Κλείδωσε νέο επίδομα βενζίνης μέσω gov gr – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

0
49

επίδομα βενζίνης: Οριστικές αποφάσεις από την κυβέρνηση για νέα επιδότηση στα καύσιμα το επόμενο διάστημα. Δείτε αναλυτικά…

O κύβος ερρίφθη καθώς όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρήκε τον δημοσιονομικό χώρο που έψαχνε εναγωνίως για να στηρίξει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις κόντρα στην ακρίβεια, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Η δήλωση του υπουργού επικρατείας Άκη Σκέρτσου στον ΑΝΤ1 , ότι ο τουρισμός τον Μάιο πήγε καλύτερα ακόμη και από τη χρονιά ρεκόρ του 2019 εξηγεί γιατί το οικονομικό επιτελείο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει μια ακόμη δέσμη μέτρων στήριξης μετά τις 15 Ιουνίου.

Τότε θα έχει φανεί και στο χαρτί του Θεόδωρου Σκυλακάκη πόση ακριβώς ήταν η υπέρβαση των εσόδων τον Μάιο που θα έρθει να προστεθεί στα περίπου 500εκατ€ του Απριλίου δίνοντας έτσι στην κυβέρνηση τη δυνατότητα για μια διόλου ευκαταφρόνητη παρέμβαση.

Κλείδωσε νέο επίδομα βενζίνης μέσω gov gr
Η έμφαση θα δοθεί αναμενόμενα στα καύσιμα. Το Fuel pass εκτός απροόπτου θα συνεχιστεί.

Το γεγονός ότι 2,5εκατομμύρια από τα 3 εκατομμύρια συνολικά των δικαιούχων έλαβαν χρήματα – έστω κι αν το ποσό ήταν πολύ μικρό – καθιστά το μέτρο πετυχημένο στα μάτια της κυβέρνησης.

Πιθανότατα θα υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις με την αγορά να ζητά οριζόντια μείωση και στην αμόλυβδα στα πρότυπα αυτής που δίνεται στο πετρέλαιο κίνησης.

επίδομα βενζίνης: Εκπληξη το ποσό του νέου Fuel Pass
Μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται να δοθεί νέο Fuel Pass για την αγορά καυσίμων που πιθανόν να έχει μεγαλύτερη επιδότηση από την προηγούμενη.

επίδομα βενζίνης: Εκπληξη και με τους δικαιούχους…
Στο τραπέζι φαίνεται να είναι η παροχή fuel pass στα νησιά και μόνο για τους Ελληνες που θα ταξιδέψουν σε αυτά για διακοπές κατά την τουριστική περίοδο, αλλά και η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ ή και του ΕΦΚ σε κάποια πολύ μικρά νησιά, μέτρο που εξετάζεται συνδυαστικά με την επιδότηση των πρατηριούχων ώστε να μη μειωθεί το περιθώριο κέρδους τους.

«Δεν ξέρω αν θα γίνονται ανακοινώσεις για το Fuel Pass μήνα-μήνα γιατί είναι συνάρτηση των εξελίξεων στο μέτωπο του πληθωρισμού γενικότερα και αν θα υπάρχει μια καλή πορεία του τουρισμού», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον Real FM.

Όπως εξήγησε, «αν το αέριο είναι χαμηλότερα και αν ο τουρισμός πάει καλύτερα από ότι υπάρχει στον προϋπολογισμό, θα δημιουργηθεί επιπλέον χώρος και μόλις το διαπιστώσουμε, θα χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσουμε τους πολίτες στον βαθμό που μπορούμε από τις επιπτώσεις».

Οικονόμου: Παράθυρο παράτασης fuel pass, «Πάγος» στη μείωση ΦΠΑ βασικών ειδών διατροφής
Ανοιχτό «παράθυρο» για παράταση της επιδότησης καυσίμων Fuel Pass αλλά αντίθετα «πάγο» στην μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής περιελάμβανε η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου στο Newsbomb.gr κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης.

Αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί τις τιμές στην αγορά και αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες των πολιτών» υπενθυμίζοντας ότι «έχουμε καταθέσει το σχέδιο για ηλεκτρικό ρεύμα που έχει αγγίξει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας» και προσθέτοντας ότι «κάθε δυνατότητα που υπάρχει θα αξιοποιείται και θα στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών».

Ειδικότερα για το ενδεχόμενο παράτασης του fuel pass ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι «παρακολουθούμε το θέμα της τιμής των καυσίμων και όταν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το πούμε» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό.

Αντίθετα για την μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί και άλλα βασικά είδη διατροφής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων, έχουμε πει γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και τι προβλήματα θα δημιουργούσε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού» βάζοντας «πάγο» στα σχετικά σενάρια.

Σκυλακάκης: Τι θα κρινει την παράταση του επιδόματος καυσίμων
Η αύξηση της τιμής της βενζίνης και τα «πυροσβεστικά» μέτρα όπως η επιδότηση καυσίμων μέσω του Fuel Pass παραμένει στην πρώτη γραμμή της ατζέντας της κυβέρνησης που αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει παράταση του μέτρου καθώς πρατηριούχοι εκτιμούν ότι την Παρασκευή η αμόλυβδη θα φτάσει πανελλαδικά και τα 2,40 ευρώ/λίτρο σε μέση τιμή.

Για το θέμα ρωτήθηκε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος εξήγησε στα Παραπολιτικά FM πως «το τι θα συμβεί είναι συνάρτηση με το τι θα συμβεί με το πετρέλαιο διεθνώς, αυτό καθορίζει την τιμή της βενζίνης.

Προχθές είχε ανέβει στα 123 € το Μπρέντ, σήμερα το είδα γύρω στα 117€, θα παίζει αυτό είναι συνάρτηση κατά κύριο λόγο του πολέμου. Το εμπάργκο έχει ήδη αυξήσει τις τιμές, οι αγορές δεν περιμένουν εμάς, το είχαν προεξοφλήσει για αυτό το είχαν πάει στα 123€. Τώρα που μιλάμε είναι 114€ που σημαίνει ότι δεν θεωρούν ότι θα είναι και πάρα πολύ αποτελεσματικό».

Στην ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέα παρέμβαση για τα καύσιμα ο κ. Σκυλακάκης δεν το απέκλεισε αν και διευκρίνισε πως όλα θα κριθούν από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο:
«Κάναμε μια πρώτη παρέμβαση με το fuel pass…Αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος προφανώς θα κατευθυνθεί όπως και τις προηγούμενες φορές σε ένα μείγμα που θα ανακουφίσει τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους από το σύνολο της ακρίβειας και θα δούμε με ποια εργαλεία αλλά για την ώρα δεν υπάρχει.

Δεν έχουμε για την ώρα εικόνα ότι έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, δεν είναι τα πράγματα χωρίς πιθανότητα να δημιουργηθεί γιατί το φυσικό αέριο τρέχει κάτω από το όριο που έχουμε βάλει, δεν είναι στα 100 είναι κάτω από το 90 εδώ και αρκετό καιρό και αυτό αν μακροημερεύσει είναι καλό σημάδι και επίσης είναι καλό σημάδι και από τον τουρισμό. Δεν αποκλείω ότι μπορεί να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος αλλά μέχρι να βρεθεί δεν θα μπούμε σε υποθετικές συζητήσεις για το τι θα κάνουμε αν βρεθεί».

Αποκάλυψε, δε, ότι αρκετά θα κριθούν για την επιδότηση καυσίμων από το «πώς θα πάει ο τουρισμός και πώς θα πάει το φυσικό αέριο όσες μέρες περισσότερες κρατάει η θετική εξέλιξη τόσο η πιθανότητα μεγαλώνει να έχουμε κάποιου είδους χώρου να δημιουργηθεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ