Έρευνα: Τα παιχνίδια με τον πατέρα σύμμαχος στον έλεγχο της επιθετικότητας του παιδιού

0
96

Έρευνα: Τα παιχνίδια με τον πατέρα σύμμαχος στον έλεγχο της επιθετικότητας του παιδιού.

Τα παιδιά, τα οποία περνούν χρόνο παίζοντας με τον πατέρα τους σε πολύ μικρή ηλικία, μπορούν να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς τους, κάτι που έχει ωφέλιμο αντίκτυπο όσο μεγαλώνουν και ξεκινούν το σχολείο.
Η έρευνα που έγινε από το παιδαγωγικό τμήμα του πανεπιστημίου Cambridge εξέτασε το πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού το παιχνίδι με τη μητέρα και τον πατέρα έως την ηλικία των 3 ετών.
Ενώ υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στους δύο γονείς, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μπαμπάδες έχουν την τάση να επιδίδονται σε «σωματικά» παιχνίδια, όπως γαργαλητό, κυνηγητό ή να κάνουν βόλτες με τα παιδιά τους στους ώμους. Όλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται ότι βοηθούν τα παιδιά τους να ελέγχουν τα συναισθήματά τους.
Τα παιδιά που επωφελούνται από το παιχνίδι με τον πατέρα τους είναι- σύμφωνα με τη μελέτη- λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν υπερδραστηριότητα, ή δυσκολίες που αφορούν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Επίσης, φαίνεται να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα την επιθετικότητά τους και είναι λιγότερο πιθανό να ξεσπάσουν σε άλλα παιδιά, κατά τη διάρκεια διαφωνιών στο σχολείο.
«Το σωματικό παιχνίδι δημιουργεί αστείες, διασκεδαστικές καταστάσεις στις οποίες το παιδί μπορεί να δείχνει αυτοέλεγχο. Μπορεί να πρέπει να μάθεις να ελέγχεις τη δύναμή σου, πότε το παρατραβάς ή μπορεί ο πατέρας σου να σε πατήσει κατά λάθος και να νιώσεις πόνο», ανέφερε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Cambridge και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, Paul Ramchandani.
«Είναι ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο τα παιδιά μπορούν να μαθαίνουν πώς να αντιδρούν. Εάν αντιδρούν με λάθος τρόπο, θα πρέπει να τους επισημαίνεται, όμως αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου. Την επόμενη φορά θα το θυμούνται και θα συμπεριφερθούν διαφορετικά», πρόσθεσε.
Τα παιδιά που μένουν μαζί με τη μητέρα τους, από την άλλη, δεν υστερούν σε αυτό το ζήτημα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Το παιχνίδι των παιδιών με τους γονείς από πολύ μικρή ηλικία, έχει θετικά αποτελέσματα, τόσο σε νοητικό, όσο και σε κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο.
«Ένα από τα πράγματα που αναδεικνύει η έρευνά μας είναι η ανάγκη για ποικιλία στους τύπους παιχνιδιού που έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Και οι μητέρες, σαφώς, μπορούν να υποστηρίξουν τα σωματικά παιχνίδια με τα μικρά παιδιά», σημείωσε ο καθηγητής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here