Τι καιρό θα έχει την Μεγάλη Εβδομάδα – Τι λένε για το Πάσχα

0
81

Πάσχα 2024: Η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει και ήδη εκδρομείς αλλά και όχι μόνο ενδιαφέρονται να ξέρουν τι καιρό θα κάνει τις μέρες εκείνες.
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ;έδωσε την πρώτη εκτίμησή του για τον καιρό που θα έχουμε το Πάσχα, τονίζοντας ότι πάμε σε άστατο καιρό με βροχές και πτώση θερμοκρασίας, λόγω αλλαγής στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας.

Ενώ, και ο Νίκος Καντερές σε ανάρτηση στο facebook, τονίζει πως με βάση τα στοιχεία από το 2023 εώς το 1973 πως «στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και λίγες ημέρες μετά τη Κυριακή του Πάσχα είναι αδύνατο να μην έχουμε μία μεταβολή του καιρού».

Επίσης ο μετεωρολόγος σημειώνει πως ο Μάιος «είναι κατεξοχήν μήνας αστάθειας και στη διάρκεια των θερμών ωρών εκδηλώνονται καταιγίδες που συνοδεύονται με κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Καντερέ για τον καιρό την Κυριακή του Πάσχα: 
«Πως θα είναι ο καιρός τη Κυριακή του Πάσχα??
Με βάση τις καιρικές συνθήκες ,σε ότι αφορά τη θερμοκρασία και τη βροχή, που επικράτησαν τα προηγούμενα χρόνια από 2023 έως 1973,στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα κάνουμε μία εκτίμηση του καιρού ,δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προγνωστικοί χάρτες για τις 5 Μάϊου.

Αθήνα
Η κανονική τιμή της μεγίστης θερμοκρασίας για τη συγκεκριμένη ημέρα είναι 26 βαθμοί. Με απόκλιση 3 βαθμών υπήρξαν 10 χρόνια με μέγιστες θερμοκρασίες από 29 βαθμούς και άνω με τρία χρόνια τους 31 και ένα τους 34 βαθμούς το 1973!!
Σε ότι αφορά τις μικρότερες μέγιστες υπήρξαν 13 χρόνια από 23 βαθμούς και κάτω με δύο 19 και ένα χρόνο 17 Βαθμούς!!
Στη διάρκεια των 50 ετών έβρεξε στις 5 Μαίου 10 φορές.

Θεσσαλονίκη
Με κανονική τιμή τους 23 βαθμούς. Υπήρχαν 12 χρόνια με μέγιστες θερμοκρασίες από 27 βαθμούς και άνω με τη μεγαλύτερη τους 33 βαθμούς το 1973.Εκείνη το έτος το θερμόμετρο έδειξε 35 στη Τρίπολη και 34 βαθμούς στη
Λαμία!!
Οι μικρότερες μέγιστες ήταν πέρυσι με 12 βαθμούς και βροχή και το 2011με 14 βαθμούς. Στη διάρκεια 11 ετών έβρεξε.
Ο Μάιος είναι κατεξοχήν μήνας αστάθειας και στη διάρκεια των θερμών ωρών εκδηλώνονται καταιγίδες που συνοδεύονται με κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις΄.

Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και λίγες ημέρες μετά τη Κυριακή του Πάσχα είναι αδύνατο να μην έχουμε μία μεταβολή του καιρού. Είδομεν.»

Μερομήνια

Τα μερομήνια αναφέρουν πως η πρώτη εβδομάδα του Μαίου που είναι το Πάσχα θα συνοδευτεί με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή κάθοδος θα υπάρξει στη συνέχεια και από 17 έως 26 του μήνα θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια.

Ιούνιος 2024

Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία στα μισά του μήνα 13-19 σε όλη τη χώρα και σταδιακή άνοδος προς το τέλος χωρίς φαινόμενα.

Ιούλιος 2024

Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Σε επίπεδα καύσωνα 19-25 του μήνα.

Αύγουστος 2024

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας. 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Τι είναι τα Μερομήνια και πώς υπολογίζονται

Τα Μερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Μας δείχνουν τον καιρό που θα κάνει στην περιοχή από όπου γίνεται η παρατήρηση δηλαδή άλλο καιρό έχει ο Έβρος άλλο η Κόρινθος.

Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα Μερομήνια, δηλαδή ν’ αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους.

Τα Μερομήνια αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ