Για την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, τα συμπτώματα που προκαλούν οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5, και για την αύξηση των εισαγωγών και των νοσηλειών ασθενών με κορονοαϊό, μίλησε η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.
Παράλληλα έδωσε διευκρινίσεις για την 4η δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού.
Ποιοι να κάνουν την 4η δόση
«Πάνω από 60 ετών όποιος έχει υποκείμενα νοσήματα να κάνει το εμβόλιο. Από 70 και άνω γενικά είναι καλό να κάνει το εμβόλιο. Από 30- 59 ετών, δεν υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει. Υπάρχει και η ομάδα που έχει κάνει και την τρίτη δόση και νόσησε, εκείνοι δε χρειάζεται να κάνουν καμία δόση, όποιας ηλικίας και αν είναι, ακόμα και αν έχουν υποκείμενο νόσημα, γιατί είναι σαν να έχουν κάνει την 4η δόση» ,ανέφερε σχετικά με τον εμβολιασμό και την 4η δόση.
«Έχουμε αύξηση νοσηλειών, όχι όμως και στις ΜΕΘ»
Για την αύξηση των κρουσμάτων ξεκαθάρισε πως, «οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 είναι αυτές που κάνουν ένα διήμερο 39-40 πυρετό. Αυτός ο πυρετός εξασθενεί τον οργανισμό και αμέσως επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με το νοσοκομείο. Όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, μένουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Έχουμε το αντιικό φάρμακο που μπορεί να το πάρει κανείς μετά από οδηγίες γιατρού οποίος θα το γράψει, και πρέπει να το πάρεις στις 3-5 μέρες, μετά δε μπορείς να το πάρεις.
Η ίδια σημείωσε ότι «υπάρχει αύξηση νοσηλειών στις απλές κλίνες», όχι όμως στις ΜΕΘ, κάτι που φοβίζει τους ειδικούς: «Μας φοβίζει να μην υποτροπιάσουν οι ασθενείς και αυξηθούν οι θάνατοι. Δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα μετά. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει να πάρει άδεια 2.5 χρόνια. Εάν έχεις αντισώματα πολλά και φοράς και τη μάσκα, προφυλάσσεσαι να μην νοσήσεις. Δεν είναι ντροπή να φοράμε μάσκα, επειδή «δεν φοράει κανείς μάσκα», πρόσθεσε.
Για το θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, η κ. Παγώνη τόνισε πως, «Τα νοσοκομεία θέλουν χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, και φυσικά σωστή διαχείριση από την διοίκηση του εκάστοτε νοσοκομείου».
Κορονοϊός: Ποιο μέτρο είναι στο «τραπέζι» για να επιστρέψει το καλοκαίρι
Έτοιμη είναι η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για πιθανά νέα μέτρα από το Φθινόπωρο εάν η πανδημία του κορονοϊού δείξει και πάλι τα «δόντια» της με νέες πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις.
Ο φόβος των υγειονομικών αρχών είναι ότι από το Φθινόπωρο -οπότε και οι πιθανότητες αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου είναι μεγαλύτερες λόγω και της μεταφοράς των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους – μπορεί να πιεστεί το ΕΣΥ.
Άλλωστε ήδη τα κρούσματα σε όλη τη χώρα αυξάνονται καθημερινά εξαιτίας της άρσης των μέτρων αλλά και της τουριστικής κίνησης.
Σύμφωνα με το ethnos.gr αναφέρουν ότι ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει επεξεργαστεί ένα πρώτο σχέδιο με μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν το Φθινόπωρο εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ανοδική.
Μέχρι τότε εάν ο κορονοϊός συνεχίσει να φέρνει νέες λοιμώξεις, εξετάζεται μέσα στο καλοκαίρι να επιβληθεί ξανά η μάσκα υποχρεωτικά αλλά μόνο σε εσωτερικούς χώρους και σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο όπως σε κάποια νησιά, υπογραμμίζουν υψηλόβαθμες πηγές.