Γιατί νιώθω συνεχώς αγχωμένος/νη;

0
257
Cropped shot of a stressed businessman sitting at his deskhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/783721.jpg

Γιατί νιώθω συνεχώς αγχωμένος/νη;

Πότε το άγχος γίνεται ανησυχητικό και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια κάποιου ειδικού επειδή φτάνει να κυριεύει και να στοιχειώνει όλη μας τη ζωή; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να το τιθασεύσουμε;

Όλοι μας νοιώθουμε κατά καιρούς κάποια αγωνία, όταν για παράδειγμα έχουμε μία σημαντική συνέντευξη για δουλειά ή πριν από κάποια ιατρική εξέταση. Αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Υπάρχουν όμως κάποιοι άνθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν τις έγνοιες τους. Νοιώθουν διαρκώς άγχος και ανησυχία και δεν μπορούν να ευχαριστηθούν την καθημερινότητά τους. Αυτό το συνεχές άγχος μπορεί να είναι σύμπτωμα των κρίσεων πανικού, των διαφόρων φοβιών (π.χ. αγοραφοβία, κλειστοφοβία), του μετατραυματικού στρες, ή της κοινωνικής φοβίας. Μπορεί όμως να οφείλεται και στη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, που είναι μία συνεχής αγωνία, η οποία δεν αφορά κάτι, αλλά όλη μας τη ζωή. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή νοιώθουν συνέχεια αγχωμένοι και δεν μπορούν με ευκολία να θυμηθούν την τελευταία φορά που ένοιωθαν χαλαροί. Αμέσως μόλις ένα πρόβλημα λυθεί, ένα άλλο έρχεται να πάρει τη θέση του.

Τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής
Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή έχει τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά συμπτώματα, που μπορεί να περιλαμβάνουν: την αίσθηση ότι δεν μπορούμε να ηρεμήσουμε και ότι ανησυχούμε διαρκώς, ζαλάδες, ταχυπαλμίες, προβλήματα ύπνου, δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, κούραση, μυϊκούς πόνους, τρέμουλο, ξηροστομία, δυσκολία στην αναπνοή, προβλήματα στο στομάχι, ναυτία, πονοκεφάλους, μουδιάσματα, ιδρώτα χωρίς προφανή αιτία κ.ά.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε το άγχος μας;
Το άγχος είναι ένα κατά κανόνα φυσιολογικό αίσθημα αναστάτωσης που προκύπτει από μία έγνοια ή έναν φόβο και μπορεί να είναι μέτριο, αλλά μπορεί να φτάσει να γίνει αρκετά σοβαρό. Όταν το άγχος επηρεάζει τις κοινωνικές μας σχέσεις, την εργασία μας, τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, είναι διαρκές, μας κάνει να σκεφτόμαστε συνεχώς τα χειρότερα, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε και μας απασχολεί σχεδόν καθημερινά για τη διάρκεια κάποιων μηνών θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Εκτός από τις συμβουλές του ειδικού στις οποίες είναι πιθανό να συμπεριλαμβάνεται η ψυχοθεραπεία ή / και η λήψη φαρμάκων, θα μας βοηθήσει επίσης το να περιορίσουμε το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τον καφέ και να προσπαθήσουμε να εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας, αλλά και να δοκιμάσουμε να εφαρμόζουμε τεχνικές διαλογισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ