Εξελίξεις Power Pass: Αλλαγές στην ημερομηνία πληρωμής

0
155

Όπως φαίνεται η ημερομηνία πληρωμής για το Power Pass δεν είναι ξεκάθαρη.
Με αγωνία περιμένουν οι δικαιούχοι τα αποτελέσματα από το Power Pass και την πληρωμή, ενώ φαίνεται ότι οι λογαριασμοί ρεύματος θα είναι μια δύσκλη εξίσωση και για τους επόμενους μήνες.

Όπως φαίνεται η ημερομηνία πληρωμής δεν είναι ξεκάθαρη και η 15η Ιουλίου δεν έχει κλειδώσει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καθυστερήσει η πληρωμή.

Αξίζει να σημειωθεί πώς ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε φιλοξενηθεί την Τρίτη στο Open και όταν είχε ρωτηθεί για το πότε θα μπουν τα χρήματα στους δικαιούχους, είχε απαντήσει πως οι πληρωμές θα έχουν γίνει μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Ο Κώστας Σκρέκας δεν ήταν τόσο ξεκάθαρος, μιλώντας για «επόμενες μέρες και εβδομάδες».

Το Σάββατο το πρωί, φιλοξενήθηκε και αυτός στο ίδιο κανάλι και του έγινε η ίδια ερώτηση, με τον Υπουργό Ενέργειας να λέει:

«Στόχος μας είναι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες– έχουμε δώσει και δυνατότητα παράτασης- να μπορέσει να επιστραφεί το 60% από τις αυξήσεις στο ρεύμα στον λογαριασμό που έχει δηλώσει ο καταναλωτής στην τράπεζα».

Ο ίδιος έκανε ακόμη γνωστό ότι οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών ξεπέρασαν τις 800.000. Κατά τα άλλα, ο κ. Σκρέκας, σημείωσε πως η επιδότηση ρεύματος, αφορά όλους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Power Pass: Η πληρωμή στον τραπεζικό λογαριασμό
Έλεγχοι πραγματοποιούνται στις αιτήσεις που υπέβαλαν οι πολίτες για τις αποζημιώσεις από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η επιδότηση δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ.

Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση την συνολική επιβάρυνση από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφού αφαιρεθεί το άθροισμα των εκπτώσεων που έλαβαν τα νοικοκυριά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το κράτος και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 01/12/2021 έως τις 31/05/2022 ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού.

Για παράδειγμα ένα η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε στο διάστημα Δεκεμβρίου Μαΐου αθροιστικά τα 1.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί του ποσού των 500 ευρώ της επιβάρυνσης που επωμίσθηκε ο καταναλωτής θα λάβει το 60% δηλαδή 300 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Σε περίπτωση που η καθαρή επιβάρυνση μετά την αφαίρεση της επιδότησης διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ αλλά αν η επιβάρυνση ήταν 2.000 ευρώ ο καταναλωτής δεν θα λάβει το 60% δηλαδή 1.200 ευρώ αλλά 600 ευρώ καθώς ξεπερνάει το ανώτατο όριο του επιδόματος που είναι 600 ευρώ.

Τα στάδια της αίτησης για το Power Pass
ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΥΠΟΒΟΛΗ: o χρήστης δεν έχει πατήσει “υποβολή αίτησης”.

ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ: έχει απορριφθεί η αίτηση. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ). Απορριφθείσες αιτήσεις μπορούν να αλαχθούν και να επανυποβληθούν.

ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ: η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των ακολούθων.

– αν το ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.

– αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει την μία (1) αίτηση για τον ίδιο και τον/την σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις (3) για τα προστατευόμενα μέλη.

ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ, και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη. Μετά την ολοκλήρωση της Περιόδου Υποβολής αιτήσεων (1η Ιουλίου 2022) θα εκτελεστούν οι διασταυρώσεις με τα στοιχεία λογαριασμών που θα δοθούν από τους παρόχους, ώστε να γίνει η εκκαθάριση και να υπολογιστεί το ποσό της επιδότησης.

ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.

ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και περιμένουμε από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.

ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ: έχουμε λάβει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμη. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει το λογαριασμό του/της.Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχει πληρωθεί το Power Pass, όπως άλλωστε έχει ανακοινώσει επίσημα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. Στόχος του υπουργείου ήταν εξάλλου από την αρχή, να ολοκληρωθεί το νωρίτερο η διαδικασία, έτσι ώστε να λάβουν νωρίτερα οι δικαιούχοι τα χρήματά τους. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν δόθηκε καμία επιπλέον παράταση για αιτήσεις.

Οι περισσότεροι αυτή τη στιγμή, βλέπουν στο σύστημα το μήνυμα «Υπό εκκαθάριση». Όσες αιτήσεις είναι σε αυτή την κατάσταση, σημαίνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και περιμένουν να εκτελεστούν οι εκκαθαρίσεις για να καθοριστεί το ποσό της επιστροφής.

Θα ακολουθήσουν τα εξής μηνύματα μέχρι την πληρωμή:

«Προς αποστολή στο τραπεζικό ίδρυμα»: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στην επιλεγμένη τράπεζα.

«Προς επεξεργασία από τραπεζικό ίδρυμα»: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στην επιλεγμένη τράπεζα μέσω ΔΙΑΣ και αναμένεται από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.

«Εγκριθείσα»: Σημαίνει ότι έχουμε λάβει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει το λογαριασμό του/της.

Το μήνυμα «Εγκριθείσα» θα σας ενημερώσει ότι έχετε λάβει τα χρήματα.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τα στάδια και να τσεκάρετε την αίτησή σας ανά πάσα στιγμή, μπαίνοντας με τους κωδικούς Taxisnet ξανά στο vouchers.gov.gr/powerpass όπου και βλέπετε την εξέλιξή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ