Νέα επιταγή ακρίβειας: Πότε θα δοθεί. Δείτε αν είστε δικαιούχος

0
180

Η νέα επιταγή ακρίβειας είναι ένα από τα σχεδόν σίγουρα, πλέον, μέτρα στήριξης για τον ερχόμενο, ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το κυβερνητικό επιτελείο έχει «μία σελίδα με μέτρα» τα οποία έχει κοστολογήσει, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το έκτακτο επίδομα σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών έχει -μάλλον- «κλειδώσει».

Εξάλλου, τις προηγούμενες ημέρες προηγήθηκαν πολλές διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να δοθούν νέες σημαντικές ενισχύσεις. Δύο είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν:

Επιταγή ακρίβειας 2: Πότε θα ανακοινωθεί;
Το πιο πιθανό είναι να κάνει τις ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, από το οποίο θα εξαρτηθούν και τα μέτρα στήριξης, όπως και από τα τουριστικά έσοδα και την πορεία των φορολογικών εσόδων.

Πότε θα δοθεί; Το έκτακτο «Δώρο Πάσχα» που μοιράστηκε τον Απρίλιο είχε ανακοινωθεί στα μέσα Μαρτίου και τελικά πληρώθηκε στο τέλος Απριλίου. Έτσι, εφόσον τηρηθεί το ίδιο χρονοδιάγραμμα, το πιθανότερο είναι πως αυτή τη φορά θα δοθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Επιταγή ακρίβειας 2: Νέο έκτακτο επίδομα ακρίβειας με αλλαγές
Το παράδειγμα του Fuel Pass δίνει χώρο για να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο νέο βοήθημα. Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι οι περισσότεροι επέλεξαν να πάρουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, «αγνοώντας» και στους δύο γύρους το μπόνους, έδειξε ότι οι περισσότεροι δικαιούχοι, ενδεχομένως να χρησιμοποιούν το επίδομα βενζίνης για να καλύψουν άλλες ανάγκες που έχουν προκύψει εξαιτίας της ακρίβειας.

Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και γιατί δεν αποκλείεται να αργήσει ένα δεύτερο Power Pass μετά τις επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέοι, περισσότεροι δικαιούχοι για την επιταγή ακρίβειας, αλλά όχι με το ίδιο ποσό για όλους. Αντί για 200 ευρώ δηλαδή, να δοθούν αναλογικά διαφορετικά ποσά στον εκάστοτε δικαιούχο.

Σταϊκούρας: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, καθώς η οικονομία κινείται ικανοποιητικά, για την επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού (σ.σ. οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 2 δισ. ευρώ). Είπε, ωστόσο, ότι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές- με τους πολίτες να πληρώνουν την προηγούμενη εβδομάδα 3 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις) και η πορεία του τουρισμού δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 και ερωτηθείς εάν θα υπάρξει Fuel Pass-3, απάντησε πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη. Το Fuel Pass 2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο και τότε θα το δούμε, ανάλογα και με την πορεία στις τιμές των καυσίμων. Σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία».

Ο υπουργός άφησε, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης, λέγοντας ότι «προφανώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Αλλά δεν μπορώ να σας πω από τώρα για το φθινόπωρο». Πρόσθεσε δε, ότι «στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα δούμε πώς κινείται η οικονομία, πώς θα εξελιχθεί το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο και τις ανάγκες του δ’ τριμήνου. Ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Τυχαίνει να είναι τότε χρονικά και η ΔΕΘ».

Σε ερώτηση για τη χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» ή την επίσπευση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός απάντησε «όλα στην ώρα τους». Επισημαίνοντας πως «το καράβι της οικονομίας εδώ και τρία χρόνια πάει καλά, αλλά αυτούς τους μήνες έχουμε και θα έχουμε πολλά μποφόρ». Προσθέτοντας γενικότερα, ότι «πρέπει να υπάρξει και ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η δέσμευση για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, απαιτούνται γενναίες ευρωπαϊκές λύσεις για την ακρίβεια (με αιχμή τις τιμές του φυσικού αερίου), δηλώνοντας «πιο αισιόδοξος από ό,τι πριν από λίγους μήνες για κοινή ευρωπαϊκή λύση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ