Πρόσληψη ασβεστίου χωρίς να καταναλώσετε γαλακτοκομικά

0
368

Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα και βρίσκεται φυσικά σε μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα. Είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία τόσο για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας των οστών όσο και για την υγιή αρτηριακή πίεση, την μυϊκή λειτουργία και τον καρδιακό ρυθμό. Ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι πιο γνωστές πηγές του, υπάρχουν και άλλες που πιθανόν να μην τις γνωρίζετε.

Λαχανικά: Το μπρόκολο, το σπανάκι, τα σέσκουλα, τα παντζαρόφυλλα αλλά και οι μπάμιες προσφέρουν άφθονο ασβέστιο και περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος για να το απορροφήσει.

Σπόροι: Ορισμένα είδη είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ανόργανα άλατα όπως οι σπόροι chia, που περιέχουν 177 mg σε περίπου δύο κουταλιές της σούπας. Το σουσάμι είναι επίσης μια μεγάλη πηγή, με 88 mg σε μια κουταλιά της σούπας, όπως και οι σπόροι παπαρούνας (126 mg ανά κ.σ.). Ο αμάραντος που μοιάζει με την κινόα και μαγειρεύεται σαν σιτάρι, περιέχει 307 mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι (μαγειρεμένος).

Αμύγδαλα, αποξηραμένα σύκα και πορτοκάλια: 7 ξερά σύκα μας τροφοδοτούν με 107mg ασβεστίου, ένα μεγάλο πορτοκάλι μας δίνει 74mg ενώ 27mg μας προσφέρει ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού. Μια άλλη επίσης καλή πηγή ασβεστίου είναι τα αμύγδαλα: περίπου 23 αμύγδαλα προσφέρουν 75mg.

Κονσέρβες ψαριών: Όσοι απολαμβάνουν την κατανάλωση ψαριών θα είναι ευτυχείς να γνωρίζουν ότι ορισμένες ποικιλίες είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Ενώ τα φρέσκα ψάρια προτιμούνται γενικά, όταν πρόκειται για το ασβέστιο, οι κονσέρβες αποδεικνύονται ισάξιες ίσως και καλύτερες. Μια κονσέρβα σαρδέλας (με τα κόκκαλα) περιέχει 888 mg! Ο κονσερβοποιημένος σολομός προσφέρει παρόμοια δόση, με 882 mg ανά συσκευασία. Είναι απαραίτητο να αγοράσετε αυτές που διατηρούν τα κόκκαλα των ψαριών καθώς αυτό είναι το μέρος του ψαριού που συμβάλλει στην ενίσχυση του ασβεστίου.

Φασόλια: Τα λευκά αλλά και τα περισσότερα είδη αυτού του όσπριου είναι ιδιαίτερα πλούσιες πληγές ασβεστίου.

Προϊόντα σόγιας: Οι σπόροι σόγιας σε όλες τις μορφές προσφέρουν μεγάλα ποσοστά ασβεστίου. Τα Edamame περιέχουν 98 mg ανά μερίδα. Και το tofu είναι ιδιαίτερα πλούσιο: μόλις μισό φλιτζάνι περιέχει 434 mg ασβεστίου. Το γάλα σόγιας ενισχύεται συχνά και με ασβέστιο και ένα φλιτζάνι δίνει 93 mg.

Ενισχυμένα τρόφιμα: Ορισμένα δημητριακά για πρωινό και το πλιγούρι βρώμης είναι τρόφιμα ενισχυμένα με ασβέστιο και μπορούν να προσφέρουν έως και 1.000 mg ανά μερίδα.

Σημειώστε ότι οι ειδικοί αναφέρουν ότι το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει όλη την ποσότητα του ασβεστίου σε μια στιγμή, οπότε είναι προτιμότερη η πρόσληψή του σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ