Μάθε τι είναι τα scones και ετοίμασέ τα στο λεπτό!

0
119

Τα γλυκά αυτά ψωμάκια κατάγονται από τη Σκωτία και προφέρονται σκονς και όχι σκόουνς – αν και σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας (στα Μίντλαντς κυρίως) κάποιοι τραβάνε το “ο” ελαφρώς. Τα συναντάμε ήδη από τον 16ο αιώνα, αν και φυσικά πριν την εφεύρεση του baking powder ήταν πιο flat, σαν τηγανίτες.

Mοιάζουν λίγο με κέiκ, λίγο με αφράτο ψωμί, λίγο με τσουρέκι… Οι Εγγλέζοι, και οι Αμερικανοί, τα τρώνε για πρωινό, με μαρμελάδα, ή αλμυρά όλες τις ώρες. Αλλά τα scones είναι παγκόσμια λιχουδιά!

Στην κλασική, σύγχρονη μορφή τους, σερβίρονται σε κάθε afternoon tea, μαζί με clotted cream και μαρμελάδα (συνήθως με φράουλα, σμέουρα ή άλλα φρούτα του δάσους). Η clotted cream είναι μια πηκτή κρέμα με υφή ανάμεσα σε βούτυρο και χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Παρασκευάζεται θερμαίνοντας σε χαμηλή θερμοκρασία για ώρες πλήρες γάλα, έτσι ώστε να ανέβει το λίπος στην επιφάνεια και να πήξει σχηματίζοντας clots (σβώλοι ή θρόμβοι). H clotted cream είναι ένα προϊόν που διατίθεται στο εμπόριο, όπως ακριβώς και το βούτυρο. Συνηθίζεται σε κάθε afternoon tea να σερβίρονται scones σκέτα και με σταφίδες.

Σε πολλούς artisanal φούρνους ή café θα τα βρούμε επίσης και σε αλμυρές εκδοχές, εμπλουτισμένα με τυρί, μυρωδικά και άλλα υλικά, αλλά και σε άλλες γλυκές παραλλαγές, που μπορεί να περιέχουν cranberries, ξηρούς καρπούς, ακόμα και κομματάκια σοκολάτας.

Η προετοιμασία τους διαρκεί 5 λεπτά και θέλουν 15 λεπτά ψήσιμο. Δοκιμάστε τα για πρωινό, με το τσάι, αντί για ψωμί, για κέiκ, ή ως κυρίως πιάτο, με μια σαλάτα.

Το mamafagito.gr για σήμερα ετοιμάζει τη γλυκιά εκδοχή των scones!

Υλικά

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
5 γρ. μαγειρική σόδα
150 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κύβους
140 γρ. ξινόγαλα
80 γρ. ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
100 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες

ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σόδα. Προσθέτουμε το τεμαχισμένο βούτυρο και δουλεύουμε το μίγμα με τα δάχτυλα μας μέχρι να θυμίζει ψίχουλα ψωμιού.
Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους βάζουμε το ξινόγαλα, τη ζάχαρη και το αυγό και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Αδειάζουμε σιγά-σιγά το μίγμα των υγρών στο μίγμα του αλευριού, ζυμώνοντας παράλληλα με το χέρι. Τέλος, ενσωματώνουμε τη σοκολάτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί.
Ακουμπάμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με πάχος 4 εκ. και διάμετρο 24-26 εκ. Τη μεταφέρουμε στο ταψί και την κόβουμε σε 8 τριγωνικά κομμάτια.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη ζάχαρη και κανέλα.
Ψήνουμε τα scones για 15-20′ περίπου, μέχρι να αποκτήσουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα.

Καλή επιτυχία!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here