Άνοιγμα σχολείων: Η επιστροφή του self test και τα μέτρα από Σεπτέμβριο

0
161

Μάσκα, self test, και τα δύο ή τίποτα από τα δύο; Τα σχολεία ανοίγουν στις 12 Σεπτεμβρίου και οι ειδικοί ακόμα δεν δίνουν στίγμα για τα μέτρα που θα ισχύσουν για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τάσσονται υπέρ του self test, έστω με ένα μαζικό testing πριν το άνοιγμα.

Πιο αναλυτικά, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, είπε στην ΕΡΤ:

«Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό» δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει».

Αλλά και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει ένα μαζικό testing στους μαθητές με το που ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Όπως είπε επίσης:

«Η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων. Την απόφαση θα την λάβει η σχετική επιτροπή. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην υπάρχουν μάσκες».

Το «αποτύπωμα» από τη μεγάλη έξοδο του Δεκαπενταύγουστου αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στις επόμενες 7-15 ημέρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όπως είπε συγκεκριμένα στον ΣΚΑΪ, την Παρασκευή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, το επιδημιολογικό «αποτύπωμα» θα φανεί σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες.

Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 μίλησε για πανδημία και ο Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

«Είχαμε μεγάλη έξαρση και μεγάλο κύμα κορονοϊού που κράτησε και τον Αύγουστο», ανέφερε αρχικά, προσθέτοντας:

«Τα άτομα που γυρίζουν από διακοπές, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά σε ότι αφορά τις επαφές τους, τις πρώτες ημέρες τουλάχιστον, με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς πολλά κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Η γενικότερη σύσταση είναι αυτή, για διάστημα περίπου πέντε ημέρων. Δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε όλοι self test, αλλά συστήνεται να αποφύγουμε μετά τις διακοπές να συναντήσουμε τις πρώτες ημέρες υπερήλικες ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Πότε θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για τα σχολεία;

«Θα είμαστε σε συνεννόηση όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δούμε πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας και η λογική μας και στα σχολεία, σαν λογική λέμε, είναι πάλι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται» είπε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ