ΕΚΤΑΚΤΟ: Ανατροπή στα δεδομένα για τη μετακίνηση εκτός νομού στα νησιά.

0
211

Σενάριο που συζητείται και ο Νίκος Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται αφορά ανατροπή στα δεδομένα για τη μετακίνηση εκτός νομού στα νησιά.
Σύσταση για self test πριν την επιστροφή από τη νησιά είναι σε ισχύ μέχρι στιγμής, αλλά ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές στα μέτρα μετακίνησης εκτός νομού.

Σήμερα, ο Νίκος Χαρδαλιάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτικό το rapid test για την επιστροφή από τα νησιά, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς που παρατηρείται. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega, «καθημερινά σε δύο συσκέψεις βλέπουμε κάθε περιοχή ξεχωριστά. Έχουμε τα στοιχεία ώστε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει. Αυτά τα στοιχεία αξιολογούνται και αυτό θα συμβεί και τώρα».

Εξάλλου, την εξέλιξη να επαναληφθεί το τοπικό μίνι lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως έγινε στη Μύκονο στην καρδιά του καλοκαιριού, είναι κάτι που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση, αλλά απεύχονται και οι ειδικοί, που κάνουν καθημερινές εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να γίνει ξανά υποχρεωτική η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους.

Πώς ταξιδεύουμε σήμερα στα νησιά
Από τις 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο απαιτούνται τα εξής έγγραφα για τους επιβάτες:

-Πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό, ή

-Αρνητικό τεστ κορονοϊού. Θα πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο Cοvid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή

-Πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν. Η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω.

Σημειώνεται ότι οι ανήλικοι 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Ταξίδι με ΚΤΕΛ
Όσοι φεύγουν για διακοπές με ΚΤΕΛ πρέπει να γνωρίζουν ότι χρειάζεται μόνο η χρήση της μάσκας και φυσικά το εισιτήριό τους και τίποτα άλλο.

Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο
Για το αυτοκίνητο, το όριο επιβατών είναι στα τέσσερα άτομα συνολικά, δηλαδή ο οδηγός και ακόμα τρία. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ