Δείτε εδώ με παραδείγματα πόσο επίδομα θέρμανσης δικαιούστε

0
170

Επίδομα θέρμανσης και ρεύματος – Αυξάνονται τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης και διευρύνονται σημαντικά οι δικαιούχοι

Επίδομα θέρμανσης και ρεύματος – Προς «πακέτο» 0,5 δισ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση

Αυξάνεται η κρατική επιδότηση για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος – Αυξάνονται τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης και διευρύνονται σημαντικά οι δικαιούχοι – Στο επίπεδο του μισού δισ. ευρώ αναμένεται να κυμανθεί το τελικό πακέτο

Διεύρυνση του πακέτου μέτρων για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διεθνή κρίση στον τομέα της ενέργειας αποφάσισε η κυβέρνηση. Μετά και την συμφωνία των θεσμών τα μέτρα κλείδωσαν οριστικά σε τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υπουργών, Χρήστου Σταϊκούρα και Κώστα Σκρέκα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την συμμετοχή και του Ακη Σκέρτσου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, στις 11:00 το πρωί από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Στόχος είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις, οι οποίες προκαλούνται από τη διεθνή έκρηξη τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, συμπαρασύροντας και τις χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην σύσκεψη φέρεται να εξετάστηκε ο διπλασιασμός της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος συγκριτικά με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και η σημαντική διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και των ποσών του επιδόματος θέρμανσης,

Όπως έγραψε η “Ημερησία” η παρέμβαση αναμένεται να είναι διπλή και θα αφορά στο επίδομα θέρμανσης και στην πρόσφατα ψηφισμένη επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα με στόχο να αντιμετωπιστεί η καταιγίδα των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό κονδύλι για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που ξεκίνησε από τα 150 εκατομμύρια ευρώ, πήγαμε στα 200 εκ. ευρώ και τώρα αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου στο επίπεδο των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως αυξάνεται και η επιδότηση στο ρεύμα για τους οικιακούς καταναλωτές από τα 9 ευρώ το μήνα σε ένα επίπεδο που αναμένεται να κυμανθεί στα 13-15 ευρώ το μήνα για όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) και μέχρι τις 300 κιλοβατώρες κάθε μήνα. Υπενθυμίζεται πως το επίδομα ηλεκτρικού ρεύματος ισχύει για όλα τα νοικοκυριά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Δεδομένο επίσης θεωρείται πως θα διευρυνθεί – αν όχι τώρα σίγουρα αργότερα – και η χρονική διάρκεια της επιδότησης. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος θα ισχύει για τους μήνες Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο. Δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η ΚΥΑ, για τους λογαριασμούς Σεπτεμβρίου που έχουν ήδη σταλεί η επιδότηση θα ισχύσει αναδρομικά.

Ωστόσο εκτιμάται πως η επιδότηση θα επεκταθεί και στους πρώτους μήνες του 2022, καθώς η καταιγίδα στην ενέργεια δεν αναμένεται να κοπάσει σύντομα.

Η επιδότηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Η κυβέρνηση σχεδιάζει με όχημα τον έτοιμο μηχανισμό του επιδόματος θέρμανσης να προχωρήσει με ενιαία φόρμουλα στην επιδότηση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα, πέλετ κ.λπ.

Το βασικό σχέδιο προβλέπει διπλή αύξηση στο επίδομα θέρμανσης:

Αύξηση του ποσού που θα δικαιούνται τα επιδοτούμενα νοικοκυριά.
Διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να δικαιούνται φέτος περισσότερα νοικοκυριά την επιδότηση
Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, η αυξημένη επιδότηση θα είναι ίδιου ύψους ανεξάρτητα από το καύσιμο που χρησιμοποιεί το νοικοκυριό, δηλαδή, θα είναι ίδια είτε πρόκειται για πετρέλαιο θέρμανσης (καυσόξυλα, πέλετ κ.λπ.) ή για φυσικό αέριο. Καθώς, όμως, το συνολικό κονδύλι θα αυξηθεί φέτος σημαντικά, με αποτέλεσμα να αγγίξει ή και να ξεπεράσει ενδεχομένως ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ, εκτιμάται πως θα καλυφθούν με επιδότηση περίπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα.

Μέσω της διεύρυνσης των εισοδηματικά κριτηρίων που αναμένεται να είναι έως 30% θα δικαιωθούν περισσότεροι το επίδομα. Πιο συγκεκριμένα :

Άγαμος
Πέρυσι → ετήσιο εισόδημα έως 12.000€

Φέτος → έως 15.000€ – 16.000€

 
Ζευγάρια
Πέρυσι → ετήσιο εισόδημα έως 20.000€

Φέτος → έως 24.000€ – 26.000€

Παράλληλα με την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων θα αυξηθούν και τα ποσά που θα δικαιούνται τα νοικοκυριά. Το ποσό βάσης υπολογισμού αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά πάνω από τα 220 ευρώ που είναι σήμερα.

Παράδειγμα για φυσικό αέριο

Το ράλι του φυσικού αερίου τρομάζει 500.000 νοικοκυριά που έχουν «απεξαρτηθεί» από το πετρέλαιο και χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους. Αρκεί να αναφερθεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Για διαμέρισμα 80 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη, με κατανάλωση 500 κυβικά μέτρα και με αυτόνομη θέρμανση

Τελική τιμή (με ΦΠΑ)

Τιμή Ιανουαρίου ’21: 0,41654 ευρώ το κυβικό, 208,27 ευρώ για 500 κυβικά
Τιμή Σεπτεμβρίου ’21: 0,7870 ευρώ το κυβικό, 393,5 ευρώ για 500 κυβικά
Διαφορά 185,23 ευρώ, ποσοστό αύξησης 89%

Αρκεί, επίσης, να αναφερθεί πως έναν χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2020, το ίδιο διαμέρισμα θα πλήρωνε για φυσικό αέριο 182,485 ευρώ (0,36497 ευρώ το κυβικό για 500 κυβικά).

Παράδειγμα για πετρέλαιο
Αντίστοιχο αλλά ηπιότερο είναι το ράλι στο πετρέλαιο θέρμανσης:

Πέρυσι τον Οκτώβριο η τιμή εκκίνησης ήταν στα 0,80 ευρώ το λίτρο, ενώ φέτος εκτιμάται πως η διάθεση θα ανοίξει στις 15 Οκτωβρίου στα 1,10 ευρώ το λίτρο.

Συνεπώς:

Για έναν τόνο (1.000 λίτρα)

Οκτώβριος 2020: 800 ευρώ
Οκτώβριος 2021: 1.100 ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ