Λαδοραβανί παραδοσιακό

Αυτό το υπέροχο παραδοσιακό γλυκό το συναντάμε στην περιοχή της Ηπείρου πολύ συχνά.

Είναι λαδένιο , στεγνό και ξεροψημένο , γαρνιρισμένο με αμύγδαλα άριστης ποιότητας ΒΙΟΚΑΡΠ και μπόλικο άρωμα βανίλιας και λεμονιού. Αυτή η συνταγή του mamafagito.gr μυρίζει…παράδοση!

Υλικά

700 ml. νερό
250 ml. λάδι (μίξη ελαιόλαδου και ηλιέλαιου)
500 γρ. ζάχαρη
250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
3 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
Χυμό από μισό λεμόνι
2-3 βανίλιες
100 γρ. αμύγδαλα ανάλατα ΒΙΟΚΑΡΠ

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ζεστό νερό για λίγο τα αμύγδαλα και ύστερα τα ξεφλουδίζουμε. Τα αφήνουμε σε ένα πιατάκι.

Σε μια λεκάνη βάζουμε τα δύο σιμιγδάλια και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό , το λάδι , το χυμό λεμονιού , τις βανίλιες και τη ζάχαρη και περιμένουμε να βράσουν . Λίγο πριν έρθει το μίγμα σε βρασμό και αφού έχει λιώσει η ζάχαρη , ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μίγμα σιμιγδαλιών και ανακατεύουμε ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα . Δε σταματάμε να ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και κυρίως το λάδι που μένει στο τέλος . Στα μισά της διαδικασίας χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Όταν η ζύμη γίνει πολύ συμπαγής και αρχίσει να κολλάει στην κατσαρόλα , αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Λειαίνουμε την επιφάνεια του γλυκού με ένα κουτάλι και το χαράζουμε μπακλαβαδωτά . Παίρνουμε ολόκληρα αμύγδαλα και  τοποθετούμε ένα σε κάθε κομμάτι. Πιέζουμε λίγο να βυθιστούν ελαφρά στη ζύμη .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην τελευταία σχάρα , στους 190ο για μια ώρα. Μετά τοποθετούμε τη σχάρα στον πάτο του φούρνου και ψήνουμε εκεί το γλυκό για 15 λεπτά ακόμα ώστε να ξεροψηθεί κι από κάτω.
Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό και σερβίρουμε αφού πασπαλίσουμε με ζάχαρη και σουσάμι.

Καλή επιτυχία από τη ΒΙΟΚΑΡΠ και το mamafagito.gr

amygdalo

biokarp karta

Σχετικά άρθρα

Σχόλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social

2,712ΥποστηρικτέςΚάντε Like
144ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
380ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Πρόσφατα