Αύριο ξεκινούν να δίνονται τα χάπια για τον κορονοϊό. Ποιοι τα δικαιούνται

0
127
Medication for treatment COVID or new corona virus infection(COVID-19,novel coronavirus disease 2019 or nCoV 2019

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ενημερώνουν για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Ξεκινάμε τη χορήγηση των αντιικών χαπιών και θα δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά. Δεν έχει δοθεί άδεια και ο ασθενής θα υπογράφει αύριο θα ανοίξει η πλατφόρμα. Οι γιατροί θα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών. Θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία είτε από τα φαρμακεία των ασθενών. Είναι για τις ίδιες κατηγορίες ασθενών» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Μίνα Γκάγκα: «Παρατηρείται σταθερή πορεία με πάρα πολύ υψηλά κρούσματα. Είναι σταθεροποιημένος ο αριθμός των διασωληνώμενων».

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Το επιδημιολογικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό. Περίπου 230.000, το 2,5% της χώρας είναι ενεργά κρούσματα. Ο ίος κυκλοφορεί παντού και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ενώ παρατηρείται ύφεση του πανδημικού κύματος σε περιοχές όπως η Λακωνία και βλέπουμε σταθεροποίηση στην Αττική, την τελευταία εβδομάδα σημειώνεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε πολλά νησιά ή και Ξάνθη, Φωκίδα, Έβρο, Καστοριά, Φθιώτιδα. Νοσηλεύονται περισσότεροι από 5.000 στα νοσοκομεία. 40% αύξηση την τελευταία εβδομάδα.

Αξιοσημείωτη η αύξηση στις ηλικίες 50 – 59 ετών στις νοσηλείες σε μια σειρά περιφέρειες. Η κάλυψη των απλών κλινών είναι 67% και 88% για ΜΕΘ. Ο αριθμός των διασωληνωμένων προβλέπεται να παραμείνει εκεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Συμπερασματικά βλέπουμε να έχουμε σημαντική αύξηση νοσηλειών και σταθεροποίηση των διασωληνώσεων.

Πρόσφατη μελέτη για την Όμικρον από 52.000 περιστατικά και σύγκριση με 17.000 από μετάλλαξη Δέλτα, επιβεβαίωσαν τις αρχικές προβλέψεις. Οι ασθενείς με παραλλα΄γη Όμικρον 53% λιγότερη νοσηλεία. Σημαντικό ότι η Όμικρον σχετίζεται με σημαντικά βραχύτερο χρόνο νοσηλείας. Οι ασθενείς με Όμικρον ήταν όμως νεότεροι και κατά κύριο λόγο εμβολιασμένοι. Δεν έχουμε καθόλου δεδομένα για τη long covid που μπορεί να προκαλέσει η Όμικρον.

Η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα και συνεχίζει να δίνει κρούσματα.

Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας έκανε self test. Είναι η μοναδική μερίδα που εξετάζεται στο σύνολό της. Δηλώθηκαν τα αποτελέσματα από 2 εκατομμύρια self test και ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά ήταν μόλις 1,4%. Τα παιδιά που διαγνώσαμε αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία θα κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας συμμετέχοντας στη διασπορά».

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Η επιδημία στην Ευρώπη επιδεινώνεται. Παρατηρήθηκε αύξηση στις διαγνώσεις αλλά μειώθηκαν οι θάνατοι 3%. Καταγράφηκαν 7,7 εκατ. διαγνώσεις. Η διασπορά στην Ευρώπη είναι μαζική αλλά ελαφρώς βελτιωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα. Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας.  Ακόμα και το μοριακό τεστ μπορεί να μην ανιχνεύσει τον ιό, ίσως τις πρώτες 2-3 ημέρες. Είναι εξαιρετικά απίθανο αυτοί οι άνθρωποι να μεταδώσουν τον ιό. Ο ρόλος τους είναι να βρεθούν και να απομονωθούν αυτοί που μεταδίδουν περισσότερο. Τα τεστ ανιχνεύουν τον ιό στην μολυσματική του μορφή. Η συμπεριφορά μας και η χρήση της μάσκας παίζει καθοριστικό ρόλο. Να συνεχίζουμε να κάνουμε τα self test πριν κάθε κοινωνική συνεύρευση. Έτσι θα ανακόψουμε τη διάχυση της επιδημίας.

Ερωτήσεις:

Για νοσηλείες παιδιών: «Στα νοσοκομεία έχουμε σημαντική αύξηση προσέλευση παιδιών για εργαστηριακό τεστ με ήπια συμπτώματα. Μη αξιολόγηση η αύξηση στις νοσηλείες. Είναι μικρή η αύξηση. Δεν έχουμε διαφορά στη βαρύτητα της νόσου. Το πρώτο μήνυμα που θα ήθελα να δώσω είναι ότι όταν κ΄άποιος έχει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πρέπει να πάει στο σχολείο. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πάει και στο νοσοκομείο. Να πάρει τις οδηγίες του γιατρού. Αρκεί και η καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, η παρακολούθηση, η μητέρα ξέρει να παρακολουθήσει το παιδί της. Δεν χρειάζονται να προσέρχονται τα παιδιά στα νοσοκομεία».

Επαναμόλυνση: «Η Όμικρον δεν είναι ούτε ένα μήνα στην Ελλάδα. Δεν ξέρουμε για τις επαναλοιμώξεις χρειάζεται να περάσει καιρός. Έχουμε ενδείξεις ότι κάποιος κόλλησε Δέλτα και μετά Όμικρον. Άρα αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας η Όμικρον διαφεύγει από τις αντισωματικές απαντήσεις. Θα περάσει όμως χρόνος για να το δούμε».

Φύλλα πορείας Βόρεια Ελλάδα: «71 άτομα έχουν αναλάβει υπηρεσία στην 3η και 59 στην 4η, υπάρχουν κάποιες αιτήσεις εξαίρεσης και κάποια φύλλα που δεν έχουν δοθεί. Οι άνθρωποι στο σύστημα υγείας έχουν κουραστεί, είναι πολύ σημαντική αυτή η βοήθεια».

Άτομα με Όμικρον σε ΜΕΘ: «Έχουμε δύο σε ΜΕΘ με Όμικρον. Αυτά τα δύο ξέρουμε σε όλες τις νοσηλείες στις μονάδες. Δεν έχουμε ελέγξει όμως όλους τους διασωληνωμένους. Όλοι οι άλλοι είναι βασικά Δέλτα. Κάθε χρόνο όμως και από γρίπη έχουμε 250 – 400 θανάτους. Άνθρωποι ευάλωτοι είναι πιθανό να καταλήξουν με λοιμώξεις. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι η Όμικρον δεν οδηγεί σε θάνατο, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες».

Μονοκλωνικά, χάπια για τον κορονοϊό: «Η πλατφόρμα έχει κλείσει, έχουν δοθεί. Ξεκινάμε τη χορήγηση των αντιικών χαπιών και θα δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά. Δεν έχει δοθεί άδεια και ο ασθενής θα υπογράφει αύριο θα ανοίξει η πλατφόρμα. Οι γιατροί θα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών. Θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία είτε από τα φαρμακεία των ασθενών. Είναι για τις ίδιες κατηγορίες ασθενών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ