ΕΚΤΑΚΤΟ: Για τη λειτουργία των σχολείων συζητά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας

0
246

Σχολεία: Για τη λειτουργία των σχολείων συζητά μεταξύ άλλων η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ όπως τονίζουν οι ειδικοί προτεραιότητάς τους είναι το άνοιγμα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τ. Παναγιωτόπουλο, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, «θα τεθεί το θέμα των σχολείων. Δίνουμε προτεραιότητα για τα σχολεία, αλλά δεν μπορώ να σας πω, γιατί πρέπει να έχουμε τα πλήρη δεδομένα. Ο κύριος τρόπος αποφυγής της διασποράς των νέων στελεχών είναι η τήρηση των μέτρων. Πρέπει να βρούμε ισορροπία. Και κάποιες δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και να προφυλασσόμαστε».

Σε δηλώσεις προχώρησε το πρωί της Παρασκευής και ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, Θάνος Δημόπουλος ο οποίος επανέλαβε  πως «προτεραιότητα στο άνοιγμα έχουν τα σχολεία», καθώς «δεν φαίνεται να είναι τόσο σημαντικά στη διάδοση του κορονοϊού ενώ υπάρχουν επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών και των οικογενειών τους από την παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι».

Εξαιρετικά χρήσιμη η διπλή μάσκα 
Ο Τ. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στη διπλή μάσκα αποσαφήνισε ότι έχουν προκύψει σαφέστερα ερευνητικά δεδομένα για τη χρήση της, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν. «Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να σταθμίσουμε και πώς θα είναι εφικτό… Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βγω και να σας πω τα πιο αυστηρά μέτρα που υπάρχουν» είπε.

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας μίλησε στο OPEN και τόνισε πως «θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη» η διπλή μάσκα γιατί «δεν καταφέραμε να βάλουμε πιο πολλά δρομολόγια στα Μέσα Μεταφοράς και να έχουμε λιγότερους επιβάτες. Εκεί, που δεν αερίζονται οι χώροι, όπως το μετρό, είναι μεγάλο το πρόβλημα. Μειώνει το ποσοστό μετάδοσης η διπλή μάσκα» τόνισε η κα Λινού.

Παράταση του lockdown συνιστούν οι ειδικοί – Οδεύουμε στα 2.000 κρούσματα ημερησίως
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να… πέσουμε στην παγίδα και να αρθεί το lockdown μιας και «αυτή η πανδημία, μας επιφυλάσσει εκπλήξεις» και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε καθώς θα διαρκέσει «μέχρι τέλος του Μάρτη η αποκλιμάκωση».

Οπως αποκαλύπτει ο καθηγητής οι μετρήσεις που τρέχουν με τα δικά τους μοντέλα «θα έπρεπε να έχουμε 1.800 κρούσματα. Είναι όμως μια μαγική εβδομάδα από πλευράς αριθμών και δεν πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Δεν γίνονται τα τεστ που πρέπει. Ο κόσμος δεν κυκλοφορούσε λόγω και της κακοκαιρίας και τεστ δεν έγιναν. Δεν μετρούσαμε σωστά τα κρούσματα. Αν μετρούσαμε σωστά κρούσματα θα ήταν 1.800 με 2.000 την ημέρα. Η πίεση όμως στις ΜΕΘ λέει την αλήθεια. Την ερχόμενη εβδομάδα θα φτάσουμε στην κορύφωση του κύματος. Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα επέλθει η μείωση» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «θα φτάσουμε τις 2.000 – 2.500 κρούσματα σ’ αυτό το διάστημα».

Ο Θάνος Δημόπουλος και ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει παράταση στο lockdown, είπε πως πρέπει «να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει η επιτροπή. Σίγουρα έχουμε τρεις εβδομάδες μπροστά μας ώσπου να βελτιωθεί ο καιρός και να πετύχουμε όσο μεγαλύτερο αριθμό μπορούμε σε εμβολιασμό ευάλωτων ομάδων».

Πιθανόν να χρειαστεί παράταση του lockdown 1 βδομάδα τόνισε ο επίσης από τη μεριά του ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Όπως εξήγησε μεταξύ άλλων, οι αναλύσεις μέχρι και Τετάρτη δείχνουν μια σταθεροποίηση στα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης βδομάδας ωστόσο σημείωσε ότι αναμενόταν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ