Λαζαράκια

0
31

Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες τα παλιά χρόνια, ζύμωναν το πρωί ειδικά ψωμάκια, τους “λαζάρηδες” ή και “λαζαράκια”. Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Σε ανάμνηση λοιπόν της Ανάστασης του Λαζάρου οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο, δηλαδή το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, φτιάχνουν τα λαζαράκια. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια, τόσα “λαζαράκια” έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Στη σημερινή συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε σταφίδες για μάτια, για να είναι ασφαλέστερο για τα παιδιά. Στην ουσία, τα λαζαράκια είναι σταφιδοψωμάκια. Μέσα στην ζύμη συνήθιζαν να βάζουνε μέλι, καρύδια, σταφίδες ή ότι άλλο έβγαζε ο κάθε τόπος.

Υλικά

250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ ξηρή μαγιά
1 κ.γ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 βανιλίνη
μισό κ.γ κανέλα
100 ml πορτοκαλάδα με ανθρακικό
50 ml χλιαρό νερό
30 ml ελαιόλαδο

150 γρ σταφίδες

μελόνερο (μισό ποτήρι χλιαρό νερό,1 κ.σ μέλι)

Εκτέλεση

Βάζουμε τις σταφίδες σε ζεστό νερό για 15 λεπτά και τις στραγγίζουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 70 βαθμούς για 5 λεπτά και μετά τον σβήνουμε. Εκεί θα τοποθετήσουμε το ζυμάρι μας για να φουσκώσει γρήγορα.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τις σταφίδες. Ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά και βάζουμε την ζύμη στον σβησμένο φούρνο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Αφού φουσκώσει τις προσθέτουμε τις σταφίδες(κρατάμε και μερικές για μάτια) και την αφήνουμε άλλη μισή ώρα να ξαναφουσκώσει.

Πλάθουμε τα λαζαράκια σε σχήμα οβάλ και φτιάχνουμε κορδονάκια ζύμης για χέρια. Τα τοποθετούμε χιαστί. Τους βάζουμε σταφίδες για μάτια, τα αλείφουμε με το μελόνερο και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 C για 20-23 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και όσο είναι ζεστά, τα αλείφουμε με λίγο μελόνερο ακόμα, για να παραμείνουν αφράτα.

Καλή επιτυχία!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ