Αναλυτικά τα νέα μέτρα και από πότε θα ισχύουν

0
154

Όλο το χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Νέα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ο οποίος στην εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε πως ο κορονοϊός μετατρέπεται σε «πανδημία ανεμβολίαστων» αναφέροντας ότι πάνω από το 90% των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε μονάδες ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου και θα ισχύουν μέχρι 31 Μαρτίου. Από την ίδια ημερομηνία οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές υγείας. Θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με το rapid τεστ να κοστολογείται στα 10 ευρώ ανά τεστ.

Παράλληλα από 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύσει το μέτρο αναστολής εργασίας στους υγειονομικούς που είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών.

Τα μέτρα που ισχύουν από 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022:

-Αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες ιατρούς.

-Υποχρεωτική διάγνωση covid για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

-1 υποχρεωτικό rapid test ανά εβδομάδα με δαπάνη του εργαζομένου και κόστος 10 ευρώ

-2 υποχρεωτικά rapid test σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, αλλά και εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

-2 δωρεάν self ανά εβδομάδα για ανεμβολίαστους μαθητές και φοιτητές

-Rapid test 48 ωρών για τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες με αεροπλάνο, πλοίο και ΚΤΕΛ

-Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα διενεργούνται δωρεάν τεστ μόνο για εμβολιασμένους και συμπτωματικούς πολίτες με έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Δηλαδή, δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν.

-Στους κλειστούς χώρους εστίασης μόνο εμβολιασμένοι.

-Σε θέατρα, σινεμά, μουσεία, μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες 6 μηνών από τη διάγνωση ή ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ