια και είναι σημαντική η συμβολή τους στο σωστό φύτρωμα των μόνιμων δοντιών.
• Βοηθούν στο σχηματισμό του προσώπου του παιδιού σας
• Δίνουν το λαμπερό, αστραφτερό χαμόγελο

Πώς να μάθω το παιδί μου να χρησιμοποιεί την οδοντόβουρτσα;
• Επισκεφθείτε τον οδοντογιατρό σας ο οποίος θα μιλήσει στο παιδί για τον τρόπο χρησιμοποίησης της οδοντόβουρτσας αλλά και για τη χρησιμότητα καθαρισμού των δοντιών.
• Επισκεφθείτε μαζί ένα super market και αφήστε το παιδί σας να διαλέξει την οδοντόβουρτσα που του αρέσει.Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά να προσέξετε αυτή που θα αγοράσετε να μην είναι σκληρή για να μη τραυματίζει τα ούλα του παιδιού σας.Επιλέξτε οδοντόκρεμα ειδική για την ηλικία του.
• Να υπενθυμίζετε κάθε βράδυ το παιδί σας να πλένει τα δόντια του πριν πάει στο κρεβάτι για ύπνο.
• Μάθετε στο παιδί σας να μη βάζει υπερβολική ποσότητα οδοντόκρεμας κάθε φορά που πλένει τα δόντια του.

• Επιβραβεύετε το παιδί σας κάθε φορά που πλένει τα δόντια του λέγοντα του “Μα τι ωραία λαμπερά δόντια που έχεις τώρα”.
• Αγοράστε του μερικά παιδικά βιβλία για τον καθαρισμό των δοντιών.
Μην ξεχνάτε ότι εσείς λειτουργείτε σαν παράδειγμα για το παιδί σας. Άρα μην ξεχνάτε να τηρείτε τους ίδιους ακριβώς κανόνες υγιεινής για τον εαυτό σας.

Η δημιουργία των δοντιών ξεκινά από τον 3ο-6ο μήνα της εγκυμοσύνης. Άρα η σωστή διατροφή της μητέρας με ικανοποιητικές ποσότητες από τα αναγκαία συστατικά για τη δημιουργία των δοντιών είναι σημαντική. Τα συστατικά τούτα είναι οι βιταμίνες A, C, D, το ασβέστιο, το φωσφόρο και οι πρωτείνες.
Τα υγρά (γάλα, χυμοί) που δίνετε στο παιδί σας με το μπιμπερό περιέχουν ζάχαρη. Άρα αν εκτίθενται τα δόντια για μεγάλο διάστημα στη ζάχαρη και ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, που η έκκριση του σάλιου είναι μειωμένη τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για τερηδόνα.

Έτσι λοιπόν ακολουθήστε τους ακόλουθους κανόνες:

1.Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας να κοιμάται με το μπιμπερό στο στόμα.

2.Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας να κυκλοφορεί στο σπίτι με ένα μπιμπερό στο χέρι που σε τακτά διαστήματα το βάζει στο στόμα και παίρνει λίγο γάλα ή χυμό.

3. Προσπαθήστε να σταματήσετε τη διατροφή του παιδιού σας με το μπιμπερό μετά την ηλικία του ενός έτους.

4. Να παροτρύνετε και να βοηθήσετε το παιδί σας να καθαρίζει καθημερινά τα δόντια του με την οδοντόβουρτσα και μεγαλώνοντας να χρησιμοποιεί και οδοντικό νήμα.

5. Να μάθετε το παιδί σας να παίρνει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, που να περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που είναι οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, φώσφορο κλπ) και οπωσδήποτε αρκετό νερό.

6. Προσπαθήστε να ελαττώσετε την κατανάλωση ζάχαρης από το παιδί σας (σοκολάτες, καραμέλες κλπ) και να το συμβουλεύετε να καθαρίζει τα δόντια του μετά την κατανάλωση τέτοιων λιχουδιών.

7. Να επισκέπτεστε μαζί με το παιδί σας τακτικά τον οδοντίατρό σας για έλεγχο των δοντιών του παιδιού σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here