Λίγες μέρες πριν τις ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια και τα σενάρια ακόμα και για… Food Pass φουντώνουν. Πληροφορίες και διαρροές κάνουν λόγο για voucher σαν το Fuel Pass, που θα είναι μόνο για το σούπερ μάρκετ, όπως δηλαδή δόθηκε το Fuel Pass, που με ένα μικρό μπόνους, η άυλη κάρτα μπορούσε να εξαργυρωθεί μόνο στα πρατήρια καυσίμων. Περίπου επιταγή ακρίβειας δηλαδή, όπως «βαφτίστηκε» το έκτακτο επίδομα που δόθηκε σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού το Πάσχα.
Η συζήτηση έχει ξεκινήσει κυρίως γιατί ο εφιάλτης των ανατιμήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν έχει τέλος, με προμηθευτές, επιχειρήσεις και καταναλωτές να προετοιμάζονται για «καυτό» φθινόπωρο και νέο κύμα ανατιμήσεων στα ράφια.
Πόσο πιθανό είναι όμως να συμβεί κάτι τέτοιο;
Από τη μία, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, μιας και τα περίφημα «Pass» και η πολιτική των επιδομάτων καλά κρατούν το τελευταίο διάστημα. Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων του επιδόματος βενζίνης γύρισαν πλάτη στα έξτρα 15 ευρώ που «χάριζε» η ψηφιακή κάρτα στο κινητό -αλλά μόνο για καύσιμα- και προτίμησαν να λάβουν το ποσό που τους αναλογούσε σε μετρητά στον τραπεζικό τους λογαριασμό, έτσι ώστε να καλύψουν κάποια άλλη ανάγκη. Αυτό είδαν στο οικονομικό επιτελείο και άρχισαν να σκέφτονται εναλλακτικούς τρόπους για να διαθέσουν τον δημοσιονομικό χώρο που έχουν για κρατικές παρεμβάσεις. Έτσι, κι αλλιώς και η επιταγή ακρίβειας προορίστηκε για να καλύψουν βασικές ανάγκες τους πέντε κατηγορίες ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Από την άλλη όμως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι» και «τα μέτρα θα είναι μετρημένα». Συγκεκριμένα, είπε:
«Προσοχή όμως, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει με πάνω από 2 δισεκατομμύρια το μήνα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το οφείλει και στη συνετή πολιτική η οποία αύξησε τον δημόσιο πλούτο, ώστε αυτός να μπορεί να επιστρέφεται στους πολίτες. Συνεπώς, τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες. Το λέω, γιατί ακούω ή διαβάζω -πάντα συμβαίνει αυτό ξέρετε πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για ένα “τσουνάμι” επικείμενων παροχών, τα οποία συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες».
Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που είναι στο τραπέζι, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα εξεταστούν αλλά δεν θα υλοποιηθούν όλα.
«Έχουμε μια σελίδα από πολλά και διαφορετικά μέτρα. Υπάρχουν πολλά μέτρα στο τραπέζι, τα έχουμε κοστολογήσει όλα, τα έχουμε ιεραρχήσει και ανάλογα με τα περιθώρια που υπάρχουν θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα θα γίνουν στην ΔΕΘ και όχι αργότερα, αφού τα μέτρα θα πρέπει να περιγράφονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατίθεται στην Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου».