Αρθροπλαστική της Επιγονατιδομηριαίας Άρθρωσης- Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

0
254

Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης (Βιογραφικό εδώ)
MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)
Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος
Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις
Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο
Imperial College, London
Μαρούσι, Αθήνα
www.theodorideskneesurgeon.gr
6940869069

theodoridis

Αρθροπλαστική της Επιγονατιδομηριαίας Άρθρωσης

Η αρθρίτιδα είναι η φθορά και ρήξη του χόνδρου μιας άρθρωσης. Η φυσιολογική λεία επιφάνεια του αρθρικού χόνδρου γίνεται τραχιά, χάνει τις προστατευτικές της ιδιότητες και σε προχωρημένα στάδια εκτίθεται το υποκείμενο οστό. Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από τρία διαμερίσματα. Όταν βλέπουμε το γόνατο από μπροστά και το κόψουμε κάθετα στη μέση, έχουμε τα δύο από αυτά να είναι μεταξύ το μηρού οστού από πάνω και της κνήμης από κάτω (η έσω και η έξω μηροκνημιαία άρθρωση). Το τρίτο διαμέρισμα είναι η επιγονατιδομηριαία άρθρωση που είναι μεταξύ της επιγονατίδας μπροστά και της μηριαίας τροχιλίας από πίσω.

Σε περιπτώσεις που η αρθρίτιδα στο γόνατο είναι γενικευμένη τότε γίνεται ολική αρθροπλαστική γονατος που είναι και η πιο συνηθισμένη αρθροπλαστική στο γόνατο. Όταν η αρθρίτιδα είναι περιορισμένη στην έσω ή στην έξω μηροκνημιαία άρθρωση τότε μπορεί να γίνει αντικατάσταση αυτού του διαμερίσματος του γόνατος μέσω μιας μονόδιαμερισματικής αρθροπλαστικής. Όταν η αρθρίτιδα είναι περιορισμένη στο τρίτο διαμέρισμα άρα στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση τότε μπορεί να γίνει αρθροπλαστική της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης για να αντικαταστήσει το φθαρμένο (αρθριτικό) επιγονατιδομηριαίο διαμέρισμα του γόνατος, δηλαδή την επιγονατίδα και τη μηριαία τροχιλία επί της οποίας ολισθαίνει καθώς το γόνατο κάμπτεται και εκτείνεται. Η επιγονατίδα αντικαθίσταται με πλαστικό και η αντίστοιχη επιφάνεια στο μηρό που ονομάζεται τροχιλία αντικαθίσταται από μέταλλο. Οι υπόλοιπες αρθρικές επιφάνειες του έσω (εσωτερικού) και έξω (εξωτερικού) διαμερίσματος του γόνατος καθώς και οι σύνδεσμοι παραμένουν ανέπαφα. Είναι ιδανική για ασθενείς με μεμονωμένη οστεοαρθρίτιδα της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης. Οι ασθενείς είναι συχνά νεότεροι από εκείνους με πιο εκτεταμένη αρθρίτιδα και συμβάλλει στο να κερδίσουν χρόνο και να παρέχει ανακούφιση από τον πόνο έως ότου η αρθρίτιδα στο γόνατο εξαπλωθεί στα άλλα διαμερίσματα.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης είναι η παχυσαρκία, χρόνια αστάθεια της επιγονατίδας, διαταραχή ευθυγράμμισης κάτου άκρου, ανώμαλο σχήμα της τροχιλίας, και πρώην κάταγμα της επιγονατίδας. Τα πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η ταχύτερη αποκατάσταση και επιστροφή στην εργασία και τις δραστηριότητες λόγω μικρότερης τομής και μικρότερο τραύμα στο γόνατο που το καθιστά λιγότερο επώδυνη. Οι επιδόσεις λειτουργικότητας και δραστηριότητας είναι ανώτερες με καλύτερη φυσική αίσθηση και κίνηση λόγω της διατήρησης των υπολοίπων διαμερισμάτων στο γόνατο.

Μπορείτε να ενημερωθείτε στο παρακάτω άρθρο για τους παράγοντες κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα επιγονατιδομηριαίας, ενδειξεις και αντενδειξεις, διαγνωστικές εξετάσεις και τα πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής της επιγονατιδομηριαίας σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Αρθροπλαστική της Επιγονατιδομηριαίας Άρθρωσης
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthroplastiki-epigonatidomiriaias-arthrosis

Αρθρίτιδα του Γόνατος
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthritida-osteoarthritida-gonatos

Μόνοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthroplastiki-gonatos-monodiamerismatiki

Ολική αρθροπλαστική γόνατος
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/oliki-arthroplastiki-gonatos

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ